Ga naar de bovenkant van de pagina

Zelf wijn maken

Geschreven door Merel op 26 03 2014. Aantal keer gelezen: 2680. Permalink

Zelf wijn maken

Categorieën: Eten en Drinken, Wijn en Bier.

Weet je dat je zelf de lekkerste wijnen kunt maken? Je hebt een aantal dingen nodig om te beginnen, maar als je er eenmaal mee begonnen bent, dan ben je echt verkocht!

Wijn maken van je eigen groente en fruit!

Inderdaad, je kunt van al je fruit, maar ook van heel veel groenten je eigen wijn maken. Het is een hele leuke hobby, die wel af en toe een dagje van je tijd neemt, maar verder ook weer een tijdlang geen enkele actie van je verlangt.

Wijn maken kun je van fruit, of zelfs cider maken van appels, maar je kunt ook kant en klare wijnkits kopen. Je hoeft dan alleen nog maar water en suiker toe te voegen, de rest zit al in de kit. 

Allereerst koop je een startersset. Dat betekent, dat je een gistingsfles van 5 of 10 liter hebt gekocht, met daarbij een waterslot en een overhevelingsslang. Je hebt daarbij een hydrometer nodig en dan kun je eigenlijk al beginnen! Wil je eerst eens kijken of het wel wat voor je is, begin dan gewoon met een paar pakken appelsap en druivensap, zonder toegevoegde suiker. 

Je zorgt voor een schone gistingsfles. Daarvoor zijn diverse schoonmaakmiddelen te koop, normaal gesproken wordt er het giftige sulfiet voor gebruikt, maar er zijn ook andere schoonmaakmiddelen, die de gistingsfles steriel kan maken. Ook alle andere benodigdheden moeten steriel zijn, dus maak een badje, waarin je alle spullen die je gaat gebruiken schoonmaakt. Je vult de gistingsfles met water en voegt daar het schoonmaakmiddel aan toe en laat dit een half uur staan.

Daarna spoel je alles na met schoon water en legt alles op een schone doek. Ook de flessen, die je gaat gebruiken voor de klaargemaakte wijn moet je op deze manier schoonmaken, maar dat doe je pas als de wijn klaar is.

Begin met een mengsel van 2 pakken appelsap en 2 pakken druivensap. Meet hiervan het soortelijk gewicht met de hydrometer. Wanneer het soortelijk gewicht boven de 1100 is dan los je wat suiker, ongeveer 100 gram, op in warm water en voegt dit toe aan het sap. Om te beginnen hoef je nog niet direct de dure wijngist te kopen, bakkersgist kan ook. Los dit op in water en laat het een kwartiertje staan, roer het geheel en voeg het toe aan het sap met de suikeroplossing. 

Doe water in het waterslot en zet deze op de fles. Je zult zien, dat het zachtjes aan gaat borrelen in het waterslot. Zorg ervoor, dat er altijd water in het waterslot zit en dat er zo weinig mogelijk lucht bij de inhoud van de gistingsfles komt.

Laat dit helemaal uitgisten en hevel het daarna over in een schone pan of emmer. Maak de gistingsfles weer schoon en doe de wijn daarin terug en plaats het waterslot. Laat de wijn nu staan tot ze geheel helder is geworden en vul daarna de flessen, die je goed hebt schoongemaakt.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Verfspullen van de… 3 uur geleden
Zoekterm: voorstrijk action

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring