10 dingen om met kinderen te doen in de meivakantie

De meivakantie is een uitstekende tijd om quality time door te brengen met je kinderen. Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt doen om deze vakantieperiode met je kinderen leuk en interessant te maken. In dit artikel bespreken we 10 leuke dingen die je kunt doen in de meivakantie met kinderen.

Wonen 2023Wonen 2023
  1. Naar het park gaan

Een van de meest ontspannende manieren om tijd door te brengen met je kinderen in de meivakantie is door naar het park te gaan. Er zijn tal van parken waar kinderen zich kunnen vermaken met schommels, glijbanen en andere speeltoestellen. Ook zijn er vaak plekken waar kinderen kunnen voetballen of tikkertje kunnen spelen. Als het weer meezit, kun je lekker gaan picknicken met de kinderen en in sommige parken mag je ook barbecueën. Natuurlijk kun je ook genieten van een mooie wandeling.

  1. Ga op avontuur in de natuur

De meivakantie is ook een perfecte tijd om de natuur in te gaan met je kinderen. Ga op zoek naar vogels, insecten en andere dieren in de natuur. Neem een fotocamera mee en laat je kinderen foto’s maken van alles wat ze zien. Je kunt bij thuiskomst samen op internet zoeken naar de namen en bijzonderheden van alles wat je hebt vastgelegd. Dit kan heel leerzaam en leuk zijn voor kinderen. Een boswandeling of een dagje naar het strand zijn hiervoor uitstekende opties.

  1. Creatief bezig zijn

Een dagje binnen blijven omdat het regent, of gewoon even voor de rust? Creatieve activiteiten zijn ook een goede manier om de meivakantie door te brengen met kinderen. Denk aan knutselen, tekenen, schilderen, kleien of andere activiteiten die kinderen stimuleren om hun creativiteit te gebruiken. Als Koningsdag in de meivakantie van je kinderen valt, kun je alvast mooie versieringen gaan maken.

  1. Bezoek een museum

Een bezoek aan een museum kan heel leerzaam zijn voor kinderen. Er zijn tal van musea die speciaal gericht zijn op kinderen, zoals het Nemo Science Museum of het Anne Frank Huis in Amsterdam. Naturalis in Leiden en Museon Omniversum in Den Haag zijn ook heel leuk en leerzaam voor kinderen. Ze  leren hier op een speelse manier over verschillende onderwerpen.

  1. Ga naar de dierentuin

Een dagje naar de dierentuin is altijd een succes bij kinderen. Ze kunnen hier allerlei verschillende dieren zien en er is vaak ook veel te leren over de natuur en de verschillende diersoorten. Ga van tevoren op zoek naar kortingen voor dierentuinbezoek, dat kan een hoop schelen in de prijs.

  1. Bakken en koken

Samen bakken en koken is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Kinderen leren hierdoor over gezonde voeding en hoe ze hun eigen maaltijden kunnen bereiden. Daarnaast is het natuurlijk ook lekker om samen te genieten van het resultaat. Kijk maar eens hoe trots ze zijn als ze hun eerste eigen koekjes of pannenkoeken hebben gebakken!

  1. Ga op reis in eigen land

Nederland heeft veel mooie plekken die het ontdekken waard zijn. Huur bijvoorbeeld een fiets en verken de omgeving of bezoek een stad waar je nog niet eerder bent geweest. Voor kinderen is het ook erg leuk om eens met de trein op stap te gaan. Kinderen tot en met 11 jaar reizen voor € 2.50 met een railrunner kaartje, waardoor het reizen met de trein ook best voordelig is. 

  1. Maak een uitstapje naar een pretpark

Een dagje naar een pretpark is altijd een feestje voor kinderen. Er zijn tal van pretparken waar kinderen zich kunnen vermaken met attracties, shows en andere leuke activiteiten. Je kent waarschijnlijk al de grote pretparken in Nederland, maar zoek eens een wat kleiner pretpark, dit is vaak veel minder prijzig en de kinderen hebben net zo veel plezier.

  1. Organiseer een filmavond

Een filmavond is een gezellige manier om in de meivakantie met je kinderen te organiseren. Kies een leuke kinderfilm uit en zorg voor lekkere hapjes en drankjes. Zo wordt het een speciaal moment van gezelligheid in een fijne sfeer. Lekker pyama’s aan en met een dekentje op de bank!

  1. Speel spelletjes

Tijdens de meivakantie is het ook leuk om samen spelletjes te spelen. Dit kan binnen of buiten, afhankelijk van het weer en de interesses van de kinderen. Denk aan bordspellen, kaartspellen, of sportieve activiteiten zoals voetbal, basketbal of tafeltennis. Samen spelen is niet alleen gezellig, maar stimuleert ook de ontwikkeling van sociale vaardigheden en teamwork.

Met deze 10 tips kom je de meivakantie wel door met de kinderen en je ziet: het hoeft niet altijd veel te kosten.