Ga naar de bovenkant van de pagina

Waarom moet ik mijn appeltje wassen?

Geschreven door Gladys1980 op 08 07 2016. Aantal keer gelezen: 721. Permalink

Waarom moet ik mijn appeltje wassen?

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Gezonde Voeding.

De meeste kinderen leren van hun moeder dat ze hun appeltje of ander fruit eerst moeten wassen voor het gegeten wordt. Hetzelfde geldt voor rauwe groenten. Toch zie ik veel mensen die meteen smakelijk in hun appeltje happen, zonder deze eerst goed onder de kraan af te spoelen. Waarom moet je je appel eigenlijk wassen voordat je je tanden erin zet?

 

Fruit en rauwe groenten eten

Veel fruitsoorten kun je met schil eten en rauwe groenten eet je lekker uit de hand, met een dipsausje of in een heerlijke smoothie. Fruit met schil en rauwe groenten zijn heel gezond, temeer omdat ze heel veel vitaminen en gezonde vezels bevatten. Het is dan ook aanbevolen om een groot deel van je dagelijkse voeding te laten bestaan uit fruit en groenten.

Waarom moet je je appeltje wassen?

Er zijn twee redenen waarom je fruit dat je met schil eet en groenten moet wassen voordat je ze eet:

  • De aanwezigheid van ziekmakende bacteriën
  • De aanwezigheid van schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Ziekmakende bacteriën

Voordat een stuk fruit of rauwe groente is volgroeid tot een eetbaar product en voordat het de lange weg naar de winkel heeft afgelegd kan het in aanraking komen met ziekmakende bacterien en organismen zoals:

  • listeria
  • salmonella
  • e-coli
  • noro
  • toxoplasmose
  • spoelwormen

De meeste mensen zullen hier niet zomaar ziek van worden, maar kinderen, mensen met een zwakke gezondheid en ouderen zijn sneller vatbaar voor besmetting met dergelijke gevaarlijke ziekten. Ook zwangeren moeten erg oppassen, ook de ongeboren baby kan schade oplopen door besmetting.

Door fruit en groenten goed te wassen spoelen de schadelijke bacteriën eraf. Toch wordt het zwangere vrouwen aangeraden om vooral geen rauwe groenten te eten.

Bestrijdingsmiddelen

De meeste groenten- en fruitsoorten worden bespoten met pesticiden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor onze gezondheid. Natuurlijk zijn er regels vastgesteld voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen en mogen fruit en groente maar een bepaald gehalte hiervan bevatten.

Helaas kun je deze pesticiden niet zomaar van je appeltje wassen. Bestrijdingsmiddelen trekken ook in het fruit en groenten zelf, dus kun je nooit alles eraf wassen. Vaak merk je ook dat er een glimmend plakkerig laagje op je appel zit, wat je er niet afgewassen krijgt. Soms worden appeltjes met een laagje was bespoten, zodat ze er lekkerder uitzien. Dit laagje houdt ook de bestrijdingsmiddelen vast.

Natuurlijk is de schil van de appel of ander fruit vaak heel gezond, maar wil je echt zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen, dan is het beter om de schil te verwijderen of anders om alleen onbespoten fruit te eten. Helaas is dit zeer moeilijk te krijgen, maar fruit uit je eigen tuin is natuurlijk in dat geval een aanrader. Je weet dan zeker dat het fruit niet bespoten is. Was het natuurlijk dan wel nog steeds even af: bacteriën hebben altijd toegang tot vers fruit of verse groenten. Let op: biologisch betekent niet dat het fruit onbespoten is!

Wist je overigens dat kersen het meeste bestrijdingsmiddel bevatten en watermeloen het minste?

 


Schrijf jij de eerste reactie?



Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring