foto bron: Bol.com

Bol AlgemeenBol Algemeen

Skip bo is een leuk en snel kaartspel waarbij je probeert om als eerste al je kaarten kwijt te raken. Je speelt met een speciaal Skip bo deck, dat bestaat uit 162 kaarten: 144 genummerde kaarten van 1 tot en met 12 in drie kleuren (blauw, groen en rood) en 18 Skip bo kaarten, die als jokers fungeren. Hieronder leg ik uit hoe je het spel speelt en geef ik 10 veelgestelde vragen en antwoorden over het spel.Hoe speel je Skip bo?

 • Schud de kaarten en geef elke speler een aantal kaarten, afhankelijk van het aantal spelers:
  • 2-4 spelers: 30 kaarten per persoon
  • 5-6 spelers: 20 kaarten per persoon
 • Deze kaarten vormen je stok, die je gesloten voor je neerlegt. Draai de bovenste kaart van je stok om en leg hem erbovenop.
 • De overgebleven kaarten vormen de trekstapel, die je in het midden van de tafel legt.
 • Het doel van het spel is om als eerste al je kaarten uit je stok weg te spelen. Dit doe je door kaarten op de bouwstapels te leggen, die in het midden van de tafel worden gemaakt.
 • Er kunnen maximaal vier bouwstapels zijn, die beginnen met een 1 of een Skip bo kaart (als joker) en oplopen tot 12. Als een bouwstapel vol is (met een 12 of een Skip bo kaart), wordt hij weggelegd en kan er een nieuwe bouwstapel worden gestart.
 • Je mag per beurt maximaal vier weggooistapels maken, die je naast je stok legt. Je mag alleen de bovenste kaart van elke weggooistapel gebruiken om op de bouwstapels te leggen.
 • Aan het begin van je beurt trek je vijf kaarten van de trekstapel. Dit zijn de kaarten die je in je hand hebt. Je mag deze kaarten gebruiken om op de bouwstapels te leggen, samen met de bovenste kaart van je stok of je weggooistapels.
 • Je mag zoveel kaarten spelen als je wilt of kunt in je beurt. Je moet echter altijd proberen om de bovenste kaart van je stok weg te spelen, want dat is de enige manier om te winnen.
 • Aan het einde van je beurt moet je één kaart uit je hand op een weggooistapel leggen. Als je geen kaarten meer in je hand hebt, hoef je dat niet te doen. Als je alle vijf de kaarten uit je hand hebt gespeeld, trek je meteen vijf nieuwe kaarten en ga je verder met je beurt.
 • De speler die als eerste alle kaarten uit zijn stok heeft weggespeeld, wint het spel.

10 veelgestelde vragen en antwoorden over Skip bo

 1. Wat is een Skip bo kaart? Een Skip bo kaart is een joker, die je voor elk getal kunt gebruiken. Je mag een Skip bo kaart gebruiken om een bouwstapel te starten (als een 1) of om een bouwstapel voort te zetten (als elk getal tussen 2 en 12). Je mag ook een Skip bo kaart op een andere Skip bo kaart leggen.
 2. Wat betekenen de kleuren van de kaarten? De kleuren van de kaarten hebben geen invloed op het spel. Ze zijn alleen bedoeld om de kaarten makkelijker te onderscheiden.
 3. Hoeveel weggooistapels en bouwstapels zijn er in het spel? Elke speler mag maximaal vier weggooistapels maken, die hij naast zijn stok legt. Er kunnen maximaal vier bouwstapels zijn, die in het midden van de tafel worden gemaakt.
 4. Hoeveel kaarten krijg je bij Skip bo per persoon? Dat hangt af van het aantal spelers:
  • 2-4 spelers: 30 kaarten per persoon
  • 5-6 spelers: 20 kaarten per persoon
 5. Wat is het verschil tussen UNO en Skip bo? UNO en Skip bo zijn beide kaartspellen van dezelfde maker, maar ze hebben verschillende spelregels. Bij UNO moet je proberen om als eerste al je kaarten kwijt te raken door kaarten met dezelfde kleur of hetzelfde getal op de aflegstapel te leggen. Bij Skip bo moet je proberen om als eerste al je kaarten uit je stok weg te spelen door kaarten in oplopende volgorde op de bouwstapels te leggen.
 6. Hoe speel je Skip bo met twee personen? Je speelt Skip bo met twee personen volgens dezelfde spelregels als met meer spelers, maar je kunt het spel wat spannender maken door elke speler twee stokken te geven in plaats van één. Je moet dan beide stokken leegspelen om te winnen.
 7. Hoe speel je Skip bo met partners? Je speelt Skip bo met partners volgens dezelfde spelregels als met individuele spelers, maar je vormt teams van twee spelers die tegenover elkaar zitten. Je mag de bovenste kaart van de stok van je partner zien en gebruiken om op de bouwstapels te leggen. Je wint als team als een van jullie beide stokken leeg heeft gespeeld.
 8. Hoe speel je een korter Skip bo spel? Je speelt een korter Skip bo spel door elke speler minder kaarten te geven in zijn stok. Bijvoorbeeld 10 of 15 kaarten in plaats van 30 of 20. De spelregels blijven verder hetzelfde.
 9. Hoe houd je de score bij bij Skip bo? Je kunt de score bijhouden bij Skip bo door punten toe te kennen aan elke speler na elke ronde. De winnaar van de ronde krijgt 25 punten plus 5 punten voor elke kaart die de andere spelers nog in hun stok hebben. De andere spelers krijgen geen punten. Je speelt meerdere rondes totdat een speler een bepaald aantal punten heeft bereikt, bijvoorbeeld 500.
 10. Wat zijn leuke variaties op Skip bo? Je kunt Skip bo leuker maken door variaties op de spelregels te bedenken, zoals:
  • Omgekeerd Skip bo: Je moet de bouwstapels in aflopende volgorde maken, van 12 naar 1.
  • Dubbel Skip bo: Je mag twee kaarten tegelijk spelen als ze opeenvolgend zijn, bijvoorbeeld een 3 en een 4.
  • Blind Skip bo: Je mag de bovenste kaart van je stok niet zien en moet hem blind spelen.
  • Chaos Skip bo: Je mag de weggooistapels van alle spelers gebruiken om op de bouwstapels te leggen.

Bronnen:

Skip Bo: alle spelregels en de leukste edities op een rij

leukebordspellen.nl

Hoe speel je Skip Bo? Speluitleg & Spelregels – 123BordspellenHoe hou je het ontspannen gevoel vast na je vakantie