Ga naar de bovenkant van de pagina

Zelfgemaakt bier

Geschreven door Merel op 02 07 2014. Aantal keer gelezen: 849. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Wijn en Bier, Hobby en vrije tijd, Hobby.

Zelf bier maken is een leuke hobby. Maar dan komt de dag dat je het ook kunt drinken.

Vandaag was die dag en ik moet zeggen, het is geweldig goed gelukt! Hoe lekker kan zelfgemaakt bier zijn? Nou, je zou het gewoon eens moeten proberen.

Je gaat naar een winkel, waar ze spullen verkopen voor wijn en bier maken. Je koopt een emmer, een speciale gistingsemmer, met een kraantje eraan. Je zoekt een kit uit waarvan je bier kunt maken. Er zijn diverse kit, je kunt pils maken, lager bier, maar ook kriekbier of frambozenbier, er zijn heel veel soorten. Maar ook cider kun je maken in een gistingsemmer. Er zit een kraantje aan en een waterslot bovenop.

Verder heb je aan benodigdheden eigenlijk niets nodig. Je zorgt ervoor dat je genoeg suiker in huis hebt en je maakt de emmer goed schoon, desinfecteren! Dan doe je de inhoud van de kit in de emmer, het beste, leg je het blik even in warm water, voordat je hem opent, dan is de inhoud meer vloeibaar. Leeg de kit in de emmer en let erop dat het kraantje dicht staat.

Nu spoel je het blik (de kit) om met lauwwarm water en giet de inhoud bij de rest in de emmer, je gaat door tot ongeveer 11 liter en voor de rest los je suiker op in gekookt water. Dat voeg je toe en wacht tot de temperatuur ongeveer 24 graden is. Je lost het bijgeleverde gist op in wat warm water, roert dit na 10 minuten nog even goed door en dan voeg je dit toe aan het biermengsel. Nu kan de deksel op de emmer. Je vult het waterslot voor de helft met water en zet dit op de emmer en nu zet je de emmer op een warme plaats, omgevingstemperatuur tussen de 20 en 25 graden.

Het bier gaat binnen een half uur tot een uur gisten, je hoort dit aan het waterslot, want dat begint te borrelen. Soms lijkt het net of er een mitrailleur in de kamer staat, zo hard gaat het! Je laat dit staan, totdat het bier is uitgegist, ongeveer een week, tot 3 weken, afhankelijk van de temperatuur en het soort bier. Het is handig om bierflesjes te bewaren van bijvoorbeeld Grolsch, beugelflesjes, en die te gebruiken om straks het bier in te bottelen.

Wanneer het bier is uitgegist, dan zorg je ervoor dat alle flesjes schoon zijn, je hebt daar speciaal schoonmaakmiddel voor. In elk flesje doe je een schep suiker en je vult de flesjes met het bier uit de emmer, door middel van het kraantje. En dan laat je het nog een week staan op een koelere plek, liefst donker, of in een doos. Daarna is het proeven! Ons bier is goed gelukt!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Verfspullen van de… 3 uur geleden
Zoekterm: voorstrijk action

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring