10 tips tegen donkere vlekken rond je mond

Donkere vlekken rond de mond kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals roken, eczeem, schimmelinfecties, hormonale veranderingen, zonlicht of allergieën. Afhankelijk van de oorzaak kunnen er verschillende behandelingen zijn om de vlekken te verminderen of te voorkomen. 

Wonen 2023Wonen 2023

10 tips om af te komen van donkere vlekken rond je mond

 1. Stop met roken. Roken kan leiden tot rimpels en verkleuring van de lippen en de huid eromheen. Roken vermindert ook de zuurstoftoevoer naar de huid, waardoor deze sneller veroudert.
 2. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Zonlicht kan de aanmaak van melanine stimuleren, het pigment dat de huid kleur geeft. Te veel melanine kan leiden tot donkere vlekken op de huid, vooral op plekken die vaak worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht.
 3. Vermijd het gebruik van cosmetica of crèmes die irriterende stoffen bevatten. Sommige ingrediënten in make-up of huidverzorgingsproducten kunnen een allergische reactie veroorzaken, waardoor de huid ontstoken raakt en donkerder wordt. Kies voor hypoallergene of natuurlijke producten die geschikt zijn voor jouw huidtype.
 4. Reinig je gezicht regelmatig met een milde zeep of reiniger. Vuil, olie en bacteriën kunnen zich ophopen op de huid en poriën verstoppen, waardoor puistjes of infecties ontstaan. Dit kan leiden tot ontstekingen en hyperpigmentatie van de huid. Was je gezicht twee keer per dag met lauw water en dep het droog met een schone handdoek.
 5. Scrub je huid af en toe met een zachte scrub of peeling. Dit helpt om dode huidcellen te verwijderen en de celvernieuwing te stimuleren. Hierdoor wordt de huid egaler en lichter van kleur. Gebruik een scrub of peeling die geschikt is voor jouw huidtype en wees voorzichtig rond de mond, waar de huid gevoeliger is.
 6. Breng een vochtinbrengende crème aan na het reinigen of scrubben van je gezicht. Dit helpt om de huid gehydrateerd en soepel te houden, waardoor het minder vatbaar is voor uitdroging of irritatie. Kies een vochtinbrengende crème die geschikt is voor jouw huidtype en die geen parfum, alcohol of kunstmatige kleurstoffen bevat.
 7. Gebruik een natuurlijk middel om de donkere vlekken te bleken. Er zijn verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen om de donkere vlekken rond je mond lichter te maken, zoals citroensap, aloë vera gel, honing, yoghurt of komkommer. Breng deze middelen aan op de vlekken en laat ze 10 tot 15 minuten inwerken voordat je ze afspoelt met water. Herhaal dit dagelijks of om de dag totdat je resultaat ziet.
 8. Raadpleeg een dermatoloog als de donkere vlekken niet verbeteren of erger worden. Een dermatoloog kan de oorzaak van de vlekken vaststellen en een geschikte behandeling voorschrijven, zoals crèmes, lotions, gels of peelings met blekende ingrediënten zoals hydrochinon, azelaïnezuur, kojiczuur of vitamine C2. Deze behandelingen kunnen effectiever zijn dan huismiddeltjes, maar kunnen ook bijwerkingen hebben zoals irritatie, roodheid of droogheid van de huid.
 9. Overweeg een cosmetische ingreep als je snel en blijvend resultaat wilt. Er zijn verschillende cosmetische ingrepen die kunnen helpen om donkere vlekken rond je mond te verwijderen of te verminderen, zoals lasertherapie, microdermabrasie, chemische peelings of dermabrasie. Deze ingrepen kunnen de huid lichter maken door de bovenste laag van de huid te verwijderen of de melanineproductie te verminderen. Deze ingrepen kunnen echter ook duur, pijnlijk of riskant zijn en vereisen een goede nazorg en bescherming van de huid.
 10. Voorkom dat de donkere vlekken terugkomen door je huid goed te verzorgen en te beschermen. Volg een gezonde levensstijl door voldoende water te drinken, gezond te eten, voldoende te slapen en stress te verminderen. Vermijd roken, alcohol en drugs, die schadelijk zijn voor je huid en je gezondheid. Bescherm je huid tegen de zon door een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème te dragen. Gebruik alleen milde en natuurlijke producten voor je huidverzorging en make-up.

10 veelgestelde vragen en antwoorden over donkere vlekken rond de mond

Wat zijn donkere vlekken rond je mond? 

Donkere vlekken rond je mond zijn gebieden van de huid die donkerder zijn dan de rest van je gezicht. Dit wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Hyperpigmentatie ontstaat door een overproductie of ophoping van melanine, het pigment dat de huid kleur geeft.

Wat zijn de oorzaken van donkere vlekken rond je mond? 

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot donkere vlekken rond je mond, zoals:

 • Roken, wat de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar de huid vermindert, waardoor deze sneller veroudert en verkleurt.
 • Eczeem, wat een ontsteking van de huid is die kan leiden tot roodheid, jeuk, schilfering en hyperpigmentatie.
 • Schimmelinfecties, die kunnen ontstaan door een verstoorde balans van de natuurlijke flora op de huid, waardoor er rode, schilferige of korstige plekken verschijnen die kunnen verdonkeren.
 • Hormonale veranderingen, die kunnen optreden tijdens de zwangerschap, de menopauze of het gebruik van anticonceptiepillen, waardoor er meer melanine wordt aangemaakt.
 • Zonlicht, wat de melanineproductie stimuleert om de huid te beschermen tegen UV-straling, maar ook kan leiden tot zonnebrand of zonneschade.
 • Allergieën, die kunnen worden veroorzaakt door bepaalde stoffen in cosmetica, crèmes, tandpasta of voedsel, waardoor er een allergische reactie ontstaat die kan leiden tot zwelling, roodheid of hyperpigmentatie.

Hoe kun je donkere vlekken rond je mond voorkomen?

Je kunt donkere vlekken rond je mond voorkomen door:

 • Te stoppen met roken of het roken te verminderen.
 • Je huid te beschermen tegen de zon door een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken en een hoed en zonnebril te dragen.
 • Het gebruik van irriterende of allergene stoffen in cosmetica, crèmes, tandpasta of voedsel te vermijden of te beperken.
 • Je gezicht regelmatig te reinigen met een milde zeep of reiniger om vuil, olie en bacteriën te verwijderen.
 • Je huid af en toe te scrubben met een zachte scrub of peeling om dode huidcellen te verwijderen en de celvernieuwing te stimuleren.
 • Een vochtinbrengende crème aan te brengen na het reinigen of scrubben van je gezicht om de huid gehydrateerd en soepel te houden.
 • Een gezonde levensstijl te volgen door voldoende water te drinken, gezond te eten, voldoende te slapen en stress te verminderen.

Hoe lang duurt het voordat donkere vlekken rond je mond verdwijnen? 

De duur van het verdwijnen van donkere vlekken rond je mond hangt af van de oorzaak, de ernst en de behandeling van de vlekken. Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren voordat je een verschil ziet. Sommige vlekken kunnen echter hardnekkig zijn en langer aanhouden of terugkeren.

Zijn donkere vlekken rond je mond gevaarlijk? 

Donkere vlekken rond je mond zijn meestal niet gevaarlijk, maar kunnen wel een teken zijn van een onderliggende aandoening of een risicofactor voor huidkanker. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van de vlekken te achterhalen en eventuele veranderingen in de grootte, vorm, kleur of textuur van de vlekken in de gaten te houden. Raadpleeg een dermatoloog als je twijfelt over de aard of ernst van de vlekken.

Kunnen donkere vlekken rond je mond erfelijk zijn?

Donkere vlekken rond je mond kunnen erfelijk zijn als ze worden veroorzaakt door een genetische aandoening die invloed heeft op de melanineproductie of -verdeling in de huid. Een voorbeeld hiervan is melasma, een vorm van hyperpigmentatie die vaak voorkomt bij vrouwen en wordt beïnvloed door hormonen, zonlicht en genetica. Melasma kan zich uiten als bruine of grijze vlekken op het gezicht, vooral op het voorhoofd, de wangen, de bovenlip en de kin.

Kunnen donkere vlekken rond je mond besmettelijk zijn?

Donkere vlekken rond je mond zijn niet besmettelijk, tenzij ze worden veroorzaakt door een infectie die kan worden overgedragen via direct of indirect contact met de huid. Een voorbeeld hiervan is tinea versicolor, een schimmelinfectie die kan leiden tot witte, roze, rode of bruine vlekken op de huid die kunnen jeuken of schilferen. Tinea versicolor kan worden overgedragen via het delen van kleding, handdoeken of beddengoed met iemand die besmet is.

Kunnen donkere vlekken rond je mond littekens achterlaten? 

Donkere vlekken rond je mond kunnen littekens achterlaten als ze worden veroorzaakt door een verwonding, een ontsteking of een infectie die de huid beschadigt. Een voorbeeld hiervan is acne, een huidaandoening die kan leiden tot puistjes, mee-eters, cysten of knobbeltjes op de huid die kunnen ontsteken of infecteren. Acne kan littekens veroorzaken als de puistjes worden uitgeknepen, gekrabd of opengemaakt, waardoor er wondjes of korstjes ontstaan die kunnen genezen met een verkleuring of een deukje in de huid.

Kunnen donkere vlekken rond je mond jeuken of pijn doen? 

Donkere vlekken rond je mond kunnen jeuken of pijn doen als ze worden veroorzaakt door een aandoening die de huid irriteert of beschadigt. Een voorbeeld hiervan is eczeem, een ontsteking van de huid die kan leiden tot roodheid, jeuk, schilfering en zwelling van de huid. Eczema kan ook leiden tot blaren, korstjes of bloedingen op de huid die kunnen infecteren of littekens kunnen veroorzaken.

Kunnen donkere vlekken rond je mond invloed hebben op je zelfvertrouwen of stemming? 

Donkere vlekken rond je mond kunnen invloed hebben op je zelfvertrouwen of stemming als je je schaamt of onzeker voelt over je uiterlijk. Dit kan leiden tot sociale angst, depressie, isolatie of een verminderde kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om professionele hulp te zoeken als je last hebt van psychische klachten door je donkere vlekken. Je kunt ook proberen om jezelf te accepteren en te waarderen zoals je bent, en je te richten op je positieve eigenschappen en vaardigheden. Je kunt ook gebruik maken van make-up of camouflageproducten om je donkere vlekken te bedekken als je je daardoor beter voelt.

Bron: www.huidinfo.nl