Als je hoort over mindfulness, denk je misschien aan zweverige yogi’s en mediterende monniken. En misschien vind je dat je niks met mindfulness hebt. Toch kun je heel veel hebben aan deze tips die met mindfulness te maken hebben. Deze tips kunnen je helpen veel meer te ontspannen door goed naar je lichaam en geest te luisteren. En deze dingen worden vaak geplaatst onder het kopje “mindfulness”, maar zijn eigenlijk gewoon tips om je beter te voelen je dagelijkse leven.

Wonen 2023Wonen 2023

Wat is mindfulness?

Mindfulness is meer aandacht hebben voor het huidige moment waarin je leeft. Het gaat erom je bewust te zijn van je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en omgeving, zonder erin verstrikt te raken of erop te reageren. Mindfulness heeft zijn oorsprong in boeddhistische meditatie, maar is aangepast voor seculiere praktijken gericht op stressvermindering, pijnmanagement en het verbeteren van mentaal en emotioneel welzijn.

Tips voor een bewust en ontspannen leven

1. Wees bewust van je ademhaling

Een eenvoudige manier om meer ontspannen te leven is om je te richten op je ademhaling. Neem af en toe de tijd om bewust adem te halen en te voelen hoe de lucht door je neusgaten stroomt en je longen vult. Merk op hoe je buik uitzet als je inademt en hoe het weer zakt als je uitademt. Als je gedachten afdwalen, breng ze dan rustig terug naar je ademhaling.

2.Wees bewust van je zintuigen

Een andere manier om meer ontspannen te leven is om je zintuigen te gebruiken. Merk op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Bijvoorbeeld, als je een kopje koffie drinkt, neem dan even de tijd om de geur op te snuiven, de warmte van het kopje te voelen en de smaak van de koffie te proeven. Door je zintuigen te gebruiken, breng je jezelf in het huidige moment en laat je gedachten over het verleden of de toekomst los.

3. Accepteer je gedachten en gevoelens

Mindfulness gaat niet over het onderdrukken van je gedachten en gevoelens, maar over het accepteren van wat er is. Dit betekent niet dat je het eens bent met alles wat er in je opkomt, maar dat je het erkent en er niet tegen vecht. Als je bijvoorbeeld angstige gedachten hebt, probeer ze dan niet weg te drukken, maar accepteer dat ze er zijn en observeer ze van een afstandje. Op die manier creëer je ruimte en rust in je geest.

4. Wees vriendelijk voor jezelf

Een belangrijk onderdeel van mindfulness is vriendelijkheid. Wees vriendelijk voor jezelf, net zoals je vriendelijk zou zijn voor een goede vriend. Dit betekent dat je niet te hard voor jezelf bent en niet te veel van jezelf vraagt. Wees geduldig en begripvol en accepteer jezelf zoals je bent, met al je sterke en minder sterke kanten.

5.Wees bewust van je lichaam

Mindfulness gaat niet alleen over de geest, maar ook over het lichaam. Merk op hoe je lichaam aanvoelt en welke sensaties er zijn. Zit je comfortabel? Voel je spanning in je schouders? Merk je dat je ademhaling oppervlakkig is? Door bewust te zijn van je lichaam, kun je spanning loslaten en ontspannen.

6. Wees dankbaar

Een dankbare houding kan je helpen om meer besut te leven. Door te focussen op wat je hebt, in plaats van op wat je niet hebt, kun je meer waardering krijgen voor de kleine dingen in het leven. Maak er een gewoonte van om dagelijks een moment te nemen om dankbaarheid te tonen voor iets of iemand in je leven. Het kan iets kleins zijn, zoals een mooie bloem die je onderweg zag, of iets groots, zoals dankbaarheid voor de liefde van familie en vrienden.

7. Verminder afleidingen

Het is gemakkelijk om afgeleid te worden door technologie en sociale media. Probeer daarom regelmatig je telefoon uit te zetten en jezelf te ontdoen van andere afleidingen. Dit kan je helpen om meer in het moment te zijn en je te concentreren op wat er om je heen gebeurt. Op die manier kun je je beter richten op wat belangrijk voor je is en kun je meer genieten van het huidige moment.

8. Plan tijd voor jezelf

Een andere manier om meer mindful te leven is door tijd te nemen voor jezelf. Plan bewust momenten in je agenda om jezelf te ontspannen en tot rust te komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een wandeling maakt in de natuur, een boek leest, of gewoon even niets doet. Het is belangrijk om tijd te nemen om je geest te kalmeren en te ontspannen.

9. Zoek lotgenoten

Als je merkt dat je moeite hebt om in je eentje meer bewust te leren leven en ontspanning te vinden, overweeg dan om mensen om je heen te zoeken die ook meer bewust willen leven. Dit kan je helpen om te leren van anderen en om gemotiveerd te blijven. Bovendien kan het gezellig zijn om samen met anderen aan ontspanning te werken.

Als je deze tips zo leest zul je merken dat mindfulness vooral gaat om te leren te ontspannen en bewuster te leven. Deze tips helpen je om wat minder gejaagd te leven, ondanks dat je het misschien nog steeds heel druk blijft hebben. 

Conclusie

Mindfulness hoeft niet zweverig te zijn. Het kan juist een waardevolle tool zijn om stress te verminderen en meer in het moment te leven. Door bewust te zijn van je ademhaling, zintuigen, gedachten en gevoelens, en door vriendelijk te zijn voor jezelf en tijd te nemen voor ontspanning, kun je meer mindful leven. Probeer deze tips in praktijk te brengen en zie hoe je je beter voelt en meer geniet van het leven.