Ga naar de bovenkant van de pagina

Zelf een zoete likeur maken

Geschreven door Merel op 27 01 2015. Aantal keer gelezen: 778. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Wijn en Bier, Hobby en vrije tijd, Hobby.

Je kunt zelf een zoete likeur maken. Er zijn allerlei smaakjs/aroma's te koop om de smaak te bepalen.

Wil je zelf een zoete likeur maken, naar je eigen smaak, dan is dat mogelijk. Je kunt al heel veel met suiker, water, gist, sinaasappelsap en een grote fles met een waterslot. Er zijn heel veel smaakjes te koop, die je bijvoorbeeld door wodka of een ander drankje kunt doen om een beetje smaak te creëren.

Wanneer je zelf een zoete likeur wilt maken, dan kun je ook zelf alcohol maken. Wanneer je een likeur wilt maken, dan moet je wel ongeveer 20% alcohol zien te krijgen. Dat lukt niet met gewone gist of met wijngist, daar heb je speciale gist voor nodig. Je kunt vaak bij speciaalzaken die bierbrouwen, wijnmaken, of andere drankjes en inmaakspullen verkopen, ook speciale gist krijgen die meer dan 15% alcohol produceert. Je hebt dan voor ongeveer 21 liter alcohol in huis.

Je kunt een aantal flessen kopen, of een vat van 25 liter om de alcohol te produceren. Je hebt dan 6 kg suiker nodig en 20 liter water. De gist erop en dat een paar dagen laten gisten.Om de gist te voeden doe je er een beetje sinaasappelsap bij, de gist kan niet gisten als er geen voeding is, dus is sinaasappelsap een optie, vooral omdat je dit vaak niet meer terugproeft in het eindresultaat. Zorg er wel voor dat het waterslot gevuld blijft met water en dat er weinig lucht bij je alcohol komt, anders heb je kans op besmetting van buitenaf en kan het mengsel mislukken.

Let er op dat de gisting helemaal voorbij is voor je de likeur in flessen gaat doen. Er mag absoluut geen gisting meer gaande zijn, dus het moet helemaal stil zijn, er mogen geen luchtbellen meer in het waterslot komen. Als de alcohol helemaal is uitgegist zal het ook kristalhelder en zoet zijn. Maar mocht het niet zoet genoeg zijn, dan kun je dit altijd zoeter maken, door een siroop te maken van water en suiker en dit toevoegen aan de alcohol. Wees er dan ook zeker van dat de alcohol is uitgegist, want anders gaat het mogelijk nog doorgisten, wat betekend dat het een mouserende wijn gaat worden, of dat de flessen uit elkaar kunnen spatten door de druk die wordt opgebouwd.

Wanneer de alcohol rijp is kun je deze overhevelen in een schoon vat of fles. Nu kun je beslissen of je meerdere flessen van dezelfde likeur wilt, of dat je verschillende soorten wilt maken. Vul de flessen dan tot een bepaalde hoogte met de alcohol en voeg er later de essence bij, de aroma, of het smaakje wat je voor ogen had, Maak een klein etiketje met een merkje, waarvan je weet wat het betekend en maak achteraf mooie, eigengemaakte etiketten. Genieten van je eigen likeur!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Het is zomer en… 22 min geleden
Zoekterm: zomerverkoudheid

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring