Ga naar de bovenkant van de pagina

Wat zijn de gevaren van Hyves, Facebook en Twitter?

Geschreven door Redactie op 05 01 2011. Aantal keer gelezen: 19860. Permalink

Wat zijn de gevaren van Hyves, Facebook en Twitter?

Categorieën: Computers en Electronica, Communicatie.

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. De meeste Nederlanders weten inmiddels wat Hyves, Facebook en Twitter zijn en velen van hen zijn al actief deelnemer aan diverse sociale media. Maar waar men niet altijd bij stilstaat is dat deze sociale media ook negatieve dingen met zich meebrengen. Welke gevaren kunnen er kleven aan sociale media? 

Wat is er zo leuk aan Hyves, Facebook en Twitter?

De meest gebruikte sociale media in Nederland zijn Hyves, Facebook en Twitter. Via deze sociale media kun je je vrienden op de hoogte houden van al het reilen en zeilen in je leven, met elkaar communiceren of met elkaar gamen. Je kunt een sociaal netwerk opbouwen en op deze manier op de hoogte blijven van al het nieuws van je vrienden en vriendinnen. Dit is niet alleen leuk, maar het sociale aspect motiveert mensen om contact te houden met vrienden die je normaal gesproken wellicht uit het oog zou verliezen.

Wat is er niet zo leuk aan Hyves, Facebook en Twitter?

Niet iedereen is even enthousiast over sociale media. Men vindt het helemaal niet fijn om steeds gevolgd te kunnen worden door anderen en men wil zich niet verplicht voelen allerlei dingen met anderen te moeten delen. De angst is dat de deelname aan sociale media verplichtingen met zich meebrengt die een druk kunnen leggen op het drukke leven wat men al heeft. Bovendien willen soms mensen vrienden met je worden, die je zelf helemaal niet als vriend wilt, hoe ga je daar dan mee om? Al met al zijn er fervente fans van sociale media en er zijn mensen die zich er bewust afzijdig van houden omdat het ze enorm tegenstaat.

Wat is er gevaarlijk aan Hyves, Facebook en Twitter?

Wanneer je sociale media leuk vindt, dan lijkt er niets in de weg te staan om er enthousiast mee aan de slag te gaan. Maar, wat veel mensen niet beseffen, is dat er ook gevaren aan Hyves, Facebook en Twitter kleven. Niet alleen het privacyvraagstuk waar zoveel over te doen is m.b.t. Facebook, is iets waar je bij stil moet staan, maar ook andere zaken zoals:

Het gebruik van sociale media door kinderen en tieners is absoluut niet veilig. In het ergste geval wordt je kind benaderd door mannen met hele slechte bedoelingen. In het minst erge geval wordt je kind via de sociale media gepest door zijn of haar "vrienden" (het zogenaamde cyberpesten). Wanneer het profiel van je kind niet afgeschermd is voor "vreemden" dan staat de deur wagenwijd open voor mensen die verkeerde bedoelingen hebben. Als ouder kun je het profiel van je kind afschermen voor vreemden, maar wanneer je kind zelf door heeft hoe die afscherming op te heffen, dan heb je er als ouder weinig controle meer over.

Voor veel mensen is het een sport om zoveel mogelijk "vrienden" te hebben op de diverse sociale media. Op gegeven moment verlies je het overzicht. Opmerkingen die je in je profiel plaatst kunnen voor bepaalde mensen kwetsend zijn of kunnen slecht zijn voor je carrière. Wanneer je bijvoorbeeld iets negatiefs zegt over je werk of over je baas, dan kan dit gemakkelijk bij je baas terechtkomen.

Het plaatsen van foto's op sociale media lijkt erg leuk, maar let wel op wat voor foto's je er neerzet. Potentiële werkgevers checken steeds vaker de Hyves- of Facebookpagina's van sollicitanten. Wanneer je met je dronken hoofd of in een mini bikini op je foto's poseert, dan kan dit negatief werken.

