Bij veel mensen begint het in oktober, wanneer de wintertijd is ingegaan al te kriebelen: kerst komt eraan! Maar wanneer kun je nou beginnen met het aanbrengen van kerstversiering in je huis?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wanneer beginnen met kerstversiering?

Er is geen vaste regel over wanneer je je huis mag versieren voor Kerstmis. Sommige mensen beginnen al in november, anderen wachten tot december. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en traditie. Maar we zien dat in winkelstraten de kerstversieringen eind oktober al verschijnen, dus als jij het leuk vindt kun je zeker rond die tijd al beginnen met de eerste kerstversieringen.

Een veelgebruikte richtlijn is om te beginnen met kerstversiering na Sinterklaas, dus vanaf 6 december. Zo voorkom je dat de twee feesten door elkaar lopen en houd je het spannend voor de kinderen.

Een andere optie is om te beginnen met kerstversiering op de eerste zondag van de advent, dus vier weken voor Kerstmis. Dit is een christelijke traditie die de periode van voorbereiding op het kerstfeest markeert. Je kunt dan elke week een extra kaars aansteken op een adventskrans of -kalender.

Sommige mensen kiezen ervoor om te wachten met kerstversiering tot de kortste dag van het jaar, dus 21 december. Dit is een manier om de donkere dagen te verlichten en de terugkeer van het licht te vieren.

Wanneer begin je met het optuigen van je kerstboom?

Als je een echte kerstboom wilt, kun je beter niet te vroeg beginnen met het kopen en versieren van een kerstboom. Een kerstboom blijft meestal zo’n drie tot vier weken mooi, mits je hem goed verzorgt. Je kunt dus het beste je kerstboom halen rond 8 december, zodat hij nog fris is met Kerstmis.

Als je een kunstkerstboom hebt, kun je natuurlijk eerder beginnen met kerstversiering. Een kunstkerstboom heeft als voordeel dat hij geen naalden verliest en geen water nodig heeft. Je kunt hem dus al in november opzetten als je dat wilt.

Stap voor stap versieren voor kerst

Je kunt ook geleidelijk beginnen met kerstversiering, door elke week iets nieuws toe te voegen. Zo bouw je de sfeer langzaam op en houd je het afwisselend. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met wat lichtjes buiten, dan wat kransen en slingers binnen, dan wat kaarsen en kussens, en tenslotte de kerstboom en de cadeautjes. Of start met het maken van een kerstdorpje waarbij je iedere week een huisje of decoratie toevoegt.

Inspiratie voor kerstversiering

Je kunt inspiratie halen uit andere landen en culturen bij het beginnen met kerstversiering. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, Canada en Australië, beginnen ze al heel vroeg met kerstversiering, soms al in oktober of november. In andere landen, zoals Spanje, Italië en Frankrijk, beginnen ze pas rond 8 december, de dag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. In weer andere landen, zoals Zweden, Finland en Noorwegen, beginnen ze pas op 13 december, de dag van Sint Lucia.

Het belangrijkste is dat je begint met kerstversiering wanneer jij er zin in hebt en er plezier aan beleeft. Kerstmis is een feest van vreugde en gezelligheid, dus laat je niet beperken door regels of verwachtingen van anderen. Doe wat bij jou past en geniet ervan!

foto bron: bol.com