Hoe kun je fitter worden door te wandelen?

Als je wilt gaan werken aan je conditie dan kun je op een eenvoudige manier fitter worden door te wandelen. Of je nu een beginnende wandelaar bent of al regelmatig op pad gaat, wandelen is een effectieve en toegankelijke manier om je algehele fitheid te verbeteren.

Bol AlgemeenBol Algemeen

 In dit artikel ontdek je de talloze gezondheidsvoordelen van wandelen, leer je de ideale wandelroutine om fitter te worden en ontdek je welke essentiële uitrusting je nodig hebt voor een comfortabele en effectieve wandelervaring.De gezondheidsvoordelen van wandelen

Fitter worden door te wandelen biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Ontdek hieronder de voordelen die regelmatig wandelen met zich meebrengt:

 1. Verbeterde hartgezondheid: Wandelen versterkt je hart en bloedvaten, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid van je lichaam. Fitter worden door te wandelen helpt je hart sterker te maken.
 2. Gewichtsbeheersing: Wandelen is een uitstekende activiteit om calorieën te verbranden en gewichtsverlies te bevorderen. Door regelmatig te wandelen, kun je je fitheid verbeteren en je gewicht beter in balans houden.
 3. Versterkte spieren en botten: Door te wandelen, versterk je niet alleen je spieren, maar bevorder je ook de dichtheid van je botten. Dit is belangrijk om fysiek sterker te worden en het risico op osteoporose (botafbraak) te verminderen.
 4. Verminderde stress en angst: Fitter worden door te wandelen heeft niet alleen voordelen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Het is aangetoond dat wandelen in de natuur je kan helpen stress en angst te verminderen en je stemming te verbeteren.
 5. Verbeterde spijsvertering: Wandelen stimuleert de spijsvertering en draagt bij aan een gezonde darmwerking, waardoor je je beter voelt en je lichaam optimaal kan functioneren.

Wandelen is weinig belastend voor je lichaam en je spieren, daardoor is het voor de meeste mensen een eenvoudige manier om te starten met het werken aan je conditie. Je kunt rustig opbouwen en tegelijkertijd genieten van de omgeving waar je wandelt. 

De juiste opbouw om fitter te worden door te wandelen

Wil je fitter worden door te wandelen? Volg deze ideale opbouw en zie verbetering in je algehele fitheid:

 1. Begin langzaam, maar blijf consistent: Fitter worden door te wandelen vereist regelmaat. Start met korte wandelingen van 15-20 minuten per dag en bouw geleidelijk de duur en intensiteit op.
 2. Verhoog je wandelintensiteit: Naarmate je conditie verbetert, kun je de intensiteit van je wandelingen verhogen. Voeg intervaltraining toe, waarbij je periodes van sneller wandelen afwisselt met rustigere tempo’s. Dit zal je hartslag verhogen en je fitter maken.
 3. Streef naar 5 dagen per week wandelen: Om optimaal fitter te worden door te wandelen, is het ideaal om minimaal 5 dagen per week te wandelen. Dit geeft je lichaam de nodige regelmaat en tijd om zich aan te passen en te verbeteren.
 4. Verleng geleidelijk de duur van je wandelingen: Naarmate je fitter wordt, verleng je de duur van je wandelingen. Streef naar 30-60 minuten per wandelsessie, afhankelijk van je fitnessniveau en beschikbare tijd.
 5. Blijf jezelf uitdagen: Om voortdurende vooruitgang te boeken, is het belangrijk om jezelf uit te dagen. Zoek uitdagender terrein, verhoog je wandelsnelheid of voeg extra gewicht toe aan je rugzak voor een extra uitdaging. Met behulp van gewichtjes zoals de Bala Bangles kun je eenvoudig extra gewicht aan je lichaam toevoegen, waardoor je ongemerkt meer conditie opbouwt.

Welke wandeluitrusting heb je nodig?

Om fitter te worden door te wandelen, heb je een goede wandeluitrusting nodig.. Zorg ervoor dat je de volgende items bij je hebt:

 1. Comfortabele wandelschoenen: Investeer in comfortabele en ondersteunende wandelschoenen om blessures te voorkomen en je wandelervaring te verbeteren. Zorg er ook voor dat je wandelschoenen waterdicht en vuilafstotend zijn.
 2. Goede wandelsokken: naadloze wandelsokken gemaakt van speciaal garen zorgen ervoor dat je minder snel blaren krijgt. 
 3. Ademende kleding in laagjes: Draag ademende kleding die geschikt is voor het weer. Kies voor lagen, zodat je je kunt aanpassen aan temperatuurveranderingen.
 4. Regenkleding of een paraplu: Voor wanneer je in de regen wilt gaan wandelen of wanneer je overvallen wordt door een onverwachte bui.
 5. Water en voedsel: Zorg er altijd voor water bij je te hebben, zodat je onderweg voldoende kunt drinken. Neem ook altijd wat te eten mee wanneer je langere wandelingen maakt. Soms duurt een wandeling ook onverwacht langer dan je had gepland en zo kun je je energie op tijd aanvullen. 
 6. Een rugzak: Een rugzak is handig om je benodigdheden, zoals water, snacks en een kaart, mee te nemen tijdens je wandelingen. Een lichtgewicht rugzak is ideaal en comfortabel om mee te dragen. 
 7. Veiligheidsuitrusting: Zorg voor reflecterende kleding of accessoires als je in het donker wandelt, en vergeet niet een zaklamp en EHBO-kit mee te nemen voor noodgevallen.

Met deze tips heb je alle informatie hoe je fitter kunt worden door te wandelen. Bouw het rustig uit en als je eenmaal gewend bent aan je bijna dagelijkse wandeling wil je het niet meer missen. Je conditie en je algehele gezondheid zullen merkbaar verbeteren en wellicht merk je zelfs dat je er beter door slaapt. Alle reden om te starten met wandelen!