Biologische thee

Thee is een van de meest favoriete dranken ter wereld. Thee is geliefd om de verschillende smaken en omdat het erg gezond is. Biologische thee wordt steeds populairder, en dat is niet voor niets. In dit artikel kun je lezen wat biologische thee precies is, welke soorten en merken beschikbaar zijn, en waarom het kiezen voor biologische thee belangrijk is voor zowel de gezondheid als het milieu.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is biologische thee?

Biologische thee is thee die wordt geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden, en kunstmeststoffen. Er wordt geteeld volgens strikte normen die door verschillende biologische certificeringsorganisaties zijn vastgesteld, zoals het Europese biologische keurmerk, USDA Organic, en Fair Trade. Het doel van deze normen  is om de gezondheid van de bodem, de biodiversiteit en de mensen die de thee telen, te bevorderen.

Soorten biologische thee

Er zijn verschillende soorten biologische thee op de markt, met verschillende smaken en sterktes. 

 1. Zwarte Thee: Zwarte thee wordt al sinds de 18e eeuw op uitgebreide schaal gedronken.   Het heeft een krachtige smaak en bevat meer cafeïne dan andere theeën. Populaire soorten biologische zwarte thee zijn Assam, Darjeeling en Earl Grey.
 2. Groene thee: Groene thee om het hoge gehalte aan antioxidanten en gezondheidsvoordelen zoals het verbeteren van de hersenfunctie en het bevorderen van vetverbranding. Bekende soorten biologische groene thee zijn Japanse Sencha en Chinese Dragon Well.
 3. Witte Thee: Witte thee is een verfijnde en minder bewerkte thee met een lichte en subtiele smaak. Biologische varianten zijn onder andere Silver Needle en White Peony.
 4. Oolong Thee: Oolong Thee is wat minder bekend. Het is een semi-gefermenteerde thee die qua smaak tussen groene en zwarte thee in ligt. Bekende biologische oolong theeën zijn Tie Guan Yin en Da Hong Pao.
 5. Kruidenthee: Hoewel kruidenthee technisch gezien geen “thee” is omdat ze geen bladeren van de Camellia sinensis plant bevatten, zijn kruidentheeën zoals kamille, munt en rooibos populair. Ze zijn vaak biologisch.

Bekende merken biologische thee

Er komen steeds meer merken thee die biologische varianten aanbieden. Enkele van de meest bekende en gedronken merken zijn:

 • Clipper: Een Brits merk dat bekend staat om zijn ethische benadering en uitgebreide assortiment aan biologische en fair trade theesoorten.
 • Yogi Tea: Populair vanwege zijn kruidentheeën die geïnspireerd zijn door ayurvedische tradities, allemaal biologisch gecertificeerd.
 • Numi: Dit merk biedt een breed scala aan biologische thee, inclusief zwarte, groene, witte en kruidenthee, en is toegewijd aan duurzaamheid en ethische verantwoorde teelt en handel.
 • Pukka: Bekend om zijn unieke melanges van biologische kruiden en specerijen, met een sterke focus op welzijn en duurzaamheid.
 • Celestial Seasonings: Dit merk heeft een ruim aanbod van biologische soorten kruidenthee en staat bekend om zijn creatieve en smaakvolle melanges.
 • AH eigen merk biologische thee: Dit merk biedt verschillende soorten biologische kruidenthee met fluweelzachte smaken.

Waarom je beter biologische thee kunt drinken

Het kiezen voor biologische thee heeft verschillende voordelen:

 • Gezondheid: Biologische thee bevat geen residuen van synthetische pesticiden en chemicaliën, wat beter is voor je gezondheid. De thee is rijk aan antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en die goed zijn voor de algehele gezondheid.
 • Milieu: Biologische landbouwpraktijken bevorderen de biodiversiteit, verbeteren de bodemgezondheid en verminderen de vervuiling van waterwegen. Dit zorgt voor een duurzamer ecosysteem.
 • Eerlijke Handel: Veel biologische theeproducenten zijn ook fair trade gecertificeerd, wat betekent dat de boeren eerlijke lonen en werkomstandigheden krijgen. Dit steunt de plaatselijke economie van gemeenschappen en zorgt voor sociale duurzaamheid.
 • Smaak: Veel thee-liefhebbers ervaren dat biologische thee een rijkere en zuiverdere smaak heeft, omdat de planten in een gezondere omgeving worden gekweekt.

Conclusie

Biologische thee drinken is een gezonde en milieuvriendelijke optie voor theedrinkers over de hele wereld. Met een breed scala aan smaken en soorten, van groene tot zwarte en kruidentheeën, is er voor ieder wat wils. Door te kiezen voor biologische thee, steun je niet alleen je eigen gezondheid, maar ook die van de planeet en de gemeenschappen die de thee verbouwen. De investering in biologische thee is dus een stap naar een duurzamere en gezondere toekomst.