Ga naar de bovenkant van de pagina

Wijnproeven: deel 2

Geschreven door Wijn & Spijs op 22 06 2012. Aantal keer gelezen: 2632. Permalink

Wijnproeven: deel 2

Categorieën: Eten en Drinken, Wijn en Bier.

Dit is deel 2 uit de serie wijnproeven. Dit artikel gaat over het gebruik van onze zintuigen om wijn te proeven. We beginnen met het kijken naar de wijn, wat zien we?

Hoe gebruik je de zintuigen, de tools van het wijnproeven.

De zintuigen zijn de poort naar de wereld waarin we leven. Ze helpen ons om alle verschillende indrukken te ordenen. Het functioneren van de zintuigen is afhankelijk van stemmingen en gevoelens. Toch vangen we alleen datgene uit onze omgeving op wat door onze zintuigen wordt doorgegeven. Dat geldt natuurlijk ook voor het proeven van wijn. Als je een wijn wil beoordelen moet je volledig op je zintuigen vertrouwen. Kijken, ruiken en proeven lijken in eerste instantie eenvoudige manieren om een wijn te leren kennen.

Er zijn slechts weinig mensen om ons heen die op de hoogte zijn van de mogelijkheden en grenzen van onze zintuigen. Daarom is de kennis over het functioneren van onze zintuigen zinvol voor het rangschikken en ontwikkelen van onze waarnemingen en ervaringen. Het oog proeft ook De eerste indruk gaat altijd via de ogen. Aan het oog valt vaak niet te ontkomen. Bekijk de wijn goed en laat je niet om de tuin leiden. Hoewel wij vooral op ons gezichtsvermogen vertrouwen, schuilen juist daarin de gevaren van een vertekend beeld of misleiding. Daarom kun je wijn niet met het oog alleen beoordelen. Je kunt zelfs niet met zekerheid zeggen of er wel wijn in het glas zit.

Druivensap geeft in sommige gevallen dezelfde kleur als een rode wijn en appelsap geeft soms de kleur van een gerijpte wijn. Je ogen zijn ook niet in staat om uitgesproken smaakverschillen te onderscheiden. Het kijken naar de wijn heeft in eerste instantie de taak om de helderheid en de kleur te onderzoeken. Dit doe je door het glas bij de steel vast te houden, zo blijft het glas schoon en doorzichtig, en houdt het enigszins schuin tegen een witte achtergrond. Dit kan een wit tafelkleed zijn of gewoon een stuk wit papier. Je moet hierbij goed door de wijn heen kunnen kijken en het oppervlak van de wijn hoort helder te spiegelen.

Witte wijn moet helder en volledig doorzichtig zijn, zelfs als het oudere wijnen zijn die vaak een warm gele kleur (barnsteen) hebben. Als de wijn troebel is of fijne deeltjes bevat of dat er vlokken inzitten dan is er meestal sprake van samenklontering van ongewenste stoffen. Dit hoeft niet altijd een negatieve uitwerking op de kwaliteit van de wijn te hebben. In rode wijn komen deze samenklonteringen vaak voor. Meestal gaat het dan om totaal onschadelijke looi- en kleurstoffen. Vooral de oudere wijnen hebben vaak poedervormig bezinksel dat wordt veroorzaakt door neergeslagen kleurstof en tannine (looizuur). Deze vertroebeling kun je eenvoudig voorkomen door de wijn, vóór opening, even te laten rusten, zodat het bezinksel op de bodem kan neerslaan.

Sommige wijnen laten na het walsen (het rondraaien van de wijn in het glas)dikke “tranen” achter. Tranen vormen zich als je het glas schuin houdt en daarna weer recht waardoor de wijn terugloopt. Deze tranen laten zien dat er een rijkdom aan extracten aanwezig is. Hoe duidelijker de tranen des te hoger is het glycerinegehalte van de wijn. Glycerine is een niet giftige, dikke vloeibare stof en het is het nevenproduct van de alcoholische gisting. Glycerine behoort tot de belangrijkste ingrediënten van wijn. Het geeft de wijn zijn volle smaak en karakter.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Wijnproeven

Geschreven door Wijn & Spijs op 20 06 2012. Aantal keer gelezen: 2306.

Dit is een serie artikelen over wijnproeven. Hoe kun je wijnkenner worden? In deze serie artikelen wil ik u leren hoe u wijn kunt proeven.



Lees meer...

Wijnproeven deel 3 en 4

Geschreven door Wijn & Spijs op 05 07 2012. Aantal keer gelezen: 1178.

In deel 3 en 4 van de vierdelige serie wijnproeven behandel ik de functies van de neus en de mond tijdens het wijnproeven.



Lees meer...

Top van de dag:

Elfjes schrijven… 21 uur geleden
Zoekterm: elfje over dieren

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring