Is Ashwagandha echt zo gezond

Ashwagandha (Withania somnifera) is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde, die afkomstig is uit India. Het staat ook bekend onder de namen “Indiase ginseng” en “winterkers”. 

Wonen 2023Wonen 2023

Waar is Ashwagandha goed voor?

Ashwagandha wordt beschouwd als een adaptogeen kruid, wat betekent dat het het  lichaam kan helpen om beter om te gaan met stress en spanning. Het wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen, de slaap te verbeteren en de stemming te verbeteren. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de fysieke prestaties en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Voor sporters kan Ashwagandha helpen om langer vol te houden.

In welke vorm is Ashwagandha verkrijgbaar?

Ashwagandha is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder:

  • poeder
  • capsules
  • tabletten
  • vloeibare extracten. 

Ashwagandha kan worden gebruikt als een supplement of als een ingrediënt in thee,, tonics en andere bereidingen. Het is echter altijd belangrijk om een arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van ashwagandha, vooral als je al medicijnen gebruikt of een medische aandoening heeft.

Heeft ashwagandha ook bijwerkingen?

Hoewel ashwagandha over het algemeen als veilig wordt beschouwd en een laag risico op bijwerkingen heeft, zijn er enkele aandachtspunten waar je op moet letten  bij het gebruik ervan. Zomaar starten met Ashwagandha is niet voor iedereen een goed idee.

Mogelijke bijwerkingen van ashwagandha zijn onder meer maagklachten, diarree en braken. Het kan ook de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk beïnvloeden, dus mensen met diabetes of hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van ashwagandha en hun arts raadplegen voordat ze het gebruiken. Ook als je een zwakke maag of darmen hebt is het aan te raden eerst je arts te raadplegen of te starten met zeer kleine doseringen en dan langzaam op te bouwen. Dit kun je heel gemakkelijk doen door de vloeibare vorm te gebruiken. 

Ashwagandha wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen omdat het een miskraam kan veroorzaken. Neem dus geen Ashwagandha wanneer je zwanger bent, of wanneer je zwanger wilt worden. Ook wordt het gebruik van ashwagandha niet aanbevolen voor mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, omdat het het risico op bloedingen kan verhogen.

Zoals bij elk supplement of medicijn is het belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en eventuele bijwerkingen met je arts te bespreken voordat je begint met het gebruik ervan.

Is ashwagandha eigenlijk wel gezond voor je?

Ashwagandha kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden en wordt over het algemeen beschouwd als een gezonde aanvulling op het dieet en de levensstijl. Het kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap, het ondersteunen van het immuunsysteem, het verbeteren van de fysieke prestaties en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Er zijn echter nog steeds enkele onbeantwoorde vragen over de effectiviteit en veiligheid van ashwagandha bij langdurig gebruik en bij mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen, inclusief ashwagandha, niet bedoeld zijn om een gezonde levensstijl te vervangen, zoals gezonde voeding en lichaamsbeweging.

Het is belangrijk om een betrouwbare bron te kiezen bij het kopen van ashwagandha en ervoor te zorgen dat het product afkomstig is van een gerenommeerd bedrijf dat kwaliteitscontroles uitvoert. In Nederland zijn de meeste producten goed onderzocht en veilig te gebruiken. Bestel geen Ashwagandha uit het buitenland, je weet dan niet of het product veilig is geproduceerd. 

De aanbevolen doseringen variëren afhankelijk van de vorm van ashwagandha en het specifieke product, dus het is belangrijk om de instructies op het etiket te volgen.

Ook is het goed om te letten op de samenstelling van het product wat je aanschaft, sommige supplementen met Ashwagandha zijn samengesteld uit meerdere voedingssupplementen en bevatten maar een zeer klein percentage Ashwagandha. Lees altijd eerst goed de ingrediëntenlijst, voordat je het product aanschaft.

Kun je ashwagandha ook overdoseren?

Net als bij andere supplementen en medicijnen is het belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen bij het gebruik van ashwagandha. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het overdoseren van ashwagandha bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken.

Er is geen vastgestelde maximale dosering voor ashwagandha, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de vorm van het supplement en de gezondheidstoestand van de persoon die het gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de dosering te starten met de laagst aanbevolen hoeveelheid en deze geleidelijk te verhogen.

Het is belangrijk om te onthouden dat ashwagandha supplementen niet bedoeld zijn om een gezonde levensstijl te vervangen, en dat meer niet altijd beter is.