Hooikoorts, en hoe medical taping daarbij kan helpen

Als je last hebt van hooikoorts, dan weet je dat het seizoen van niezen, een loopneus en jeukende ogen weer begonnen is. Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een allergische reactie op stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het kan erg vervelend zijn en het kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. In dit artikel wordt uitgelegd wat hooikoorts precies is, wat de oorzaken zijn en hoe medical taping kan helpen bij hooikoorts.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van bomen, grassen en planten. Deze allergie wordt veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op de allergenen die in de lucht zweven. Dit kan leiden tot symptomen zoals niezen, een verstopte neus, jeukende ogen en keel, tranende ogen, hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise.

Wat zijn de oorzaken van hooikoorts?

De oorzaken van hooikoorts zijn niet volledig bekend, maar het is wel bekend dat het immuunsysteem van mensen met hooikoorts te sterk reageert op de allergenen in de lucht. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetica, omgevingsfactoren en levensstijl. Hooikoorts komt vaak voor in families waar allergieën al voorkomen en het kan verergeren door luchtvervuiling en rook.

Hoe kan medical taping helpen bij hooikoorts?

Medical taping kan helpen bij hooikoorts doordat het invloed heeft op het gebied onder de huid, wat de doorbloeding en de afvoer van vocht verbetert. Dit kan op zijn beurt de symptomen van hooikoorts verminderen, zoals een verstopte neus en jeukende ogen.

Medical taping is een vorm van therapie waarbij elastische tape op de huid wordt aangebracht om verschillende doelen te bereiken. Deze tape kan worden aangebracht op verschillende delen van het lichaam om spieren te ondersteunen, pijn te verminderen en ontstekingen te verminderen.

Bij hooikoorts wordt de medical tape aangebracht op de rug van onder het sleutelbeen in een boog tot onder het schouderblad aan beide zijden van de rug. Hiermee vermindert de druk op het onderliggende gebied, wat invloed heeft op de symptomen van hooikoorts.

Hoe wordt medical taping toegepast bij hooikoorts?

De tape wordt aangebracht door een specialist die getraind is in medical taping. Meestal kun je hiervoor terecht bij de fysiotherapeut. De tape wordt op maat geknipt en aangebracht op de huid. Het kan tot vijf dagen blijven zitten en kan gewoon tijdens het sporten en douchen worden gedragen.

De specialist zal de tape zo aanbrengen dat het de druk op de huid vermindert en de doorbloeding en afvoer van vocht verbetert. De tape kan ook worden aangebracht op specifieke punten op het lichaam om de ademhaling te vergemakkelijken en de spierspanning te verminderen.

Medical taping kan een effectieve behandeling zijn voor hooikoorts, maar het is belangrijk om te onthouden dat het geen genezing is voor de allergie zelf. Het kan helpen bij het verminderen van de symptomen, maar het is geen vervanging voor andere behandelingen zoals medicatie of immunotherapie.

Voordelen van medical taping bij hooikoorts

Er zijn verschillende voordelen van medical taping bij hooikoorts:

  • Vermindert de symptomen: Door de druk op de huid te verminderen kan de tape helpen bij het verminderen van symptomen zoals een verstopte neus en jeukende ogen.
  • Geen of minder medicatie nodig: Medical taping kan een alternatief zijn voor mensen die geen medicatie willen gebruiken om hun hooikoorts te behandelen of waarbij medicatie niet afdoende helpt.
  • Geen bijwerkingen: In tegenstelling tot medicatie heeft medical taping over het algemeen geen bijwerkingen. In zeldzame gevallen kan de tape huidirritatie geven.
  • Langdurige werking: De tape kan enkele dagen blijven zitten en kan tijdens het sporten en douchen worden gedragen.
  • Geschikt voor alle leeftijden: Medical taping kan worden toegepast op mensen van alle leeftijden, van kinderen tot ouderen.

Zelf medical taping toepassen bij hooikoorts

Het is mogelijk om zelf medical taping toe te passen bij hooikoorts. Er zijn verschillende instructiefilmpjes te vinden op YouTube die stap voor stap uitleggen hoe je de tape moet aanbrengen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het aanbrengen van de tape op de juiste manier moet gebeuren om de gewenste effecten te bereiken. Maar het is daarbij wel belangrijk eerst een specialist te raadplegen voordat je zelf medical taping gaat toepassen. Deze specialist kan je instructies geven hoe je de tape goed moet aanbrengen. 

Als je eenmaal hebt geleerd hoe je de tape moet aanbrengen, kan je deze techniek toepassen wanneer je symptomen van hooikoorts ervaart. Start hiermee vanaf het eerste moment dat je symptomen krijgt. Pas de tape 2 x 5 dagen of 3 x 3 dagen toe en kijk of je symptomen verminderen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat medical taping geen vervanging is voor andere behandelingen zoals medicatie of immunotherapie. Het kan een effectieve aanvulling zijn op deze behandelingen, maar het is goed om eerst te overleggen met een specialist voordat je medical taping gaat toepassen.

Heb je voor het eerst hooikoortsachtige klachten en is er nooit een diagnose gesteld dat je hooikoorts hebt, ga dan altijd eerst naar je huisarts om na te gaan of je inderdaad hooikoorts hebt of iets anders. 

Conclusie

Medical taping kan een effectieve behandeling zijn voor hooikoorts, maar het is belangrijk om de tape op de juiste manier aan te brengen en om eerst te overleggen met een specialist voordat je deze techniek gaat toepassen. Er zijn instructiefilmpjes op YouTube te vinden die stap voor stap uitleggen hoe je de tape moet aanbrengen. Het zelf toepassen van medical taping kan een handige oplossing zijn wanneer je symptomen van hooikoorts ervaart en kan een effectieve aanvulling zijn op andere behandelingen zoals medicatie of immunotherapie.