Ga naar de bovenkant van de pagina

Wat is dat rare witte ding in mijn ei?

Geschreven door Redactie op 31 01 2022. Aantal keer gelezen: 246. Permalink

Wat is dat rare witte ding in mijn ei?

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Als je een ei hebt opengebroken om een lekker eitje klaar te gaan maken kom je van die rare witte flubbertjes tegen in het eiwit en geplakt aan de eidooier. Dat ziet er vies uit zeg! Wat is dit rare ding en moet je het verwijderen of kun je het gewoon eten?

Schaal, dooier en eiwit

Een ei is een heel eenvoudig product. Het bestaat uit een eierschaal, een eidooier (het eigeel) en het eiwit (het doorzichtige slijmerige prutje rondom het eigeel). Maar wie goed kijkt zal, na het breken van een ei, nog iets aantreffen. Witte viezige flubbertjes die lijken rond te drijven in het eiwit. Als je ze ziet kun je denken dat je ei misschien niet meer goed is, of dat er toch ergens in beginsel een kuikentje aan het vormen was en het een navelstrengetje is. Maar, er is eigenlijk niets aan de hand, deze flubbertjes horen gewoon in het ei thuis. 

Wat zijn die rare dingen in mijn ei?

Die flubbertjes heten met een moeilijk woord chalaza. Maar het bestaan ervan is eenvoudig te verklaren. Om de eidooier goed te beschermen hangt deze eigenlijk vast aan de eierschaal. Het witte flubbertje is eigenlijk een soort snoertje waarmee de dooier aan de bovenzijde en de onderzijde van de eierschaal vastzit, zodat de dooier niet kan beschadigen bij bewegen of schudden van het ei. Dit flubbertje is gewoon eiwit, wat na het koken of bakken van een ei niet meer zichtbaar is. 

Chalaza opeten of verwijderen?

De chalaza kun je gewoon opeten en hoef je niet uit je ei te verwijderen, maar als je onpasselijk wordt van het idee dit viezige flubbertje op te moeten eten kun je deze eenvoudig met een klein lepeltje uit het ei verwijderen. 

Het is zelfs zo dat, waneer je de flubbertjes heel duidelijk kan zien, het ei nog goed vers is. Bij een niet meer zo vers ei is de chalaza niet meer of minder goed zichtbaar. Sommige mensen zeggen dat een gebakken stukje chalaza wel te proeven is doordat de structuur in het ei daar net anders is, maar het kan ook zijn dat dit op verbeelding berust. De meeste mensen zullen er helemaal niets van merken dat er naast de eierschaal, de dooier en het eiwit, er zich ook nog iets anders in het ei bevindt.

Dus je kunt lekker genieten van je eitje, ook al zit er een raar flubbertje in!

 

 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

De eeuwige… 6 dagen geleden
Zoekterm: discuseerder

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring