Ga naar de bovenkant van de pagina

Variaties op stamppot

Geschreven door Sundari op 14 10 2015. Aantal keer gelezen: 700. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Ik dacht altijd dat stamppot een typsich Nederlands gerecht was, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Sinds ik regelmatig naar het programma "Dagelijkse kost" kijk, zie ik dat de Belgen veel meer variaties op het thema hebben dan wij.

Stamppot vond ik toch altijd wel typisch wintereten en dan dacht ik vooral aan hutspot, boerenkoolstamp of zuurkoolstamppot. Maar er kan veel meer met stamppot dan die zware winterkost.

De basis van elke stamppot is natuurlijk de puree van gekookte aardappels. Een bloemige, dus niet vastkokende, aardappel geeft de lekkerste puree. Maar voor mensen met haast, is er ook aardappelpuree uit een pakje. Je voegt al naar gelang de gebruiksaanwijzing melk of water toe voor een snelle puree.

Stamppotten kun je op twee manieren maken: met gekookte groente en met fijngesneden rauwe groenen die door de warmte van de puree toch wat garing krijgen. 

De stamppot van rauwe groente is frisser en lichter en eigenlijk het hele jaar lekker, terwijl de stamppot van gekookte groente meer geschikt is als stevige herfst- of  winterkost.

De overbekende stamppotten van gekookte groenten zijn natuurlijk: hutspot, boerenkoolstamp en zuurkoolstamppot. Maar er kan nog veel meer. Broccolistamppot is heel lekker en voordelig omdat je in de stamppot ook de stelen van de broccoli kunt gebruiken zonder dat iemand het merkt.

Mijn buurvrouw gaf me het recept voor erwtenstamppot. Gekookte erwten worden door de puree gemengd. Om het gerecht wat lichter en frisser te maken, gaat er ook een geraspte appel in en wat heel fijn gesneden rauwe ui. 

Als je een grappige kleur op tafel wilt, moet je eens bietenstamppot maken. Het smaakt heerlijk en het ziet er heel bijzonder uit omdat de puree ook een kleurtje krijgt.

Hier in Brabant eten ze ook wortelstamppot, dat is feitelijk hutspot zonder de uien. Ik vind het persoonlijk een nogal flauwe hap, maar mijn kinderen waren er dol op.

Een andere favoriet is snijbonen- en witte bonenstamppot. Vroeger maakte mijn oma dat in in zout, niet zo gezond maar wel erg lekker, die blote kindertjes in het gras. Maar ook niet ingemaakt is de combinatie heel lekker in een stamppot.

Serveer stamppot met wat pittige gemalen kaas erbij. Sommige mensen eten graag pickles bij hun stamppot, anderen houden het op appelmoes. Ikzelf heb het liefst wat fijngesneden rauwkost, bijvoorbeeld reepjes paprika.

De meest bekende stamppot van rauwe groente is, denk ik, andijviestamppot. Maar ook met andere bladgroenten kun je heerlijke stamppot maken. Spinazie is bijvoorbeeld heel erg lekker en je kunt ook een pittige stamppot maken van rucola of een mengsel van slasoorten. Ook bietenblad, als je het kunt krijgen, is heel smakelijk in een stamppot. Fijngesneden paksoi of Chinese kool kun je ook eens proberen.

Bij deze stamppotten smaken gebakken spekjes of hamblokjes heel lekker. De gemalen kaas is er ook weer prima bij. Voor de variatie kun je ook eens hardgekookte eieren door de stamppot mengen.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Mijn ervaring met… 1 uur geleden
Zoekterm: heidewachtel

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring