Rijstwafels worden altijd aanbevolen als gezond tussendoortje. Wat zijn rijstwafels precies en zijn ze wel zo gezond als wordt gezegd?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat zijn rijstwafels?

Rijstwafels zijn wafels die gemaakt zijn van gepofte rijst en die meestal zilvervliesrijst bevatten. Ze worden gemaakt door rijst te mengen met water, zout en soms andere ingrediënten, en dan te verhitten en te poffen in een machine.

Hoeveel calorieën zitten er in een rijstwafel? 

Een naturel rijstwafel van 7 gram bevat gemiddeld 27 kcal. Dit is relatief weinig vergeleken met andere tussendoortjes, zoals een boterham of een koekje. Maar de valkuil is een beetje dat je al gauw denkt: “Dan kan ik er nog wel eentje nemen”, waardoor je toch aan een hoog caloriegehalte komt. Hoeveel calorieën zitten er in een rijstwafel? 

Een naturel rijstwafel van 7 gram bevat gemiddeld 27 kcal. Dit is relatief weinig vergeleken met andere tussendoortjes, zoals een boterham of een koekje. Maar de valkuil is een beetje dat je al gauw denkt: “Dan kan ik er nog wel eentje nemen”, waardoor je toch aan een hoog caloriegehalte komt. 

Zijn rijstwafels gezond?

Rijstwafels zijn niet ongezond, maar ook niet erg voedzaam. Ze bevatten weinig eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien bevat het ene merk meer zout dan het andere. Ze hebben ook een hoge glycemische index, wat betekent dat ze snel je bloedsuikerspiegel laten stijgen en dalen. Dit kan leiden tot hongergevoelens en energiedips.

Hoe kun je rijstwafels gezonder maken? 

Je kunt rijstwafels gezonder maken door ze te beleggen met eiwit- en/of vetrijke producten, zoals kaas, hummus, pindakaas, avocado, ei, kipfilet of zalm. Dit zorgt voor meer verzadiging en een stabielere bloedsuikerspiegel. Je kunt ook kiezen voor volkoren rijstwafels, die meer vezels bevatten dan witte rijstwafels. Aan een volkoren rijstwafel is vaak een andere graansoort toegevoegd, bijvoorbeeld quinoa of boekweit.

Zijn rijstwafels geschikt voor mensen met diabetes? 

Rijstwafels zijn niet verboden voor mensen met diabetes, maar ze moeten wel met mate en in combinatie met andere voedingsmiddelen gegeten worden. Door de hoge glycemische index kunnen rijstwafels namelijk een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat ongunstig is voor mensen met diabetes. Het is daarom belangrijk om rijstwafels te combineren met eiwit- en/of vetrijke producten, en om de portiegrootte en in de gaten te houden hoeveel en hoe vaak je ervan eet.

Zijn rijstwafels glutenvrij?

Rijstwafels zijn meestal glutenvrij, omdat rijst van nature geen gluten bevat. Echter, sommige rijstwafels kunnen sporen van gluten bevatten door kruisbesmetting tijdens de productie of het transport. Ook kunnen volkoren rijstwafels glutenbevattende granen bevatten. Het is daarom verstandig om altijd het etiket te controleren op de aanwezigheid van gluten of het glutenvrij logo.

Zijn rijstwafels goed om mee af te vallen?

Rijstwafels kunnen helpen bij het afvallen, omdat ze weinig calorieën bevatten en makkelijk mee te nemen zijn als tussendoortje. Ze kunnen echter ook averechts werken, omdat ze weinig voedingsstoffen bevatten en snel je bloedsuikerspiegel laten schommelen. Dat maakt dat je er al gauw meer van pakt. Dit kan leiden tot meer trek en minder verzadiging, waardoor je uiteindelijk meer gaat eten. Het is daarom belangrijk om rijstwafels te combineren met andere voedingsmiddelen, en om niet te veel rijstwafels te eten op een dag.

Zijn rijstwafels met een smaakje gezond?

Rijstwafels met een smaakje, zoals chocolade, yoghurt, kaas of paprika, zijn minder gezond dan naturel rijstwafels. Ze bevatten namelijk meer calorieën, suikers, vetten en zout, en minder vezels dan naturel rijstwafels. Ze hebben ook een hogere glycemische index, wat betekent dat ze sneller je bloedsuikerspiegel laten stijgen en dalen. Het is daarom beter om te kiezen voor naturel rijstwafels, en ze zelf te beleggen met gezonde producten.

Zijn rijstwafels goed voor je darmen? 

Rijstwafels zijn niet slecht voor je darmen, maar ook niet erg goed. Ze bevatten namelijk weinig vezels, die belangrijk zijn voor een gezonde darmfunctie en stoelgang. Vezels zorgen ook voor een goede darmflora, die essentieel is voor je immuunsysteem en je algehele gezondheid. Het is daarom aan te raden om naast rijstwafels ook voldoende andere vezelrijke voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen.

Zijn rijstwafels geschikt voor baby’s en kinderen?

Rijstwafels zijn niet geschikt voor baby’s en jonge kinderen, omdat ze een risico vormen op verstikking. Rijstwafels kunnen namelijk makkelijk afbreken in de mond, waardoor er stukjes in de keel kunnen schieten. Bovendien bevatten rijstwafels weinig voedingsstoffen, die juist belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van baby’s en kinderen. En ze bevatten in ieder geval te veel zout. Het is daarom beter om te kiezen voor andere tussendoortjes, zoals fruit, groenten, yoghurt, kwark, kaas of een boterham.

Zijn rijstwafels nu wel of niet gezond? | Drogespieren.nl

Zijn rijstwafels gezond of niet? En waarom wel of niet? – Een Maatje Minder