Ga naar de bovenkant van de pagina

Verschillende soorten loempia’s

Geschreven door rinajansen op 06 06 2011. Aantal keer gelezen: 3810. Permalink

Verschillende soorten loempia’s

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Een Loempia is een gerecht dat als snack kan worden gegeten, maar ook als hoofdgerecht omdat de samenstelling (inhoud) van de loempia heel erg kan verschillen. Onderstaand kun je mijn ervaring lezen over loempia’s.

De loempia is ontstaan in China en betekent : “zachte pannenkoek”.  Heel lang is de Loempia een speciaal gerecht geweest in China en werd dan ook alleen met feestdagen gegeten. Vervolgens werden er ook loempia’s gemaakt in Vietnam, Thailand en Indonesië. Ieder land gebruikte zijn eigen recept met verschillende groenten en kruiden, zo ontstonden de verschillende soorten loempia’s. Inmiddels is de loempia wereldwijd bekent en niet meer weg te denken.

Wat is een loempia?
Een loempia wordt gemaakt van een dunne lap deeg, meestal Filodeeg. Filodeeg komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van water, meel en olie. Het Filodeeg wordt tijdens het uitrollen constant bestrooid met meel zodat het deeg niet aan elkaar gaat plakken. Filodeeg lijkt op het eerst gezicht erg op bladerdeeg maar is veel dunner en daardoor ook krokanter.
Vervolgens wordt van het deeg een langwerpige zak gemaakt die daarna wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals: kool, taugé, vlees, omelet en kruiden. Deze ingrediënten kunnen per merk of per land van herkomst erg verschillen. Inmiddels zijn er ook vegetarische loempia’s verkrijgbaar. Als de ingrediënten in de zak zijn gevoegd, worden de uiteinden als een envelop dicht gemaakt. Vervolgens worden de loempia’s gebakken in olie. Voor transport en vervolgens de verkoop wordt de loempia diep ingevroren. Deze diep ingevroren loempia’s zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Bereidingswijze
De diep gevroren loempia’s kun je bereiden in de frituurpan, maar ook in de oven of in de koekenpan. De bereidingswijze staat op de verpakking vermeld.

Vietnamese Loempia’s
In Vietnam worden de loempia’s warm maar ook wel koud gegeten. De Vietnamese loempia’s zijn smaller en kleiner dan de Chinese loempia’s en bevatten groenten en gekookt vlees, maar kunnen ook gevuld zijn met verschillende soorten vis. Deze loempia werd vooral bekend door de bootvluchtelingen die deze loempia’s verkochten om zo hun brood te kunnen verdienen.

Saigon Loempia
Deze loempia heeft een veel dikkere deeglaag dan andere loempia’s. Hierdoor overheerst de deegsmaak vaak boven de andere ingrediënten. De ingrediënten van deze loempia bestaan verder meestal uit: groenten, kip en kruiden. Deze loempia wordt meestal gegeten met een sausje dat gemaakt is van: uien, tomaat en pepers.

Hollandse Loempia’s
Ook in Nederland heeft men het gerecht inmiddels overgenomen en worden er loempia’s gemaakt met filodeeg en vervolgens gevuld met vlees en Hollandse groenten en kruiden.
Op deze manier kan iedereen de loempia kiezen die hij of zij lekker vind want smaken verschillen nu eenmaal.

Mijn ervaring met loempia’s
Ik heb altijd wel een doos diepgevroren loempia’s in huis omdat wij het erg lekker vinden om de loempia’s als snack te eten bij de borrel maar ook als bijgerecht bij een nasi of bami maaltijd. Afgelopen weekend had ik de Asia loempia’s in huis die verkrijgbaar zijn bij de Aldi supermarkt en gemaakt worden door de firma FFI te Breda. Inmiddels hebben wij deze loempia’s genuttigd en zijn er heel erg tevreden over. Deze Vietnamese loempia’s hebben een heerlijke dunne, krokante buitenlaag en van binnen is de loempia rijkelijk gevuld met veel groenten en stukjes kip. In 1 doosje zitten er 8 Vietnamese loempia’s van ongeveer 47 gram per stuk. Ik heb voor deze loempia’s bij de Aldi € 1,79 betaald. Ik vind dat dit product een zeer goede prijs/kwaliteit heeft.

Heb jij ervaring met loempia’s of heb je lekkere recepten? Deel je ervaringsverhaal op Grabbits!

Schrijf mee, deel mee en groei mee!

Geld verdienen met Grabbits? Lees hier verder…


Schrijf jij de eerste reactie?



Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Mijn eigen loempiarecept

Geschreven door Peaches op 28 06 2012. Aantal keer gelezen: 1187.

Ze zijn haast niet meer weg te denken, de loempiakraampjes in een winkelcentrum. De geur van een Vietnamese loempia ruik je al van ver af aan.



Lees meer...

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring