Waarom hebben we vrij met Pinksteren?

Met Pinksteren hebben veel mensen een heerlijk lang vrij weekend, maar waarom hebben we vrij met Pinksteren? In dit artikel leggen we alles uit over Pinksteren en vertellen we over welke activiteiten je kunt doen tijdens je vrije Pinksterweekend. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is Pinksteren?

Pinksteren is een christelijke feestdag die wordt gevierd op de vijftigste dag na Pasen. Het is de dag waarop de Heilige Geest werd uitgestort over de apostelen van Jezus Christus. Volgens de bijbel vond dit plaats in Jeruzalem tijdens het Joodse feest van de weken, dat ook wel bekend staat als Sjavoeot.

De naam Pinksteren komt van het Griekse woord “pentekostē”, wat “vijftigste” betekent. Dit verwijst naar de vijftigste dag na Pasen, de dag waarop Pinksteren wordt gevierd.

Waarom hebben we vrij met Pinksteren?

In Nederland hebben we op Tweede Pinksterdag een vrije dag. Dit is een officiële feestdag en veel mensen hebben deze dag vrij van werk of school. Maar waarom hebben we eigenlijk vrij met Pinksteren?

De vrije dag op Tweede Pinksterdag is eigenlijk een overblijfsel uit de tijd dat Nederland nog een katholiek land was. In de katholieke kerk was Tweede Pinksterdag een belangrijke feestdag en daarom werd deze dag als een vrije dag beschouwd.

Later werd Pinksteren ook een belangrijke feestdag in de protestantse kerk. Om die reden werd Tweede Pinksterdag ook als een vrije dag beschouwd in protestantse delen van Nederland.

Tegenwoordig heeft Pinksteren voor veel mensen vooral de betekenis van een lang weekend en een mooie gelegenheid om eropuit te gaan en leuke dingen te doen.

Leuke activiteiten om te doen met Pinksteren

Met Pinksteren zijn er volop leuke activiteiten te doen. Hieronder geven we enkele suggesties:

Bezoek een festival of evenement

Tijdens Pinksteren vinden er vaak allerlei festivals en evenementen plaats. Zo is er bijvoorbeeld het Pinkpop festival, dat elk jaar tijdens het Pinksterweekend plaatsvindt in Landgraaf. Maar er zijn ook tal van andere evenementen, zoals Pinksterfairs, braderieën en markten.

Maak een wandeling of fietstocht

Met het lange Pinksterweekend is er alle tijd om eropuit te gaan en de natuur te verkennen. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling in het bos of maak een lange fietstocht buiten de stad. 

Ga kamperen

Pinksteren is een mooie gelegenheid om te gaan kamperen. Een lekker lang weekend genieten van het buiten zijn. Veel campings bieden speciale arrangementen aan voor het Pinksterweekend. Zo kun je lekker genieten van de natuur en de gezelligheid op de camping.

Bezoek een museum

Tijdens het Pinksterweekend zijn veel musea geopend en organiseren ze speciale tentoonstellingen. Bezoek bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam, het Van Gogh Museum in Amsterdam of het Kröller-Müller Museum op de Veluwe.

Geniet van een gezellige barbecue

Met mooi weer tijdens Pinksteren is het ook een goed idee om lekker te gaan barbecueën. Nodig vrienden en familie uit en geniet van het gezellige samenzijn.

Ga lekker picknicken in de natuur

Met Pinksteren heb je tijd voor een lekkere ontspannen picknick in de natuur. Er zijn in Nederland veel dagrecreatieplekken waar de hele dag kunt bivakkeren. Je kunt je partytent meenemen en opzetten. In sommige parken mag je ook barbecueën, kijk van tevoren wel even op internet waar dit mag en wat de regels zijn. 

Ga shoppen voor meubels

Op tweede pinksterdag zijn traditiegetrouw de meubelboulevards open en deze zijn voor veel mensen de reden om op deze dag de meubelboulevard te bezoeken en rond te kijken naar nieuwe meubels of ideeën op te doen voor een nieuwe keuken of badkamer.

Bezoek een kerkdienst

Pinksteren is natuurlijk in de eerste plaats een christelijke feestdag. Als je zelf gelovig bent, is het mooi om een kerkdienst bij te wonen en stil te staan bij de betekenis van Pinksteren.

Maak een stedentrip

Het lange Pinksterweekend is ook een mooie gelegenheid om een stedentrip te maken. Bezoek bijvoorbeeld Parijs, Berlijn of Barcelona en geniet van de mooie architectuur, cultuur en natuurlijk het heerlijke eten.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is Pinksteren een belangrijke christelijke feestdag die wordt gevierd op de vijftigste dag na Pasen. In Nederland hebben we op Tweede Pinksterdag een vrije dag, die voornamelijk voortkomt uit de katholieke en protestantse tradities. Met Pinksteren zijn er volop leuke activiteiten te doen, van festivals en evenementen tot wandelingen in de natuur en gezellige barbecues. Wat je ook gaat doen tijdens Pinksteren, we wensen je in ieder geval een fijn en gezellig pinksterweekend toe!