Steeds meer mensen kiezen ervoor om alleen op vakantie te gaan. En dat is niet voor niets! Je hebt alle vrijheid om te doen wat je wilt, wanneer je wilt. Je leert jezelf beter kennen, ontmoet nieuwe mensen en geniet van onbezorgde rust. Maar hoe pak je zo’n soloreis aan, zonder zorgen en met maximaal plezier? Lees hier de beste tips voor een succesvolle, fijne en veilige vakantie alleen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Voorbereiding is alles

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak je reis extra leuk en zorgeloos door rekening te houden met de volgende tips:Bestemming: Kies een bestemming die bij je past. Ben je op zoek naar avontuur, cultuur, natuur of ontspanning? Houd ook rekening met je reisstijl en budget. Doe research naar bezienswaardigheden, activiteiten en leuke adresjes. Zo haal je het meeste uit je trip.

Accommodatie: Kies een accommodatie waar je je prettig voelt. Hostels zijn ideaal om andere reizigers te ontmoeten, terwijl een appartement of vakantiehuis meer privacy biedt. Lees recensies van andere soloreizigers om een goede keuze te maken.

Vliegtickets en vervoer: Boek je vliegtickets en ander vervoer op tijd, zeker in het hoogseizoen. Zo voorkom je teleurstellingen en kun je profiteren van de beste deals.

Praktische zaken: Regel zaken zoals reisverzekering, vaccinaties en eventuele visa. Maak kopieën van belangrijke documenten en bewaar deze apart. Zorg voor een beetje contant geld in de lokale valuta.

Bagage: Pak licht! Neem alleen mee wat je echt nodig hebt. Zo ben je flexibeler en hoef je je geen zorgen te maken over sjouwen met zware koffers.

Plannen en flexibiliteit: Maak een globaal reisschema, maar houd ook ruimte voor spontane activiteiten. Zo ervaar je het meeste van je reis en geniet je van onverwachte momenten.

Veiligheid

Alleen reizen is over het algemeen heel veilig, maar er zijn natuurlijk altijd een paar extra aandachtspunten:

Vertel iemand over je reisplannen: Laat je familie of vrienden weten waar je naartoe gaat en wanneer je terugkomt. Deel je reisschema en accommodatiegegevens met een vertrouwde persoon.

Gebruik je gezonde verstand: Wees alert op je omgeving en vermijd situaties die onprettig of onveilig voelen. Ga ’s avonds niet alleen op pad in verlaten gebieden.

Vertrouw je intuïtie: Voel je je ergens niet op je gemak? Ga dan weg. Je hoeft je nergens toe te dwingen.

Maak gebruik van lokale hulp: In noodgevallen kun je altijd terecht bij de lokale autoriteiten of de Nederlandse ambassade.

Geniet van je vrijheid!

Alleen op vakantie is een unieke kans om te doen wat je wilt, wanneer je wilt. Ontdek nieuwe culturen, proef lokale lekkernijen, ga op avontuur en maak onvergetelijke herinneringen. Geniet van de rust en vrijheid, leer nieuwe mensen kennen en ervaar hoe fijn het is om op jezelf te zijn.

Extra tips:

 • Download een offline vertaalapp voor onverwachte taalbarrières.
 • Leer een paar basiszinnen in de lokale taal.
 • Ga op pad met een boek, tijdschrift of download podcasts om je te vermaken in je vrije tijd.
 • Schrijf je ervaringen op in een dagboek of maak een fotoalbum om later te herbeleven.
 • Maak contact met andere reizigers in hostels, op campings of tijdens activiteiten.
 • Volg je eigen tempo en geniet van alles wat je ziet en doet.

Activiteiten voor soloreizigers:

Natuurlijk wil je als je alleen op vakantie bent op de plaats van bestemming of de plaatsen waar je langskomt als je een rondreis maakt ook leuke activiteiten doen. We hebben een paar ideeën voor je verzameld:

 • Wandelen of fietsen: Ontdek de omgeving op eigen tempo. Er zijn talloze mooie wandel- en fietsroutes te vinden.
 • Bezoek musea en bezienswaardigheden: Leer meer over de lokale cultuur en geschiedenis.
 • Volg een cursus: Leer een nieuwe taal, kookles, of doe mee met een workshop.
 • Geniet van de natuur: Ga picknicken in het park, maak een boottocht, of ga zwemmen in de zee.
 • Probeer lokale lekkernijen: Ga op culinaire verkenningstocht en proef de lokale keuken.
 • Doe mee aan een wijnproeverij: Leer alles over lokale wijnen en geniet van een gezellige middag.
 • Ga naar een concert of theatervoorstelling: Beleef een culturele avond in je eentje.
 • Schrijf in een dagboek: Leg je ervaringen vast en reflecteer op je reis.
 • Maak foto’s: Maak mooie foto’s om later te herbeleven.

Met een goede voorbereiding, dosis avontuur en een open mind beleef je een fantastische soloreis. Ga ervoor en ervaar alle voordelen van alleen reizen!