Kraaienpootjes zijn rimpels die ontstaan rondom de ogen door het verouderingsproces van de huid. Ze worden zo genoemd omdat ze lijken op de poot van een kraai. Veel mensen vinden ze storend en willen ze graag verminderen of voorkomen.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat zijn de oorzaken van kraaienpootjes?

Kraaienpootjes worden vooral veroorzaakt door het ouder worden van de huid. Naarmate we ouder worden, nemen de elasticiteit en het collageengehalte van de huid af, waardoor de huid minder goed herstelt van plooien en vouwen. Kraaienpootjes zijn expressierimpels, die ontstaan door het herhaaldelijk samentrekken van de oogkringspier bij lachen, praten of knijpen met de ogen.Hoe kun je kraaienpootjes voorkomen? 

Je kunt kraaienpootjes niet helemaal voorkomen, want ze horen bij het natuurlijke verouderingsproces van de huid. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om ze te vertragen of te verminderen, zoals:

 • Je huid beschermen tegen de zon met een zonnebril en een zonnebrandcrème met een hoge SPF.
 • Roken, alcohol en stress vermijden, want die versnellen de afbraak van collageen in de huid.
 • Voldoende water drinken om je huid gehydrateerd te houden.
 • Gezond en gevarieerd eten, met veel antioxidanten, vitamines en mineralen die goed zijn voor je huid.
 • Voldoende slapen en op een goed kussen slapen om wallen en donkere kringen onder je ogen te voorkomen.

Welke crèmes helpen tegen kraaienpootjes?

Er zijn veel crèmes op de markt die beloven dat ze kraaienpootjes verminderen of verwijderen. Maar niet alle crèmes werken even goed of hebben dezelfde ingrediënten. Sommige crèmes kunnen zelfs irriterend of allergisch zijn voor je huid. Daarom is het belangrijk om een crème te kiezen die past bij jouw huidtype en voorkeur. Over het algemeen kun je letten op de volgende ingrediënten die goed zijn voor de huid rondom de ogen:

 • Hyaluronzuur: Dit is een stof die van nature in de huid voorkomt en zorgt voor hydratatie en volume. Hyaluronzuur kan vocht vasthouden en rimpels opvullen.
 • Retinol: Dit is een vorm van vitamine A die de celvernieuwing stimuleert en de aanmaak van collageen bevordert. Retinol kan fijne lijntjes verminderen en de huidtextuur verbeteren.
 • Peptiden: Dit zijn korte ketens van aminozuren die als bouwstenen dienen voor eiwitten zoals collageen. Peptiden kunnen de communicatie tussen cellen verbeteren en zo het herstelproces van de huid versnellen.
 • Antioxidanten: Dit zijn stoffen die vrije radicalen bestrijden, die schade aanrichten aan de cellen in de huid. Antioxidanten kunnen ontstekingen remmen en de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling, luchtvervuiling en roken. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine C, E, B3 en groene thee.

Welke behandelingen zijn er tegen kraaienpootjes?

Als crèmes niet voldoende werken of als je sneller resultaat wilt zien, kun je kiezen voor een cosmetische behandeling tegen kraaienpootjes. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van je wensen, budget en risicobereidheid. Sommige behandelingen zijn invasief, wat betekent dat ze een ingreep in de huid vereisen, terwijl andere behandelingen niet-invasief zijn, wat betekent dat ze de huid niet beschadigen. Hier zijn enkele voorbeelden van behandelingen voor kraaienpootjes:

 • Botox: Dit is een injectie met een stof die de spieren rondom de ogen tijdelijk verlamt, waardoor de rimpels minder zichtbaar worden. Botox werkt ongeveer drie tot zes maanden en moet daarna herhaald worden.
 • Fillers: Dit zijn injecties met een stof die de rimpels opvult met een gelachtig materiaal, zoals hyaluronzuur of collageen. Fillers werken ongeveer zes tot twaalf maanden en moeten daarna herhaald worden.
 • Laser: Dit is een behandeling met een apparaat dat een intense lichtstraal op de huid richt, waardoor de bovenste laag van de huid wordt verwijderd en de onderliggende laag wordt gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken. Laser kan de huid gladder en strakker maken, maar kan ook bijwerkingen hebben, zoals roodheid, zwelling en korstjes.
 • Peeling: Dit is een behandeling met een chemische stof die de bovenste laag van de huid oplost, waardoor de onderliggende laag wordt blootgesteld. Peeling kan de huid egaler en frisser maken, maar kan ook bijwerkingen hebben, zoals irritatie, droogheid en verkleuring.

Wat zijn de risico’s van behandelingen van kraaienpootjes?

Elke behandeling van kraaienpootjes heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommige behandelingen zijn effectiever dan andere, maar kunnen ook meer risico’s met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren door een deskundige voordat je een behandeling ondergaat. Enkele mogelijke risico’s van behandelingen van kraaienpootjes zijn:

 • Infectie: Dit kan ontstaan door het gebruik van onsteriele naalden of apparaten, of door een slechte nazorg van de wond. Een infectie kan leiden tot pijn, roodheid, pus en koorts.
 • Allergie: Dit kan ontstaan door het gebruik van een stof waar je overgevoelig voor bent, zoals botox, fillers of peeling. Een allergie kan leiden tot jeuk, zwelling, uitslag en ademhalingsproblemen.
 • Littekenvorming: Dit kan ontstaan door het beschadigen van de huid door laser of peeling. Een litteken kan leiden tot een verandering in de kleur, textuur of vorm van de huid.
 • Overcorrectie: Dit kan ontstaan door het gebruik van te veel of te weinig botox of fillers, waardoor de rimpels te veel of te weinig worden verminderd. Een overcorrectie kan leiden tot een onnatuurlijke of asymmetrische uitstraling.

Wat zijn de kosten van behandelingen van kraaienpootjes? 

De kosten van behandelingen voor kraaienpootjes kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type behandeling, de hoeveelheid materiaal die gebruikt wordt, de kwaliteit van het materiaal, de ervaring van de behandelaar en de locatie van de kliniek. Over het algemeen geldt dat hoe effectiever en duurzamer de behandeling is, hoe hoger de kosten zijn. Hier zijn enkele gemiddelde prijzen van behandelingen van kraaienpootjes in Nederland:

 • Botox: €150 – €300 per zone
 • Fillers: €300 – €600 per milliliter
 • Laser: €500 – €1500 per sessie
 • Peeling: €100 – €500 per sessie

Worden behandelingen van kraaienpootjes vergoed door de zorgverzekering? 

Behandelingen van kraaienpootjes worden meestal niet vergoed door de zorgverzekering, omdat ze worden gezien als cosmetische ingreep.

10 tips om kraaienpootjes te voorkomen

 1. Gebruik een oogcrème met ingrediënten die de huid hydrateren, verstevigen en beschermen, zoals hyaluronzuur, retinol, peptiden en antioxidanten.
 2. Masseer je oogcrème zachtjes in met je ringvinger, van binnen naar buiten, om de bloedcirculatie te bevorderen en de afvoer van afvalstoffen te stimuleren.
 3. Breng regelmatig een oogmasker aan met natuurlijke ingrediënten die de huid voeden, kalmeren en verfrissen, zoals komkommer, aloë vera of honing.
 4. Draag een zonnebril met een goede uv-bescherming om je ogen te beschermen tegen de zon en te voorkomen dat je je ogen samenknijpt.
 5. Smeer elke dag een zonnebrandcrème met een hoge SPF op je gezicht, ook in de winter en op bewolkte dagen, om je huid te beschermen tegen uv-straling en vroegtijdige veroudering.
 6. Vermijd roken, alcohol en stress, want die versnellen de afbraak van collageen in de huid en verminderen de elasticiteit en de glans van de huid.
 7. Drink voldoende water om je huid gehydrateerd te houden en afvalstoffen af te voeren. Een goed gehydrateerde huid is minder vatbaar voor rimpels.
 8. Eet gezond en gevarieerd, met veel antioxidanten, vitamines en mineralen die goed zijn voor je huid. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen die schade aanrichten aan de cellen in de huid. Vitamines en mineralen ondersteunen de aanmaak van collageen en elastine. Voorbeelden van voedingsmiddelen die goed zijn voor je huid zijn bessen, citrusvruchten, noten, zaden, groene bladgroenten en vette vis.
 9. Slaap voldoende en op een goed kussen om wallen en donkere kringen onder je ogen te voorkomen. Een gebrek aan slaap kan leiden tot een vermoeide en doffe huid. Een goed kussen kan voorkomen dat je gezicht in het matras wordt gedrukt en zo rimpels veroorzaakt.
 10. Lach veel! Lachen is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je gezondheid. Lachen verlaagt het stresshormoon cortisol, dat slecht is voor je huid. Lachen stimuleert ook de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon, dat goed is voor je huid. Lachen maakt je mooier van binnen én van buiten.

Bronnen:
Kraaienpootjes en rimpels onder de ogen verminderen
Kraaienpootjes | Gezondheidsplein.nl
Kraaienpootjes: Hoe ontstaan ze en hoe verminder je ze? – Olivida

10 tips tegen donkere vlekken rond je mond