Ga naar de bovenkant van de pagina

Voedselvergiftiging!

Geschreven door rinajansen op 09 08 2013. Aantal keer gelezen: 2074. Permalink

Voedselvergiftiging!

Categorieën: Gezondheid en Welzijn, Ziekten.

Voedselvergiftiging kun je krijgen door het nuttigen van eten waarin bacteriën zitten. Van voedselvergiftiging kun je behoorlijk ziek worden en het kan zelfs gevaarlijk zijn voor : zieke en bejaarde mensen maar ook voor kinderen. Onderstaand kun je mijn ervaring lezen over voedselvergiftiging. 

Wat is nu eigenlijk voedselvergiftiging?

Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door besmet voedsel en dan eigenlijk niet door de bacterie zelf maar door de gifstoffen (toxines) die door deze bacteriën worden geproduceerd. Door het voedsel te bakken of te koken verdwijnt de bacterie meestal wel, maar het is goed mogelijk dat de giftige stof nog steeds in het voedsel aanwezig is. Als men op deze manier besmet word dan noemt men dit: voedselinfectie.

Een aantal voorbeelden van voedselvergiftiging zijn:

  • Botulisme: Dit wordt veroorzaakt door een eiwit dat gevormd wordt door de bacterie Clostridium botulinum.
  • Diarree: Dit wordt veroorzaakt door toxines (gifstoffen) die gevormd worden door de bacterie Bacillus cereus. Deze stof komt het meeste voor in opgewarmd eten.
  • Braken: dit wordt veroorzaakt door toxines (gifstoffen) die gevormd worden door de bacterie Staphylococcus aureus.

Soms kun je aan het voedsel zien en ruiken (rare kleur en geur) dat het bacteriën bevat, maar dat is niet altijd het geval. Soms ziet het voedsel er heel goed uit en heeft het de geur dat bij het voedsel past, maar bevat het toch giftige stoffen.

Ook is het mogelijk om voedselvergiftiging te krijgen door toxines die op een natuurlijke manier in het eten zijn gekomen. Denk dan bijvoorbeeld aan: schimmels, algen of planten.

Als je eenmaal bent besmet met giftig voedsel dan zullen de klachten meestal binnen enkele uren optreden. Maar het komt ook voor dat deze klachten pas na één of meerdere dagen zich aandienen.

De symptomen van voedselvergiftiging zijn:

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Diarree  
  • Afhankelijk van de bacterie (bijvoorbeeld Botulisme) kunnen er ook verlammingsverschijnselen optreden.

Hoe behandel je voedselvergiftiging 

Voedselvergiftiging gaat meestal na 24 uur (overgeven en diarree) vanzelf over. De gifstoffen hebben dan meestal het lichaam verlaten. Maar bij een heftige besmetting kan het gebeuren dat men 2 á 3 dagen of zelfs 10 dagen ziek is. Raadpleeg dan wel even de huisarts in verband met uitdroging en bij verlammingsverschijnselen en/of bloed in de ontlasting (diarree) ga je direct naar de eerste hulppost.

Om voedselvergiftiging helemaal te voorkomen is onmogelijk. Dit komt met name omdat het niet altijd duidelijk is dat het voedsel is besmet met giftige stoffen. Daarom is het heel erg belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en restjes voedsel heel koud in de koelkast te bewaren (niet langer dan 2 dagen). Let erop dat de temperatuur van de koelkast beslist niet hoger is dan 4 graden.

Haal je voedsel uit de vriezer, laat het dan ontdooien in de koelkast en nooit buiten de koelkast. Is het voedsel eenmaal ontdooid, bereid het dan zo snel mogelijk. 

Mijn ervaring met voedselvergiftiging

Mijn ervaring met voedselvergiftiging is al weer een hele poos geleden. Ik was op dat moment een jong meisje van 17 jaar en was samen met vrienden en vriendinnen een dag gezellig op stap. Aan het einde van deze dag besloten wij om nog even een snack te halen uit de automaat. Gezellig met z’n alle buiten op een bankje genieten van een warme hap.

Ik had gekozen voor een kroket en op het moment dat ik deze kroket uit de automaat haalde was er helemaal niets te merken aan dit product. De buitenkant was mooi krokant, had een lichtbruin kleurtje en ook de geur was overheerlijk. Maar tijdens het eten van de kroket kreeg ik wel een beetje een vermoeden. Deze kroket had voor mijn gevoel een andere smaak dan ik gewend was. Later bleek dat deze kroket besmet was.

Midden in de nacht werd ik namelijk wakker met een misselijk gevoel en al snel daarna moest ik braken en kreeg ik verschrikkelijk diarree. Omdat ik zo ontzettend ziek was heeft mijn moeder de huisarts gebeld en die constateerde al snel voedselvergiftiging. Omdat ik heel veel moest braken en door de diarree verliet de bacterie gelukkig snel mijn lichaam en was ik na 24 uur een heel stuk opgeknapt. Deze ervaring die niet zo prettig was heeft er wel voor gezorgd dat ik enorm voorzichtig ben met voedsel. 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Het is zomer en… 29 min geleden
Zoekterm: zomerverkoudheid

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring