Wanneer je tapijt begint te ruiken wordt het tijd om het aan te pakken en de geur te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. We geven je 10 tips over het verwijderen van geurtjes uit je tapijt en 10 veelgestelde vragen en antwoorden.

Bol AlgemeenBol Algemeen

10 tips om vieze geurtjes uit je tapijt te verwijderen

 1. Stofzuig je tapijt regelmatig en grondig om stof, vuil en geur veroorzakende deeltjes te verwijderen.
 2. Strooi zuiveringszout over het tapijt en laat het enkele uren of een nacht intrekken. Zuig het daarna op. Zuiveringszout is een natuurlijke ontgeurder die geuren kan neutraliseren.
 3. Meng witte azijn en water in een spuitfles en spuit het tapijt lichtjes in. Azijn is een mild zuur dat geurmoleculen kan afbreken en de pH-balans van het tapijt kan herstellen.
 4. Gebruik een stoomreiniger om je tapijt diep te reinigen met heet water en een geschikt reinigingsmiddel. Volg de instructies van de fabrikant en laat het tapijt goed drogen.
 5. Schrob het tapijt met een mengsel van waterstofperoxide en water als er vlekken of hardnekkige geuren zijn. Waterstofperoxide is een bleekmiddel dat bacteriën kan doden en vlekken kan verwijderen. Test het product eerst op de achterkant van het tapijt. Zo voorkom je dat er bleekvlekken ontstaan. 
 6. Gebruik een commercieel tapijtreinigingsproduct dat speciaal is ontworpen om geuren te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking en test het product eerst op een onopvallende plek.
 7. Leg een paar droge theezakjes op het tapijt en laat ze een paar dagen liggen. Theezakjes kunnen vocht en geuren absorberen dankzij hun tannines.
 8. Strooi koffiedik over het tapijt en laat het een paar uur staan. Koffiedik heeft een sterke geur die andere geuren kan maskeren. Zuig het daarna op.
 9. Spuit een luchtverfrisser of een etherische olie over het tapijt om het een frisse geur te geven. Kies een geur die je lekker vindt en die past bij je interieur.
 10. Vervang je tapijt als het erg oud, versleten of beschadigd is. Soms is het niet mogelijk om alle geuren uit je tapijt te verwijderen, vooral als er schimmel, huisdierenurine of andere bronnen van sterke geuren zijn.

Hier zijn 10 veelgestelde vragen en antwoorden over geurtjes in je tapijt:

 1. Waarom ruikt mijn tapijt muf? Een muffe geur in je tapijt kan wijzen op schimmelgroei, vooral als je tapijt nat, vochtig of slecht geventileerd is. Schimmel kan schadelijk zijn voor je gezondheid en je tapijt beschadigen, dus je moet het zo snel mogelijk behandelen.
 2. Hoe verwijder ik huisdierengeuren uit mijn tapijt? Huisdierengeuren kunnen erg hardnekkig zijn, vooral als ze afkomstig zijn van urine, ontlasting of braaksel. Je moet de bron van de geur zo snel mogelijk verwijderen met keukenpapier of een doek. Gebruik daarna een enzymatisch reinigingsmiddel dat de urinezuurkristallen kan afbreken die de geur veroorzaken. Laat het reinigingsmiddel inwerken volgens de instructies en dep het daarna droog.
 3. Hoe verwijder ik rookgeur uit mijn tapijt? Rookgeur kan erg onaangenaam zijn en lang in je tapijt blijven hangen. Je kunt proberen om de rookgeur te verwijderen met zuiveringszout, azijn, stoomreiniger of een commercieel ontgeuringsproduct. Het is ook belangrijk om de lucht in je kamer te zuiveren met een luchtreiniger, een ventilator of een open raam.
 4. Hoe verwijder ik kookgeuren uit mijn tapijt? Kookgeuren kunnen je tapijt doordringen als je vaak kruidig, vet of sterk geurend voedsel bereidt. Je kunt proberen om de kookgeuren te verwijderen met zuiveringszout, azijn, stoomreiniger of een commercieel ontgeuringsproduct. Het is ook belangrijk om de lucht in je keuken te zuiveren met een afzuigkap, een ventilator of een open raam.
 5. Hoe verwijder ik schimmelgeur uit mijn tapijt? Schimmelgeur is een teken van schimmelgroei in je tapijt, wat een ernstig probleem is dat je gezondheid en je tapijt kan aantasten. Je moet de schimmel zo snel mogelijk verwijderen met een schimmelverwijderaar, een bleekoplossing of een professionele reiniging. Je moet ook de oorzaak van de schimmel aanpakken, zoals lekkages, overstromingen of slechte ventilatie.
 6. Hoe verwijder ik zweetgeur uit mijn tapijt? Zweetgeur kan je tapijt onfris maken als je vaak sport, yoga doet of andere activiteiten uitvoert die je doen zweten op je tapijt. Je kunt proberen om de zweetgeur te verwijderen met zuiveringszout, azijn, stoomreiniger of een commercieel ontgeuringsproduct. Het is ook belangrijk om je tapijt regelmatig te wassen en te drogen.
 7. Hoe verwijder ik kaasgeur uit mijn tapijt? Kaasgeur kan je tapijt bederven als je per ongeluk kaas morst of laat vallen op je tapijt. Je moet de kaas zo snel mogelijk verwijderen met keukenpapier of een doek. Gebruik daarna een mengsel van waterstofperoxide en water om de vlek en de geur te verwijderen. Laat het mengsel inwerken volgens de instructies en dep het daarna droog.
 8. Hoe verwijder ik visgeur uit mijn tapijt? Visgeur kan je tapijt verpesten als je vaak vis eet, kookt of bewaart in de buurt van je tapijt. Je kunt proberen om de visgeur te verwijderen met zuiveringszout, azijn, stoomreiniger of een commercieel ontgeuringsproduct. Het is ook belangrijk om de lucht in je kamer te zuiveren met een luchtreiniger, een ventilator of een open raam.
 9. Hoe verwijder ik urinegeur uit mijn tapijt? Urinegeur kan je tapijt ruïneren als je last hebt van incontinentie, of kinderen en huisdieren die niet zindelijk zijn. Je moet de urine zo snel mogelijk verwijderen met keukenpapier of een doek. Gebruik daarna een enzymatisch reinigingsmiddel dat de urinezuurkristallen kan afbreken die de geur veroorzaken. Laat het reinigingsmiddel inwerken volgens de instructies en dep het daarna droog.
 10. Hoe verwijder ik braakselgeur uit mijn tapijt? Braakselgeur kan je tapijt beschadigen als je ziek bent, misselijk bent of huisdieren hebt die overgeven op je tapijt. Je moet het braaksel zo snel mogelijk verwijderen met keukenpapier of een doek. Gebruik daarna een mengsel van water en afwasmiddel om de vlek en de geur te verwijderen. Laat het mengsel inwerken volgens de instructies en dep het daarna droog.

vtwonen.nl

tipsenweetjes.nl

Huis & Tuin Magazine – Huis & Tuin Magazine (huis-tuin-magazine.nl)