Ga naar de bovenkant van de pagina

Zelf likeur, wijn en bier maken

Geschreven door Merel op 14 04 2014. Aantal keer gelezen: 1190. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Wijn en Bier.

Zelf likeur, wijn of bier maken, het is een kunst op zich. En toch is het een leuke bezigheid. Maak zelf je eigen drankvoorraad. Nooit teveel natuurlijk en geniet met mate!

Je hebt een paar gistingsflessen nodig en gist voor een hoogwaardig alcoholpercentage, wanneer je likeur wilt gaan maken. Verder heb je gistvoeding nodig en een kant en klare kit, waar alle ingrediënten inzitten of je hebt fruit nodig en voor de likeur smaakstoffen. Wanneer je bier maakt, koop je het beste voor het begin een kant en klare kit, met een eigen gistingsvat. Dat is gemakkelijker, want om echt bier te gaan brouwen heb je wel eerst een cursus nodig. Die worden overigens volop gegeven. Ook voor wijn maken is er een cursus en voor destilleren kun je een cursus volgen, maar wees je ervan bewust, dat dat eigenlijk verboden is in dit land. Maar de benodigdheden hiervoor zijn wel ruimschoots te koop. Je mag het wel in bezit hebben, maar niet gebruiken! 

Likeur kun je maken in allerlei smaken, er zijn nu eenmaal een paar vaste dingen die je moet doen en de essence van de smaak die je voorkeur heeft, kun je er later aan toevoegen. Zorg voor voldoende suiker, want suiker wordt omgezet in alcohol en hoe meer suiker, hoe hoger je alcoholpercentage. Dat geldt ook voor wijn. Maar op een gegeven moment is het gedaan met het gisten, dan is de wijn of de likeur uitgegist en heb je het maximale aan alcohol bereikt. 

Het ligt dus ook een beetje aan welke soort gist je gebruikt, voor wijn kom je ongeveer tot 14 procent, voor likeur ongeveer tot 21 procent. Met bier maken, ligt het ook weer aan wat voor bier je wilt gaan maken. Bij gewoon pils, kriekbier of ander bier met een smaakje, zit je gemiddeld op 4,5 procent alcohol. Maar je kunt ook abdijbier maken, dan is het percentage een stuk hoger. Dit kan variëren van 7 tot 12 procent. het ligt een beetje aan de manier waarop je het bereidt en of je het percentage ook zo hoog wilt hebben. 

De smaak van het bier is anders dan de smaak die je koopt, wanneer het in flesjes is verpakt. Je kunt vaten kopen met een kraantje, zodat je niet alles in flesjes hoeft te doen, je hebt altijd een tapje bij de hand. Ook is het niet nodig om er extra koolzuur bij te doen, wanneer je het goed hebt bereidt, dan zit er voldoende koolzuur in en zal er met gemak getapt kunnen worden, met een lekkere schuimkraag.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Ik heb een oude hobby opgepakt, ik maak zelf likeur!

Geschreven door Merel op 08 03 2014. Aantal keer gelezen: 1037.

Vroeger deed ik het vaker, maakte wijn, likeur, bier, kaas, brood, jam en yoghurt. Maar de laatste tijd zat het allemaal niet mee. Door omstandigheden, stopte het hele proces van zelf maken. Ik had er geen tijd en geld meer voor!



Lees meer...

Een middagje wijn, likeur en bier maken

Geschreven door Merel op 08 05 2014. Aantal keer gelezen: 939.

Een ervaring op zich, zelf je eigen wijn, likeur en bier maken. Een middagje werk, maar daarna heb je dan ook een heerlijk voldaan gevoel!



Lees meer...

Top van de dag:

Verfspullen van de… 3 uur geleden
Zoekterm: voorstrijk action

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring