Haken is een populaire hobby die je ook kunt gebruiken om allerlei leuke dingen te maken voor feestdagen zoals Pasen. Je kunt met een simpel basispatroon zoals we je hier geven talloze mooie en onbreekbare eieren maken. Leuk als geschenkjes, als tafelversiering of voor een paasboom.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Eieren haken is vrij simpel. De maat van het ei hangt af van de dikte van je garen en de maat van je haaknaald. Dit patroon werkt voor alle types garen. Je kunt hier rustig de goedkopere wol van Zeeman of Wibra voor gebruiken, maar ook met heel fijn haakgaren worden ze erg leuk.

Wat heb je nodig?

 • Wol of katoen in een leuke kleur.
 • Haaknaald van een grootte die past bij je garen (vaak staat het advies voor de maat op de wikkel van je garen).
 • Beetje (kussen)vulling en een stopnaald.

Hier is het patroon hoe je eieren moet haken

 • Haak 3 lossen en maak daarvan met een halve vaste een ringetje.
 • Toer 1: Haak 5 vasten om het ringetje
 • Toer 2 en 3: haak in elke steek 2 vasten. Je hebt na deze 2 toeren 20 vasten.
 • Toer 4: Haak in elke steek 1 vaste.
 • Toer 5: 1 vaste in de eerste steek, 2 vasten in de volgende steek. Dit herhaal je steeds. Je hebt dan 30 vasten.
 • Toer 6 – 15: in elke steek 1 vaste haken. Vul onderwijl langzaam aan het ei op met de vulling.
 • Toer 16: 1 vaste in de eerste 5 steken, sla de volgende steek over en herhaal vanaf het begin nog 4 x.
 • Toer 17- 18: 1 vaste in elke steek haken. Kijk of je ei mooi gevuld is!
 • Toer 19 en verder: Haak 1 vaste in 1 steek en sla de volgende steek over, herhaal dit tot er geen steken meer over zijn. Hecht af en werk de losse eindjes weg in het haakwerk.

Variaties

Je kunt natuurlijk effen eieren maken, maar ook gestreepte door elke toer in een andere kleur te haken. Als je gemeleerd garen gebruikt, krijg je strepen of vlekken en zo kun je nog veel meer verzinnen. 

Verschillende soorten garen gebruiken geeft ook een leuk effect: een pluizig mohair ei bijvoorbeeld, of een ei met glitterdraadjes. Je kunt zelfs motiefjes maken in je haakwerk door te variëren met verschillende steken, garens en kleuren. 

Natuurlijk kun je het gehaakte ei ook versieren bijvoorbeeld, met lintjes of bloemetjes, maar ook met borduurwerk of kraaltjes. Je zult zien dat je zo al snel een hele mand vol eieren bij elkaar hebt gehaakt.

Vulling

Behalve met (kussenvulling) kun je je eieren ook vullen met lavendel of potpourri, zo krijg je leuke geureieren. Je kunt ook een een klein beetje lavendel in een lapje tussen de vulling doen als je bijvoorbeeld een groot ei maakt, dan heb je minder nodig en toch een lekker geurtje. 

Andere mogelijkheden met dezelfde techniek

Je zou ook tot en met toer 18 kunnen haken en dan door die toer een koordje rijgen. Zo heb je een klein eivormig tasje voor kleine eitjes of een klein cadeautje. En natuurlijk maak je van een gehaakt ei in een wip een haas: 2 oren haken en een pompoenstaartje + ogen toevoegen of een kipje met een snavel en een kammetje van vilt en 2 oogjes.

Veel plezier met paashaken!