Boodschappen worden steeds duurder en als je naar de supermarkt bent geweest lijkt het alsof je maar een paar boodschappen hebt meegenomen waarvoor je al gauw zo’n 50 euro kwijt bent. Hoe kun je nu zo goed mogelijk besparen op je boodschappen?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Weekbudget

Maak een weekbudget voor jezelf en houd je eraan. Zo voorkom je dat je te veel uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt. Je houdt veel beter bij wat je wel en niet moet kopen wanneer je een shopbedrag in je achterhoofd hebt bij het winkelen. Gebruik gerust je rekenmachine tijdens het shoppen zodat je zeker weet dat je je gebudgetteerde bedrag niet overschrijdt.

Boodschappenlijstjes

Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat er op staat. In Google Keep kun je eenvoudig een boodschappenlijstje op je telefoon maken en in de winkel afstrepen wat je al in je karretje hebt zitten. Zo behoud je het overzicht, vermijd je impulsaankopen en verspilling én zo blijf je beter binnen je budget.

Huismerkproducten

Koop huismerkproducten in plaats van A-merken. Deze zijn vaak net zo goed, maar veel goedkoper. Vaak worden ze ook nog in dezelfde fabriek geproduceerd als de A-merken. Misschien moet je even uitvinden welk B-merk je het fijnst of lekkerste vindt, maar je kunt er enorm veel geld op besparen.

Kook binnen het seizoen

Kook je maaltijden met het seizoen mee. Koop seizoensgroenten en fruit uit eigen land. Deze zijn verser, lekkerder en goedkoper dan geïmporteerde of vervoerde producten. 

Invriezen

Gebruik je vriezer om eten langer te bewaren. Je kunt bijvoorbeeld vlees, kaas, brood en restjes invriezen en later gebruiken. Ook seizoensgroenten kun je vaak blancheren en daarna invriezen. Zo kun je groter en goedkoper inkopen door gebruik te maken van de op een bepaald moment geldende aanbiedingen.

Spaar koopzegels

Spaar koopzegels bij de supermarkt. Dit is een manier om onbewust te sparen en een hoger rendement te krijgen dan op je spaarrekening. Bij verschillende supermarkten kun je spaarzegels kopen, het rendement loopt uiteen van 4% tot 6%, afhankelijk van bij welke winkel je spaart. 

Minder vaak boodschappen doen

Doe één keer per week boodschappen. Zo bespaar je tijd, geld en benzine. Je kunt ook online boodschappen doen om verleidingen in de winkel te voorkomen. Kijk goed naar de bijkomende afleverkosten, op een minder populair tijdstip je boodschappen bestellen kan je veel geld schelen. Picnic bezorgt overigens helemaal gratis. 

Check de aanbiedingen

Let op aanbiedingen en kortingen. Je kunt bijvoorbeeld folders bekijken, apps gebruiken of websites raadplegen om de beste deals te vinden. Let vooral op de 1+1 gratis aanbiedingen. Je kunt lang houdbare artikelen en wasmiddelen dan groot inslaan, zodat je deze een tijdje niet hoeft te kopen tegen een duurdere prijs. 

Prijzen vergelijken

Vergelijk prijzen van verschillende supermarkten. Supermarkten als Lidl en Aldi hebben vaak goede aanbiedingen en de goedkoopste supermarkt op dit moment is de Dirk. Zo kun je een aardige besparing op je inkopen doen.

Klaar met kant-en-klaar

Kook zelf en vermijd kant-en-klaar maaltijden. Dit is niet alleen gezonder, maar ook goedkoper. Je kunt bijvoorbeeld grote porties maken en invriezen of restjes gebruiken voor een andere maaltijd. 

Sparen voor cashback

Maak gebruik van een cashback app. Bijvoorbeeld de app Woolsocks. Hiermee kun je automatisch sparen voor cashback op je boodschappen en online inkopen. Als je actief met Woolsocks aan de slag gaat kun je een aardig bedrag terugverdienen. Meld je aan via deze link: Woolsocks