Word fitter met de fitness hoelahoep

Met een fitness hula hoop kun je eenvoudig thuis workouts doen die je je al snel fitter doen gaan voelen. Hoelahoepen is leuk, je kunt het gewoon thuis voor de tv doen, waardoor je bijna ongemerkt aan het sporten bent. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is een fitness hoelahoep?

Een fitness hoelahoep is een speciale hoepel die dikker, groter en zwaarder is dan een gewone hoepel voor kinderen. Een fitness hula hoop is bedoeld om je buikspieren te trainen en om af te vallen door de hoepel rond je taille te laten draaien. Een fitness hoelahoep kan verschillende gewichten en vormen hebben. Het is een leuke manier om aan je conditie en figuur te werken.

Wat is er zo goed aan de fitness hoelahoep?

Hoelahoepen heeft veel voordelen voor je lichaam en je geest. Enkele voordelen zijn:

  • Je krijgt een strakkere buik door je buikspieren te trainen
  • Je wordt fitter en je krijgt meer uithoudingsvermogen
  • Je verbrandt calorieën (net zoveel als bij bootcamp of aerobics)
  • Je verbetert je kernstabiliteit, balans en coördinatie
  • Je wordt soepeler en leniger
  • Je maakt het kind in jezelf blij en vermindert stress
  • Je kunt het doen waar en wanneer je maar wilt
  • Het kost je haast niets, alleen de aanschaf van de hoelahoep

Hoe lang moet je hoelahoepen om resultaat te hebben?

De duur van het hoelahoepen per dag hangt af van je niveau en je doel. Over het algemeen wordt aangeraden om elke dag ongeveer 20 minuten te hoelahoepen, waarbij je afwisselt tussen linksom en rechtsom. Dit kan je helpen om calorieën te verbranden en je buikspieren te verstevigen. Maar het is ook belangrijk om rustig op te bouwen en naar je lichaam te luisteren. Begin met sessies van 2-3 minuten per dag en bouw dit geleidelijk op naar 5-10 minuten per keer. 

In het begin kun je blauwe plekken krijgen door de druk van de hoelahoep, omdat je lichaam er niet aan gewend is. Als je blauwe plekken krijgt, neem dan een paar dagen rust en begin daarna weer langzaam. Hoelahoepen moet leuk zijn, niet pijnlijk!

Voor beginners is het belangrijk om een hoelahoep te kiezen die groot en licht genoeg is om makkelijk te draaien. Een hoelahoep die je borstkas of middel bereikt als je hem op zijn zijkant zet, is meestal een goede maat. Een fitness hoelahoep met gewicht kan te zwaar of pijnlijk zijn voor beginners, dus begin liever met een gewone hoelahoep. Je kunt later altijd overstappen naar een zwaardere of kleinere hoelahoep als je meer ervaring hebt.

Een hoelahoep met schakels en een ronddraaiend gewicht

Er is een nieuw soort hoelahoep op de markt, die bestaat uit schakels. Deze hoelahoep draait niet om je middel, maar zit vast om je middel. Aan de hoelahoep is een gewicht aan een touw bevestigd. Door met je heupen te draaien komt het gewicht in beweging en draait rond en rond en rond. De hoelahoep bestaat uit schakels waardoor deze voor iedere persoon passend is te maken. 

Ook als je taille slanker wordt door het hoelahoepen, kun je een schakel verwijderen zodat de hoelahoep altijd goed blijft passen. 

Voordeel van deze hoelahoep is dat deze niet van je middel af kan vallen en dat je minder snel blauwe plekken krijgt. Sommige van deze hoelahoeps hebben ook een calorieteller, waardoor je kan zien hoeveel calorieën je hebt verbruikt tijdens het hoelahoepen.

Hoeveel calorieën verbruik je met hoelahoepen?

Het aantal calorieën dat je verbruikt met hoelahoepen hangt af van verschillende factoren, zoals je gewicht, de duur en de intensiteit van het hoelahoepen en het soort hoelahoep dat je gebruikt. Over het algemeen kun je zeggen dat hoelahoepen een effectieve manier is om calorieën te verbranden en af te vallen. 

Volgens sommige bronnen kun je met een uur hoelahoepen tot wel 400 kilocalorieën verbranden, afhankelijk van de zwaarte van je hoepel en hoe fanatiek je bent. Dat is meer dan met zwemmen, yoga of tennissen. Alleen rennen of spinnen verbrandt meer calorieën per uur dan hoelahoepen.

Is hoelahoepen makkelijk?

Hoelahoepen kan in het begin wat lastig zijn. De hoepel draaiend houden is in het begin toch echt wel even oefenen. Maar als je eenmaal de slag te pakken hebt gaat het al snel veel makkelijker. 

In het begin heb je misschien ook nog niet zo veel uithoudingsvermogen, waardoor je snel de neiging kan hebben op te geven. Maar als je begint met een paar minuten per dag en dit langzaam opbouwt, dan komt het uithoudingsvermogen vanzelf. 

En als je dan gaat merken dat je een slankere taille begint te krijgen en wat gewicht verliest, dan wordt hoelahoepen al snel een hele leuke en ontspannende sport, waar je zeker veel fitter van zal worden!

Hoelahoep lessen

Sport je liever met een groep op een sportschool, ook dan kun je fitnessen met de hoelahoep. Er zijn verschillende aanbieders die hoelahoeplessen geven in groepsverband. Je kunt er hoelahoepen op muziek en er zijn zelfs lessen om te leren dansen met de hoelahoep.