Ga naar de bovenkant van de pagina

Welke flessen heb ik nodig?

Geschreven door Merel op 13 11 2014. Aantal keer gelezen: 848. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Wijn en Bier, Gezondheid en Welzijn, Dieet en Voeding, Hobby en vrije tijd.

Voor verschillende wijnen en bieren heb je aparte flessen en doppen nodig. Maar welke heb ik nodig voor mijn zelfgemaakte bier en welke voor de wijn?

Mijn hobby is wijn en bier maken. Maar uiteindelijk belandt de inhoud van de vaten toch eerst weer in flessen. En op die flessen moeten doppen. Dus is het verstandig om eens na te gaan wat ik voor flessen nodig heb wanneer ik bier heb gemaakt.

Bier is koolzuurhoudend, dus het is verstandig om een echte bierfles of champagnefles te gebruiken. Wat ook kan, zijn de beugelflesjes, dan heb je geen aparte doppen meer nodig. Je moet er rekening mee houden dat de flessen kunnen knappen wanneer je geen goede flessen gebruikt om het bier te bottelen. Dus let op, het kan gevaarlijk zijn, wanneer je de verkeerde materialen gebruikt. Houd er ook rekening mee, dat er nog extra suiker in de flessen wordt gedaan, waardoor de druk nog groter wordt in de flesjes.

Je kunt bier ook gewoon in een drukvat doen, dan is er verder niets aan de hand, maar vaak is het laatste uit het vat niet meer te drinken omdat de druk is weggevallen en heb je een cilinder nodig om de druk weer op te bouwen, De aanschaf is bovendien vrij duur. Dat komt omdat er statiegeld op zit en die is vrij hoog. Voordeel ervan is weer dat je het weer in kunt leveren wanneer je stopt, maar ook dat je geen hoge kosten hebt wanneer je weer een volle moet halen.

De doppen kunnen kroonkurken zijn, die met een speciaal apparaat erop worden geplaatst, maar het kunnen ook kurken zijn die met een draadje worden vastgedraaid. Dat moet wel goed gebeuren, want de kans dat de kurk eraf schiet is groot wanneer er veel koolzuur aanwezig is. De beugelflesjes zijn dan nog het handigst, die schieten niet los en zijn vrij gemakkelijk te hanteren.

Wanneer je aan wijn denkt, dan kun je onderscheid maken tussen mousserende wijn en gewone, uitgegiste wijn. De mousserende wijn moet in zogenaamde champagneflessen met een kurk daarop, die is vastgemaakt met een ijzerdraadje. Heel belangrijk is dat de kurk goed vochtig blijft, zo blijft deze strak in de hals van de fles zitten.

Bij wijn, die uitgegist is, kan er een gewone schroefdop gebruikt worden, maar een kurk verdient de voorkeur. Ook hier moet de kurk goed vochtig blijven - de wijn moet dus blijven liggen. In tegenstelling tot de mouserende wijn zal de kurk niet van de fles kunnen knallen, omdat er geen opbouw is van koolzuurgas. De kurk hoeft dan ook niet te worden vastgemaakt.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Ik kweek mijn… 7 uur geleden
Zoekterm: kalebassen kweken

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring