Oorbellen zijn niet alleen prachtige sieraden die je persoonlijke stijl accentueren, maar ze kunnen ook de neiging hebben om na verloop van tijd vuil en dof te worden door blootstelling aan lichaamsoliën, cosmetica, stof en shampooresten.

Wonen 2023Wonen 2023

Misschien houd je je oorbellen dagen- of wekenlang in, maar het regelmatig schoonmaken van je oorbellen is niet alleen belangrijk voor het behoud van hun glans en allure, maar het draagt ook bij aan het voorkomen van mogelijke huidirritaties en infecties.

In dit artikel zullen we bespreken hoe en hoe vaak je je oorbellen moet schoonmaken om deze in optimale conditie te houden en om je huid te beschermen tegen infecties of irritatie. 

Materialen en typen oorbellen

Het reinigen van oorbellen hangt vaak af van het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen en hoe je ze het beste kunt schoonmaken:Edelmetalen (goud, zilver, platina):

 • Reinig gouden en platina oorbellen met een zachte doek en een milde zeepoplossing. Gebruik voor de moeilijker bereikbare delen de punt van de doek of een wattenstaafje of gebruik een zachte tandenborstel.
 • Zilveren oorbellen kunnen worden gereinigd met een zilverpoetsmiddel, maar vermijd agressieve chemicaliën om aantasting van het zilver te voorkomen. 
 • Voor goud en zilver zijn er ook speciale schoonmaaksets verkrijgbaar waar je je sieraden korte tijd in een vloeistof legt, waarna ze er weer fris en glanzend uitkomen.

Edelstenen:

 • Gebruik een zachte tandenborstel gedrenkt in een mengsel van lauwwarm water en milde zeep om edelstenen zoals diamanten, saffieren en robijnen schoon te maken.
 • Vermijd echter onderdompeling van poreuze edelstenen zoals opalen in water en gebruik een droge doek om ze voorzichtig af te vegen.

Niet-edelmetalen (nikkel, messing, koper):

 • Deze materialen kunnen dof worden en verkleuren. Reinig ze met een oplossing van azijn en water, of gebruik een speciale reiniger voor niet-edelmetalen.

Schoonmaakmethoden:

Weekmethode:

 • Week je oorbellen in een mild zeepsopje of een speciale sieradenreiniger.
 • Borstel voorzichtig met een zachte tandenborstel om vuil te verwijderen.
 • Spoel af onder stromend water en dep ze droog met een zachte doek.

Ultrasoon reinigen:

 • Sommige juweliers bevelen het gebruik van ultrasone reinigers aan voor het reinigen van oorbellen. Deze apparaten gebruiken geluidsgolven om vuil en vet te verwijderen. Je kunt deze ultrasone reinigers online kopen. Voordeel ervan is dat je geen schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken die je oorbellen eventueel kunnen aantasten.

Hoe vaak moet je je oorbellen schoonmaken?

 • Dagelijkse reiniging: Veeg dagelijks je oorbellen af met een zachte doek om oppervlaktevuil te verwijderen.
 • Wekelijkse reiniging: Week je oorbellen wekelijks in een mild sopje en reinig ze grondig om opgehoopt vuil te verwijderen.
 • Maandelijkse dieptereiniging: Voer maandelijks een grondigere reiniging uit met behulp van ultrasoon reinigen of gespecialiseerde reinigingsmiddelen.

Conclusie:

Het regelmatig schoonmaken van je oorbellen is niet alleen van belang voor hun uiterlijk, maar ook voor je gezondheid. Onthoud dat preventie de sleutel is, dus vermijd contact van je oorbellen met haarlak, parfum en chemicaliën. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je oorbellen altijd stralen en comfortabel te dragen zijn.John Doe