De wereld van social media wordt steeds groter. En een aantal, inmiddels self made rijke Nederlanders komt ermee: online cursussen, waar je veel geld voor neer moet tellen, zodat je net zo rijk en succesvol kunt worden als zij!

Wonen 2023Wonen 2023

Het lijkt heel aantrekkelijk: die vaak nog jonge mensen, die op social media laten zien dat zij mooie tassen, auto’s, horloges en soms zelf huizen hebben kunnen kopen doordat zij op een bepaalde manier succesvol waren op internet en social media 

Er wordt gedaan of iedereen, net als zij, dit ook heel makkelijk kan bereiken. Het enige wat je hoeft te doen is hun online cursus van vaak € 2.000,– euro of meer te kopen. Dan word je helemaal geleerd hoe jij kunt doen wat zij hebben gedaan en kun jij net zo rijk worden als zij. En wie wil dat nou niet?Lijkt eenvoudig toch? Dus kopen die cursus!

Maar helaas blijkt de werkelijkheid anders. Veel mensen blijken na aankoop van zo’n cursus het gevoel te hebben gekregen dat hen geld uit de zak is geklopt. En waarschijnlijk is dat ook zo. Waarom? Wij leggen het je hier uit.

  • Met de opkomst van social media is het een aantal mensen gelukt is om enorm succesvol en financieel sterk te worden. Inmiddels is de vijver waaruit wordt gevist steeds voller. Zo komen er dagelijks nog steeds heel veel YouTube kanalen bij en succesvol worden met YouTube wordt steeds moeilijker.  Ook het vaak aanbevolen dropshipping wordt ook steeds minder populair door de lange levertijden en het slechte retourbeleid. Mensen willen niet meer kopen zodra zij het idee heeft dat hun product helemaal uit China moet komen. 
  • De cursussen die worden aangeboden vertellen hoe degene waarvan jij ze koopt het gelukt is financieel sterk te geworden. Deze personen hebben hier echter jaren over gedaan om dit te bereiken, maar brengen het alsof je morgen rijk bent als je vandaag begint.
  • De aanbieders van deze cursussen hebben dit bereikt doordat ze een talent hadden om op deze voor hen werkende manier te handelen en door keihard te werken. De meeste mensen zal het nooit lukken om dit te bereiken, zeker niet door een gedownloade cursus van internet.
  • De aanbieders van deze cursussen hebben helemaal niet het doel om jou ook rijk te maken, maar zijn doelbewust bezig jou te manipuleren om aan jou te kunnen verdienen. Voor elke 1000 downloads van een dergelijke cursus zijn zij weer minstens 2 miljoen rijker geworden. 
  • Soms vertelt een dergelijke cursus je zelfs gewoon dat je ook online cursussen moet gaan verkopen over hoe je veel geld kunt verdienen. Zo’n cursus heeft vaak weinig waarde en geen waardevolle inhoud. 

Trap dus niet in die valkuil en koop nooit zomaar een online cursus omdat iemand op social media zichzelf aanprijst het allemaal zo goed te weten en het jou ook te kunnen leren als je maar die € 2.000,– of soms vele malen meer betaalt. 

Goede online cursussen

Goede online cursussen zijn cursussen van gecertificeerde bedrijven. Als je echt iets nuttigs wilt leren, zorg dan dat je eerst hele goede research doet op internet over degene die de cursus aanbiedt. Probeer te achterhalen hoe nuttig de cursus is en waarvoor je het geleerde kunt gebruiken. 

Ga na of er een podcast gekoppeld is aan degene die de cursus aanbiedt. Wordt er in de podcast waardevolle informatie gegeven, of wordt er maar wat rondgekletst. Dit kan al een indicatie zijn over hoe serieus het aanbod is. 

En rijk worden? Dat lukt maar een enkeling. Hard werken en slim zakendoen kunnen je wel in de goede richting brengen. Maar rijk word je in ieder geval niet door dure cursussen aan te schaffen die achteraf helemaal niet nuttig blijken te zijn.