Ga naar de bovenkant van de pagina

Wijnproeven

Geschreven door Wijn & Spijs op 20 06 2012. Aantal keer gelezen: 2306. Permalink

Wijnproeven

Categorieën: Eten en Drinken, Wijn en Bier.

Wijnproeven, deel 1 Hoe kun je nu wijnkenner worden? Om wijnkenner te worden kun je niet zonder enige vakkennis. De basis hiervoor vormt de kennis over het functioneren van de zintuigen, de druivenrassen en aroma’s en natuurlijk de verschillende wijnstreken en hun manier van produceren. In een serie artikelen wil ik u leren hoe u wijn kunt proeven.

Met dit eerste artikel wil ik u graag meenemen op het pad van de zintuigen. Er is geen enkel zintuig zo gecompliceerd als de smaak. We kunnen allemaal wel beoordelen of een wijn koud of warm is. Maar op de vraag of de wijn smaakt en waarnaar hij smaakt komt meestal één antwoord; zwijgen. Hoewel het gehemelte allang een beslissing heeft genomen.

We weten allemaal hoe het gaat, je drinkt graag wijn en je houd van een lekker wijntje en je hebt je voorkeuren voor rood, wit of rosé. Als sommige mensen echter over wijn beginnen te praten ben je de weg kwijt. Ze praten over bouquet, afdronk en typische aroma’s en daarna nog een verhaal in een onbegrijpelijke taal.

Kunt u die aroma’s niet benoemen of kunt u niet precies vertellen wat u proeft en ruikt? Geen nood, zo vergaat het de meesten van ons. Het lijkt allemaal ingewikkeld, maar wijnproeven is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

De meeste aroma’s, smaken en geuren die in wijn voorkomen kennen we eigenlijk allemaal al. Bij onze geboorte wordt al het fundament gelegd om aroma’s te herkennen. Elke dag komen we de meest verschillende aroma’s en geuren tegen. Vanaf de geboorte worden al deze waarnemingen in ons geheugen opgeslagen; Het is een schat aan kennis die we moeten ontdekken.

Om geuren en aroma’s in wijn te ontdekken moet en we deze herinneringen dus oproepen. Hiervoor is geduld nodig. En dat heeft weer en voordeel, want hier geldt ook: oefening baart kunst. Dat wil dus zeggen: proeven, proeven en nog eens proeven. Dit alles natuurlijk met mate. Door herhaaldelijke smaakindrukken en smaakervaringen zul je in de loop van de tijd je de verschillen gaan ontdekken. Wijn is dan niet meer een gecompliceerde drank maar zal in veel nuances de verscheidenheid tonen.

Geen enkele drank is wat betreft smaak zo veelzijdig en uit zoveel componenten opgebouwd als wijn. Je zult niet alle componenten meteen ontdekken en proeven. Sommige houden zich op de achtergrond of anderen zijn vluchtig of komen pas na een bepaalde tijd vrij. Daarom blijft wijn spannend. De eerste stap naar de kennis over wijn is een zoektocht naar de aroma’s. Die zoektocht leidt ons vervolgens naar de zintuigen


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Wijnproeven: deel 2

Geschreven door Wijn & Spijs op 22 06 2012. Aantal keer gelezen: 2633.

Dit is deel 2 uit de serie wijnproeven. Dit artikel gaat over het gebruik van onze zintuigen om wijn te proeven. We beginnen met het kijken naar de wijn, wat zien we?



Lees meer...

Wijnproeven deel 3 en 4

Geschreven door Wijn & Spijs op 05 07 2012. Aantal keer gelezen: 1178.

In deel 3 en 4 van de vierdelige serie wijnproeven behandel ik de functies van de neus en de mond tijdens het wijnproeven.



Lees meer...

Top van de dag:

Dukan Dieet: de… 40 min geleden
Zoekterm: dukan pannenkoek

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring