Ga naar de bovenkant van de pagina

Wat is er mis met pindakaas?

Geschreven door Gladys1980 op 18 07 2017. Aantal keer gelezen: 83. Permalink

Wat is er mis met pindakaas?

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Gezonde Voeding.

Pindakaas werd vroeger altijd aangeprezen als gezond broodbeleg. Ja het bevat vet, en het is tamelijk calorierijk, maar bevat wel belangrijke vitaminen. Dus kon je rustig je boterham lekker dik met pindakaas beleggen. Tegenwoordig zijn de geluiden over pindakaas toch anders, waarom?

 

Pindakaas vroeger

Als kind was ik gek op pindakaas. Ik weet nog dat mijn moeder altijd de PDC pindakaas kocht. Wanneer je het deksel opende lag er bovenop een heerlijk vette olielaag die je eerst door de pindakaas heen moest roeren, zodat er toch nog een enigszins smeuïg laagje pindakaas op je boterham zat. Als je dan brood met pindakaas meekreeg naar school, dan was de olie in het brood getrokken en de pindakaas uitgedroogd. En iedereen in de buurt kon ruiken dat jij een boterham met pindakaas at.

Maar ik vond die pindakaas van vroeger dan best wel heel droog nadat de boterhammetjes een paar uren in mijn schooltas hadden gezeten, maar toch kan ik nog steeds terugverlangen naar die smaak, want zo maken ze tegenwoordig de pindakaas niet meer….

Pindakaas nu

Ik weet niet wat er is gebeurd, maar in de loop der jaren vonden mensen waarschijnlijk dat die droge pindakaas toch niet lekker genoeg was. Fabrikanten zijn toen een beetje gaan spelen met wat ingrediënten en voila: pindakaas 2.0!

Geen kleffe droge klodder pindakaas meer tussen je brood. Geen vette laag olie die bovenop de pindakaas dreef als je de pot opent. Nee, smeuïge pindakaas, die makkelijk te smeren is en die ook niet zo’n doordringende pindakaasgeur verspreidt. Geweldig toch, zou je zeggen? Maar hoe gezond is deze pindakaas die wel smeuig en smeerbaar is?

Pindakaas gezond?

Tja, nu gaan er geluiden dat pindakaas helemaal niet zo gezond is. Dat komt doordat het natuurlijke product, gemaakt van alleen pinda’s en pinda-olie en wat zout, volledig is aangepast naar de huidige maatstaven. En dat betekent dat er ook andere ingrediënten aan worden toegevoegd die voorheen nooit in pindakaas zaten!

Bijvoorbeeld:

  • zonnebloemolie
  • gehard palmvet
  • dextrose (suiker)
  • raapzaadolie
  • sojaolie
  • volledig geharde palmolie

Gelukkig weten we inmiddels dat vooral geharde vetten en suiker helemaal niet zo gezond zijn. Met de huidige omslag naar anders en gezonder eten zien we gelukkig ook de fabrikanten weer meebewegen. Want ik zag laatst namelijk bij Albert Heijn een pot met 100% natuurlijke pindakaas van hun eigen merk in het schap. En inderdaad, hier zitten alleen pinda's, pindaolie en zout in. In ieder geval bevat deze pindakaas al een paar gram per 100 gram verzadigd vet minder dan de andere pindakazen en bevat het geen toegevoegde suikers.

Ook in natuurvoedingswinkels heb ik de potten met 100% pindakaas al gezien. Binnenkort ga ik toch eens op onderzoek uit. Welke pindakaas zou de lekkerste 100% pindakaas zijn? Kom ik die smaak van vroeger dan toch weer tegen….?

Natuurlijk blijft pindakaas een calorierijk product. Van nature bevat het namelijk veel vetten. Maar zoals voor alles geldt: eet het met mate en geniet vooral!

 


Schrijf jij de eerste reactie?





Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring