Hoe kun je een parfum voor iemand anders kiezen?

Wanneer je iemand wilt verrassen met een parfum is het goed om te weten hoe je het beste een parfum voor iemand anders kunt kiezen. De ontvanger zal namelijk niet van alle geuren houden. Een parfum moet echt passen bij de persoon die hem draagt. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Als je de persoon die je een parfum wilt geven niet of niet heel goed kent, dan kies je misschien beter voor een ander cadeau. De parfum die jij zelf lekker vindt, vindt een ander mogelijk helemaal niet aangenaam. Wil je toch iets met een lekkere geur geven, kies dan voor iets neutralers zoals een bodylotion of een lekker stukje zeep. Tips om een parfum te kiezen

Een parfum voor iemand kiezen is niet heel eenvoudig. Er zijn heel veel geuren op de markt en het iedere persoon heeft weer zijn eigen favoriete geurtonen. Zomaar een parfum kopen, omdat het een bekend merk is of omdat jij het een lekkere geur vindt is niet handig. Je moet dus eerst een beetje onderzoek doen voordat je een parfum voor iemand anders kunt kiezen.

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen een parfum voor iemand anders te kiezen:

  • Bepaal wat de favoriete kleur van de ontvanger is. De kleur van de verpakking kan een indicatie zijn van de geurfamilie of de stemming van de geur. Als iemand van roze houdt, bijvoorbeeld, zullen ze waarschijnlijk meer neigen naar vrouwelijke, romantische en zoete geuren. Als iemand meer houdt van warme en donkere tinten, dan zal men waarschijnlijk meer houden van  diepere, complexere geuren met noten van hout en tabak.
  • Bedenk wat de normen en waarden zijn van de ontvanger. Als de persoon voor wie je winkelt erg milieubewust is en houdt van zuivere schoonheidsproducten, kun je je richten op merken die gerecyclede en recyclebare verpakkingen gebruiken en natuurlijke ingrediënten aanbieden.
  • Wat is het favoriete eten van de ontvanger? Wat voor soort voedsel een persoon leuk vindt kan ook een indicator zijn van de geurfamilies die ze waarschijnlijk zullen genieten. Houdt iemand van veel zoetigheid, dan kan een zoetere geur beter bij deze persoon passen. Houdt iemand van veel kruiden en pittig eten, dan kan een kruidige parfum beter bij hem of haar passen. 
  • Wat is de leeftijd van de ontvanger? Er zijn geuren die zich richten op jongere mensen en geuren die zich richten op mensen die meer op leeftijd zijn. Naarmate men ouder wordt verandert ook de voorkeur voor bepaalde geuren. Sommige parfums zijn hier speciaal op ontwikkeld. 
  • Van welk land houdt de ontvanger? Gaat de persoon altijd naar een bepaalde plek op vakantie? Houd men bijvoorbeeld meer van warmte of van kou, van zee of van bos of is men helemaal weg van een bepaald land? Ook geuren kunnen hierbij passen. Bijvoorbeeld een wat zwoele geur voor iemand die houdt van een tropisch land en een frisse geur voor iemand die van de zee of van sneeuwvakanties houdt.
  • Kijk ook naar het uiterlijk van de fles. Past de fles bij de persoon waaraan je de parfum cadeau wilt geven? Als de ontvanger de fles lelijk vindt, zal dit ook invloed hebben waarop deze de geur ervaart.

Je kan ook kijken naar welke soorten parfums ze al gebruiken of vragen naar hun favoriete geuren. Je kunt dan je cadeau afstemmen op de geuren waar zij van houden. Parfums worden over het algemeen onderverdeeld in vier geurcategorieën: bloemig, oosters, fris en houtachtig. Je kan ook kiezen voor een parfum die een hoog percentage parfumolie heeft voor maximale sterkte en duurzaamheid. Eau de Parfums kunnen tot wel 20% bevatten – terwijl Eau de Toilettes slechts ongeveer 5-10% bevatten.

Hoe kun je parfum mooi inpakken?

Parfum is gemakkelijk in te pakken, omdat het in een doosje verpakt wordt. Maar het is natuurlijk wel extra leuk om het heel mooi en een beetje luxe in te pakken.

Hieronder enkele tips om parfum mooi in te pakken:

  • Gebruik een mooi cadeautasje dat past bij de geur van het parfum. Bijvoorbeeld een tasje met bloemen voor een bloemige parfum, een tasje met aardetinten voor een wat kruidigere geur en een blauw tasje voor een frissere geur. Vul het tasje met vloeipapier, dat ook weer past bij de geur en het cadeautasje. Maak het geheel af met een mooi en feestelijk lint, ook weer passend bij de rest.
  • Pak het doosje met de fles parfum in in een gekleurd metallic inpakfolie. Gouden inpakfolie past bij iedere soort parfum. Maar je kunt ook kiezen voor een meer specifieke kleur, zoals blauw of rozetinten. Na het inpakken met de inpakfolie neem je een luxe lint die je om het pakje heen wikkelt. Je eindigt met een mooie grote strik bovenop. 
  • Inpakken met doek: Neem een mooi stukje stof dat ook weer past bij de geur die je cadeau gaat geven. Leg het stukje stof met de mooie kant naar beneden en plaats het doosje in het midden. Pak de zijkanten van het stukje stof op en breng deze omhoog naar de bovenkant van het doosje. Bindt de zijden van de stof samen bovenop het doosje met een mooi stukje lint. Hang een mooi labeltje aan het lint met een mooie wens en maak een mooie strik. 
  • Houdt iemand van natuurlijke materialen. Gebruik dan onbedrukt neutraal papier om in te pakken. Bind er weer een mooie strik omheen, maar dan van echt ongekleurd touw of milieuvriendelijk lint van natuurlijke materialen en een mooi labeltje van neutraal onbewerkt papier of karton.