foto bron: bol.com

foto bron: bol.com

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ja, het is mogelijk om een huis goed te verwarmen met infrarood panelen. Infraroodverwarming is een type verwarming waarbij elektromagnetische straling wordt uitgezonden die opwarmt wat het raakt. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren, convectoren of vloerverwarming, verwarmen infrarood panelen niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de kamer.

Infraroodverwarming is efficiënter dan radiatorwarmte, omdat er minder warmte verloren gaat aan de luchtstroom. Ook is het gebruik van infrarood panelen zeer gericht, omdat de panelen kunnen worden geplaatst op de plekken waar de warmte het meest nodig is. Daarnaast kunnen infraroodpanelen snel opwarmen en zijn ze energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte en de isolatie van het huis. Als het huis niet goed geïsoleerd is, zal de warmte snel verloren gaan en zal het moeilijker zijn om de temperatuur op peil te houden met infraroodverwarming. In dat geval kan het nodig zijn om aanvullende verwarmingsbronnen te gebruiken. Het is daarom raadzaam om een specialist te raadplegen voor het bepalen van de benodigde verwarmingscapaciteit en om de optimale plaatsing van de infraroodpanelen te bepalen.

Zijn infrarood panelen duur?

De prijs van infrarood panelen varieert afhankelijk van de grootte, het vermogen en de kwaliteit van het paneel. Over het algemeen zijn infrarood panelen duurder in aanschaf dan traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren of convectoren. Dit komt omdat infrarood panelen vaak als energiezuiniger en efficiënter worden beschouwd, waardoor de initiële kosten hoger kunnen zijn.

De kosten van infrarood panelen zijn echter relatief laag in vergelijking met andere soorten verwarmingssystemen op lange termijn. Infrarood panelen zijn namelijk zeer energiezuinig en hebben over het algemeen een lange levensduur. Daarnaast vereisen ze weinig tot geen onderhoud en hebben ze een snelle opwarmtijd, waardoor de energierekening lager kan uitvallen.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat de kosten van infrarood panelen kunnen worden beïnvloed door factoren zoals de isolatie van het huis en de gewenste temperatuur. Als het huis goed geïsoleerd is, kan het gebruik van infrarood panelen bijvoorbeeld minder duur zijn dan wanneer het huis slecht geïsoleerd is.

Welke infrarood panelen zijn het beste?

Er zijn veel verschillende soorten infrarood panelen op de markt en de keuze voor het beste paneel hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kamer, het gewenste vermogen, de gewenste stijl en de kwaliteit.

Hier zijn enkele overwegingen om rekening mee te houden bij het kiezen van het beste infraroodpaneel:

 • Vermogen: Kies een paneel met voldoende vermogen om de gewenste ruimte te verwarmen. Een specialist kan je helpen bij het bepalen van de benodigde capaciteit.
 • Grootte: Zorg ervoor dat het paneel groot genoeg is om de gewenste ruimte te verwarmen.
 • Kwaliteit: Kies een paneel van hoge kwaliteit om ervoor te zorgen dat het paneel veilig en duurzaam is.
 • Stijl: Kies een paneel dat past bij de inrichting van de kamer en dat de gewenste stijl heeft.
 • Garantie: Controleer de garantie van het paneel om ervoor te zorgen dat het paneel gedekt is in geval van defecten of problemen.
 • Enkele van de beste infrarood panelen op de markt zijn onder meer merken zoals Herschel, Tansun, Ecosun en Redwell. Het is aan te raden om advies te vragen aan een specialist om te bepalen welk type infrarood paneel het beste is voor jouw specifieke situatie en behoeften.

Hoe installeer je een infrarood paneel?

Het installeren van een infraroodpaneel kan relatief eenvoudig zijn, maar het is belangrijk om de installatie-instructies van het specifieke paneel dat je hebt gekocht zorgvuldig te lezen en te volgen. Hieronder vindt je enkele algemene stappen voor het installeren van een infraroodpaneel:

 • Kies een geschikte locatie: Kies een locatie voor het infraroodpaneel die gericht is op de plaats waar jewarmte wilt hebben en waar het paneel niet kan worden beschadigd.
 • Bevestig het montageframe: Bevestig het montageframe op de muur of het plafond op de gekozen locatie. Zorg ervoor dat het frame waterpas is.
 • Bevestig het paneel aan het frame: Bevestig het infraroodpaneel aan het montageframe met de meegeleverde bevestigingsmiddelen. Zorg ervoor dat het paneel stevig vastzit en dat de kabels niet te strak of te los zijn.
 • Sluit het paneel aan: Sluit de stroomkabel van het paneel aan op een geschikte stroombron en zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld voordat je begint met de installatie.
 • Test het paneel: Schakel de stroom in en test het paneel om ervoor te zorgen dat het goed werkt en dat de warmte wordt uitgestraald.
 • Optioneel: Installeer een thermostaat: Als je een thermostaat hebt gekocht, installeer deze dan op een geschikte locatie in de kamer en sluit deze aan op het infraroodpaneel.

Als je niet zeker bent van je  installatievaardigheden of als je een complexe installatie hebt, is het aan te raden om een professionele installateur in te schakelen om het infrarood paneel te installeren.