Ga naar de bovenkant van de pagina

Zout, zout, zout…

Geschreven door Angel op 11 09 2015. Aantal keer gelezen: 605. Permalink

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Gezonde Voeding.

Het eerst waar je aan denkt, bij het lezen van bovenstaande titel, is het witte goud wat we gebruiken in de keuken, bij het bereiden van onze gerechten.

En daar heb ik het ook over. Maar ook over onze nieren. Want teveel zout is een sluipmoordenaar van deze kostbare organen. Nieren zijn van levensbelang. Iets wat je merkt als ze minder goed werken. Reden dus om het niet zo ver te laten komen en er zuinig mee om te springen.

Grabbits is een site om je schrijfwerk kwijt te kunnen en leuke dingen te delen. Maar toen ik een artikel over nieren en zout onder ogen kreeg, wilde ik ook deze belangrijke informatie met jullie delen. Misschien wat minder leuk. Maar waardevolle informatie.

8 voedingsmiddelen waar schokkend veel zout in zit

Voordat ik ze op een rijtje ga zetten, zal ik stellen dat we per dag 6 gram zout per persoon nodig hebben. Maar de meeste Nederlanders consumeren ruimschoots meer.

  • Kant-en-klaar maaltijden. Dit barst van het zout. En dan heb ik het echt over alle kant-en-klaar maaltijden. Fabrikanten doen er tegenwoordig wel steeds meer aan om dit te verminderen. Dus lees van tevoren het etiket.
  • Pizza’s. Ook dit is een ware zoutbom. Wanneer je een simpele pizza Margaritha neemt, consumeer je al 6 gram zout (!).
  • Soep. Sowieso de kant-en-klare soep. Hoe mooi ook de etiketten met teksten als: ‘Zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen’ of ‘Biologisch. Maar kijk ook uit met de bouillonblokjes in je eigen gemaakte soep. Er zitten varianten bij met 7 gram per liter.
  • Rookworst. Eerlijk gezegd kijk ik altijd uit naar de maandag, omdat het dan standaard boerenkool-dag is. Met de rookworst als het neusje van de zalm. Maar wist je dat er in 100 gram rookworst al bijna 3 gram zout zit?
  • Jus en sauzen. Ook dit zit boordevol zout. De hoeveelheid zout varieert per variant. Maar neem bijvoorbeeld currysaus. Hier zit 1,5 gram zout per lepel in.
  • Snacks. Aangezien ik een hartige eter ben, ben ik gek op een borrel. Compleet met chips, nootjes en bittergarnituur. Maar pas op. Voor je het weet heb je een enorme hoeveelheid zout achter je kiezen.
  • Kaas. Het klinkt zo gezond. Maar per plakje belegen kaas heb je al een halve gram zout te pakken. Dat tikt aardig aan.
  • Broodbeleg. Ik heb het hier over hartig broodbeleg en dan met name vlees. Salami, bacon of rookvlees is ontzettend zout.

Maar wat moet ik dan?

Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur en bereid zoveel mogelijk zelf. Vervang waar het kan voor minder zoute varianten (bij vlees broodbeleg bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet en in plaats van bouillonblokjes kruidenbuiltjes of zelfgemaakt bouillon). En probeer zout te vervangen voor andere smaakmakers. Onze planeet biedt smakelijke kruiden genoeg. En, laat de ongezonde tussendoortjes (wat vaker) staan. Je nieren zullen je dankbaar zijn.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Lieve help, wat een zout!

Geschreven door Sundari op 26 09 2015. Aantal keer gelezen: 547.

Ik probeer al een tijdje minder zout te eten. Daarom lees ik ook steeds nauwkeuriger de informatie op labels en verpakkingen. En elke keer schrik ik er weer van. Zout zit echt overal in en in verbazingwekkende hoeveelheden! Hoe meer je erop let, hoe meer je je verbaast.



Lees meer...

Top van de dag:

Kun je hazelnoten… 2 uur geleden
Zoekterm: wilde hazelnoten…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring