Chia zaad wordt door veel mensen gebruikt ter ondersteuning van een gezond voedingspatroon. Hoe gezond is chia zaad?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarvoor is chia zaad gezond?

Chia zaad is een klein, zwarte zaadje dat veel voedingsstoffen bevat, zoals omega 3-vetzuren, eiwitten, vezels, antioxidanten en mineralen. Chia zaad kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, zoals:

  • Het helpt je met afvallen door je een vol gevoel te geven.
  • Het verbetert de stoelgang door de vezels.
  • Het is een goede bron van antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade.
  • Het is een goede plantaardige bron van eiwitten die je spieren ondersteunen.
  • Het kan verbeteringen geven bij diabetes type 2 door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
  • Het kan de bloeddruk verlagen door de omega 3-vetzuren.

Kent chia zaad ook risico’s?

Chia zaad heeft ook enkele risico’s of nadelen, zoals:

  • Het kan allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen.
  • Het kan de werking van bloedverdunners beïnvloeden door de omega 3-vetzuren.
  • Het kan maagklachten of winderigheid veroorzaken als je er te veel van eet of het niet goed weekt.

Hoe kun je chia zaad gebruiken?

Chia zaad kun je op verschillende manieren gebruiken in je eten of drinken. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan smoothies, yoghurt, salades, soepen of havermout. Je kunt er ook chia pudding van maken door het te mengen met melk of plantaardige melk en het een nachtje in de koelkast te laten staan. Je kunt dan nog fruit of noten toevoegen voor extra smaak en voedingswaarde.

Hoeveel chia zaad kun je per dag eten?

Er is geen officiële aanbevolen hoeveelheid voor chia zaad, maar de meeste bronnen raden aan om tussen de 10 en 30 gram per dag te eten. Dat komt neer op ongeveer 1 tot 3 eetlepels. Het is belangrijk om voldoende water te drinken als je chia zaad eet, omdat het veel vocht opneemt en het anders maagklachten kan veroorzaken. Je kunt chia zaad ook eerst weken of vermalen om het beter te verteren en de voedingsstoffen beter op te nemen.

Als je te veel chia zaad eet, kun je last krijgen van enkele bijwerkingen, zoals:

  • Spijsverteringsproblemen: Chia zaad bevat veel vezels, die goed zijn voor de darmen, maar ook winderigheid, een opgeblazen gevoel of diarree kunnen veroorzaken als je er te veel van eet.
  • Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor chia zaad en symptomen krijgen zoals huiduitslag, netelroos, jeuk of ademhalingsproblemen.
  • Interacties met medicijnen: Chia zaad kan de werking van sommige medicijnen beïnvloeden, vooral die voor de bloedsuiker of de bloeddruk. Dat komt omdat chia zaad zelf ook invloed heeft op deze factoren en het effect van de medicijnen kan versterken of verminderen.

Om deze bijwerkingen te voorkomen of te verminderen, is het belangrijk om niet te veel chia zaad te eten en voldoende water te drinken. Als je medicijnen gebruikt of een allergie hebt, overleg dan eerst met je arts voordat je chia zaad gaat eten.

Recepten met chia zaad:

Bosbessen chiazaad smoothie

Deze frisse smoothie is niet alleen heel erg gezond, maar ook nog eens heel erg lekker. De smoothie zit vol antioxidanten en gezonde voedingsstoffen die een perfecte start van de dag zijn. Zo help je het lichaam ontgiften en voorzie je het lichaam van energie om de dag fris mee te beginnen. Het hennepzaad, tarwegraspoeder en chiazaad geven deze smoothie een extra gezonde ‘superkick’ waar je meteen energie van krijgt! 

Je hebt nodig: 

  • 125 gram blauwe bessen (bevroren)
  • 125 gram frambozen (bevroren)
  • 1/2 banaan
  • 300 milliliter sinaasappelsap (vers)
  • 1 eetlepel tarwegraspoeders
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 2 eetlepel hennepzaad.

De blueberry chiazaad smoothie is heel makkelijk te maken. Je volgt deze stappen:

  1. Laat het chiazaad eerst 10-30 minuten weken in water of sinaasappelsap. Dit zorgt ervoor dat het zaad een gelatineuze structuur krijgt en beter verteerd wordt.
  2. Doe de blauwe bessen, frambozen, banaan, sinaasappelsap, tarwegraspoeder en hennepzaad in een blender en mix tot een glad geheel.
  3. Voeg het geweekte chiazaad toe en mix nog even kort door.
  4. Schenk de smoothie in een glas of een kom en geniet ervan!

Je kunt de smoothie eventueel nog versieren met wat extra fruit, noten of kokosrasp als je wilt. 

Chocolade chiazaad pudding

Dit is een heerlijk dessert dat ook nog eens goed voor je is. De pudding is romig, zoet en chocoladeachtig, maar bevat geen zuivel of geraffineerde suikers. Het chiazaad zorgt voor een goede textuur en veel vezels en eiwitten. 

Je hebt nodig:

  • 400 milliliter kokosmelk (volvet)
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 3 eetlepels ahornsiroop of honing
  • snufje zout
  • 60 gram chiazaad
  • optioneel: vanille-extract of kaneel

Bereidingswijze:

  1. Doe de kokosmelk, cacaopoeder, ahornsiroop of honing en zout in een kom en roer goed door. 
  2. Voeg het chiazaad toe en roer nogmaals goed door. 
  3. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem in de koelkast voor minstens 4 uur of een hele nacht. 
  4. Roer de pudding af en toe door om klontjes te voorkomen. 
  5. Schep de pudding in schaaltjes en serveer met vers fruit, noten of kokosrasp als je wilt.

Muesli-koekjes met superfoods

 

Deze koekjes zijn ideaal als tussendoortje of als ontbijt on-the-go. Ze zijn knapperig van buiten en zacht van binnen en zitten vol met noten, zaden en gedroogd fruit. Het chiazaad geeft ze extra binding en voedingswaarde. 

Je hebt nodig: 

  • 100 gram havermoutvlokken
  • 50 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • snufje kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • snufje gemberpoeder
  • 50 gram kokosolie (gesmolten)
  • 75 milliliter agavesiroop of honing
  • handje rozijnen of cranberries
  • handje walnoten of pecannoten (gehakt)
  • handje pompoenpitten of zonnebloempitten
  • handje gojibessen of moerbeien
  • handje chiazaad.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Meng in een grote kom de havermoutvlokken, amandelmeel, zout, kaneel, nootmuskaat en gemberpoeder door elkaar. 
  3. Voeg de kokosolie en agavesiroop of honing toe en meng goed tot een plakkerig deeg.
  4.  Roer er dan de rozijnen of cranberries, walnoten of pecannoten, pompoenpitten of zonnebloempitten, gojibessen of moerbeien en chiazaad doorheen. 
  5. Vorm met je handen kleine balletjes van het deeg en druk ze plat op de bakplaat.
  6.  Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.