Koken op inductie wordt steeds populairder, gas wordt steeds minder geliefd. Hierdoor zijn er steeds meer mensen die van gas overstappen op inductie. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

In het jaar 2022 kookte 31% van de Nederlandse bevolking al op inductie. Misschien denk jij er ook over om hiernaar over te stappen. De informatie hieronder kan je helpen bij de aanschaf van je eerste inductiekookplaat. Hoe werkt het koken op inductie?

Voor koken op inductie gebruik je dus een inductiekookplaat. Een inductiekookplaat is een gladde elektrische kookplaat waarbij de warmte wordt gegenereerd door inductie, in plaats van door direct contact met een verwarmingselement. De pan wordt direct op het gladde oppervlakte geplaatst. In tegenstelling tot koken op gas, waar de pan op een rekje boven de gasvlam staat.

Bij inductiekoken wordt elektromagnetische energie gebruikt om de pannen zelf te verwarmen, in plaats van het oppervlak van de kookplaat. Hierdoor is het koken sneller, efficiënter en veiliger dan bij traditionele elektrische kookplaten of gasfornuizen. Ook is het gemakkelijker om de temperatuur nauwkeurig te regelen en de kookplaat is zo gemakkelijk schoon te maken! Je hebt geen randjes en rekken waar vuil aan gaat plakken, en vuil en vet  is gemakkelijk met een doek te verwijderen. Geen geboen met schuursponsjes of Brillo meer!

Voor het koken op inductie moet je er wel op letten dat de pannen die je gebruikt speciaal geschikt moeten zijn voor inductie. Wanneer je dus overgaat van koken op gas naar koken op inductie, kan het zijn dat je al je pannen moet vervangen. Voordeel is wel weer dat pannen speciaal voor inductie vaak langer mee gaan. 

Waarom koken op inductie?

Er zijn verschillende voordelen aan het koken op inductie, waaronder:

 • Het is energie-efficiënt: inductieverwarming is sneller en efficiënter dan andere methoden.
 • Het is veiliger: er is geen hittebron op het oppervlak, wat de kans op brand vermindert. De plaat blijft niet heet, waardoor er geen gevaar op verbranden bij aanraking is. 
 • Het is preciezer: de temperatuurregeling is nauwkeuriger, waardoor het eenvoudiger is om de juiste temperatuur te bereiken.
 • Er ontstaat minder warmte: inductiekookplaten produceren minder hitte dan gas- of elektrische kookplaten omdat er geen warmtebron nodig is die heet wordt. 
 • Inductiekookplaten hebben een glad, niet-poreus oppervlak, waardoor ze veel gemakkelijker schoon te maken zijn.

Koken op inductie, het is even wennen

Voor veel gebruikers die van gas overstappen op inductie geldt dat zij even moeten wennen aan het koken op inductie met hun nieuwe inductiekookplaat.

Koken op inductie is namelijk iets anders dan koken op gas of op een keramische kookplaat. De temperatuur is sneller aan te passen, en omdat je gewend bent aan de hoogte van de vlam bij koken op gas of de traag aan te passen temperatuur van een keramische kookplaat is het even wennen om de juiste kook- en baktemperatuur te vinden. Maar wanneer je eenmaal gewend bent aan koken op inductie, zul je al gauw merken dat het prettiger kookt dan op gas of elektrisch koken, omdat je de temperatuur veel beter kunt regelen. 

Wil je eerst even proberen hoe koken op inductie werkt, voordat je je gasfornuis de deur uit doet? Je kunt eenvoudig een kleine mobiele inductiekookplaat voor 1 pan aanschaffen. Die kost een paar tientjes, maar dan krijg je wel een idee of je zal kunnen wennen aan deze manier van koken. Deze losse kookplaatjes zijn te bestellen bij Bol.com: Inductiekookplaatje

Deze kookplaatjes zijn trouwens ook handig wanneer je gaat kamperen en je elektra hebt op de camping. Gemakkelijk mee te nemen, en je hoeft niet met gastankjes en dus met open vuur aan de gang. 

Hoe houd je je inductiekookplaat goed schoon?

Als je nog maar pas een inductiekookplaat bezit, zul je niet uitgepraat raken over hoe gemakkelijk deze schoon te maken is. Stond je voorheen om de zoveel tijd je gasfornuis met een schuursponsje te bewerken  en de onderdelen te poetsen met Brillo. Nu is een vochtige doek vaak al voldoende. Maar het is wel belangrijk dat je kookplaat goed schoon is, zodat het kookproces niet belemmerd wordt door vuile vlekken.

Natuurlijk is het belangrijk om je inductiekookplaat ook op een veilige manier schoon te houden. Dat zorg voor een beter kookproces en een langere levensduur van je kookplaat. 

Om een inductiekookplaat schoon te maken kun je de volgende stappen volgen:

 1. Verwijder losse resten met een zachte doek of spatel.
 2. Maak een oplossing van warm water en afwasmiddel.
 3. Smeer de oplossing over het oppervlak en wrijf met een zachte doek.
 4. Neem het oppervlak af met een natte doek, totdat alle resten van het afwasmiddel verwijderd zijn en droog de kookplaat vervolgens af met een zachte schone doek.
 5. Voor hardnekkige vlekken kun je specifieke reinigingsproducten voor inductiekookplaten gebruiken.

Speciale reinigingsproducten voor inductiekookplaten

Er zijn speciale reinigingsproducten voor inductiekookplaten ontwikkeld die je helpen je inductiekookplaat goed en veilig schoon te maken. Ga nooit met agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag. Je inductiekookplaat kan hier niet tegen. Zorg dus dat je een speciaal reinigingsproduct in je kast hebt staan voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. 

Verschillende merken hebben reinigingsmiddelen speciaal voor inductiekookplaten in hun assortiment zoals:

 • AEG Reinigingsmiddel voor Inductiekookplaten
 • Beko Reinigingsmiddel voor Inductiekookplaten
 • Bosch Inductie Reinigingsmiddel
 • Miele Inductie Reinigingsmiddel
 • Siemens Reinigingsmiddel voor Inductiekookplaten

Houd er rekening mee dat het gebruik van andere producten dan specifieke reinigingsmiddelen voor inductiekookplaten de prestaties van de kookplaat kunnen beïnvloeden en de levensduur verkorten. Het is dus altijd beter om een reinigingsproduct speciaal voor inductiekookplaten te gebruiken. Deze reinigingsmiddelen kun je gemakkelijk online bestellen bij Bol.com: Reinigingsmiddel voor inductiekookplaat

Waar zijn inductiekookplaten te koop?

Veel mensen die overstappen van koken op gas naar inductie schaffen de inductiekookplaat meteen aan bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Dan koop je de kookplaat rechtstreeks bij de keukenwinkel.

Maar je kunt er ook voor kiezen een inbouwkookplaat los te kopen. Dan kun je terecht bij een winkel die apparaten voor keukens verkoopt, zoals bijvoorbeeld de Media Markt of Coolblue.

Heb je geen inbouwkeuken en gebruik je losstaand gasfornuis met een oven eronder? Dan kun je ook een losstaande oven kopen met een inductieplaat aan de bovenkant. Ook deze apparaten kun je krijgen bij Media Markt en Coolblue.