Ook met Twitter moet je erg uitkijken wat je daar post. Inmiddels is er al een aantal vooraanstaande personen berispt of geschorst doordat zij ondoordachte uitspraken deden op Twitter.

Steeds meer mensen raken verslaafd aan sociale media. Niet alleen aan het sociale aspect, maar ook aan de spellen die op Hyves en Facebook gespeeld kunnen worden. Het inmiddels overbekende Farmville heeft al veel slachtoffers geëist. Mensen die dit spel spelen kunnen het soms niet laten om constant hun boerderij te bezoeken om te kijken of hun oogst al klaar is. Spellen zoals Farmville of Happy Harvest zijn in principe gratis te spelen, maar de fans van deze spellen zullen maar al te graag overgaan tot het spelen van de betaalde features. De echte verslaafde zal hierdoor erg veel geld kwijt zijn aan dergelijke spellen.

Doordacht omgaan met sociale media

Wanneer je veilig wilt deelnemen aan sociale media dan is het belangrijk om steeds na te denken bij welke acties je hierbij onderneemt. Denk goed na bij welke opmerkingen je plaatst, welke foto's je neerzet en voor wie je je profiel openbaar maakt. Daarnaast is het bij het spelen van spellen goed je voor te nemen dat je hier geen geld aan gaat uitgeven. Als ouder is het belangrijk de acties van je kind op Hyves of Facebook te monitoren. Praat ook met je kind hoe veilig om te gaan met internet en sociale media.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

De gevaren van Facebook, Hyves en Twitter

Geschreven door rinajansen op 21 03 2011. Aantal keer gelezen: 6768.

Schrijf mee, deel mee en groei mee!De sociale netwerken zoals Hyves, Facebook en twitter zijn inmiddels niet meer uit ons leven weg te denken. Via deze websites kunnen wij met elkaar communiceren en de dagelijkse dingen delen met elkaar. Maar soms vergeten wij in onze enthousiasme dat al die gegevens door wel heel veel mensen gelezen kunnen worden en anders worden opgevat of zelfs erger, de gegevens worden misbruikt. Onderstaand mijn ervaring met Hyves, Twitter en Facebook.
Lees meer...

Mijn ervaring met Facebook

Geschreven door kimberly18 op 09 08 2011. Aantal keer gelezen: 3383.

Schrijf mee, deel mee en groei mee!Facebook is een sociale netwerksite waar steeds meer mensen lid van zijn. Via Facebook kun je contact onderhouden met je vrienden en bekenden. Hieronder mijn ervaring met Facebook.

Lees meer...

Hoe ga je om met Facebook?

Geschreven door writer003 op 16 11 2011. Aantal keer gelezen: 3807.

Facebook is een sociaal media netwerk, het is gratis een iedereen kan lid worden. Je kunt op Facebook schrijven wat je wilt,l id worden van groepen, foto's plaatsen,vrienden worden met andere mensen en nog veel meer.

Lees meer...

Bent u al Facebook-lid?

Geschreven door Noor op 11 10 2012. Aantal keer gelezen: 2621.

Schrijf mee, deel mee en groei mee!Wat vroeger Hyves was, wint vandaag de dag Facebook, aan populairiteit. Ik zie Facebook als een soort openbaar dagboek. Je kunt er je hele hebben en houden op kwijt, al dan niet met foto's.

Lees meer...

Facebook, leuk of niet leuk?

Geschreven door RZ1994 op 23 11 2012. Aantal keer gelezen: 2299.

Schrijf mee, deel mee en groei mee!De meeste mensen kennen Facebook al en hebben al ervaren dat Facebook zowel voordelen als nadelen heeft. Wat is er leuk aan Facebook en wat is minder leuk?

Lees meer...

Zonder Facebook en Twitter geen leven

Geschreven door vandollum op 10 02 2013. Aantal keer gelezen: 2307.

Facebook en Twitter zijn sociale media sites die bijna iedereen heeft aangemaakt in Nederland en ook in de rest van de wereld. Je kan virtuele vrienden maken wereldwijd en eindeloos lang scrollen en oeverloos op het internet klikken. Via sites kom je weer bij linkjes uit en die linkjes nemen je weer mee naar een andere site.Lees meer...

Want kun je allemaal met Facebook?

Geschreven door Noor op 13 04 2013. Aantal keer gelezen: 2795.

Facebook, immens populair. De één vindt het geweldig en de ander vindt het helemaal niks. Hieronder kun je lezen over mijn ervaring met Facebook!Lees meer...

Wat is er nou zo leuk aan Facebook?

Geschreven door Sundari op 31 08 2013. Aantal keer gelezen: 2439.

Op verzoek van mijn zoon in een ver buitenland heb ik een account aangemaakt bij Facebook. Voor hem, zo zei hij, was het makkelijker om zo foto's van de kleinkinderen aan mij te laten zien. Lees meer...

Wat is mijn ervaring met Facebook?

Geschreven door omsig op 22 09 2013. Aantal keer gelezen: 1935.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een profiel op een sociale netwerksite. Ook ik heb dit. Ik heb namelijk een profiel op Facebook. Dit is een heel bekende site waar heel wat mensen lid van zijn. Het leuke aan Facebook is dat je contact kan houden met mensen van vroeger. Lees meer...

De foto op Facebook

Geschreven door Merel op 16 11 2013. Aantal keer gelezen: 1943.

Er circuleert een foto op Facebook die helemaal niet geschikt is voor kinderen. Hoe kan dat nou, wie plaatst er nu zo'n foto?Lees meer...

Lief en leed op Facebook

Geschreven door Sundari op 18 11 2013. Aantal keer gelezen: 2014.

Ik sta altijd weer versteld van wat mensen allemaal denken te moeten delen op Facebook. Niet alleen alles wat ze de hele dag doen, maar ook heel persoonlijke dingen zoals ruzietjes, relatieproblemen en nog veel meer. Lees meer...

Wie kaatst...

Geschreven door Sundari op 06 01 2014. Aantal keer gelezen: 1962.

Wie kaatst kan de bal verwachten. Een heel oud spreekwoord dat mij tegenwoordig vaak door het hoofd schiet. Mensen delen van alles op allerlei sociale media en zijn dan boos over de reacties die ze krijgen. Lees meer...

Facebook vervangt je gewone leven

Geschreven door FrancisCapelle op 27 02 2014. Aantal keer gelezen: 1839.

Facebook is uitgegroeid tot een onderdeel van leven voor heel veel mensen wereldwijd. Meer dan een miljard gebruikers hebben Facebook en vertellen alles wat ze doen en laten online. Ze spenderen er hun gehele vrije tijd aan en hebben nergens anders meer tijd voor.Lees meer...

Facebook en vrijheid van meningsuiting

Geschreven door jackson op 07 07 2014. Aantal keer gelezen: 1693.

Ik heb toch wel een rare ervaring gehad met Facebook vandaag, die ronduit eng te noemen is. Maar wel bewijst dit dat door autoriteiten meegelezen wordt, want zelfs een privébericht met een bepaalde link als inhoud is direct verwijderd, al voor de ontvanger het kon lezen of zien. Lees meer...

We leven in een sociale media wereld

Geschreven door vandollum op 04 12 2014. Aantal keer gelezen: 1844.

Meer dan tweehonderdmiljoen mensen zitten op Facebook zag ik laatst, dat is ongelooflijk veel. Ze vertellen andere mensen wat zij doen, waar zij verblijven, gooien foto´s erop en filmpjes over hun leven. Het is positief verbijsterend hoeveel tijd mensen in hun Facebookpagina stoppen. Nutteloze informatie die de meesten negeren, want ze zijn te druk met likes en don´t likes geven. Waar gaat dit uiteindelijk allemaal naar toe? Lees meer...

Pagina 1 van 2 pagina's  1 2 > 

Top van de dag:

Punniken met… 19 min geleden
Zoekterm: punnikklosjes…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring