Ga naar de bovenkant van de pagina

Supersnelle pickles maken

Geschreven door Sundari op 18 08 2015. Aantal keer gelezen: 1001. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Pickles zijn groenten die zijn geconserveerd in azijn. Augurken zijn een goed voorbeeld van een pickle. In Engeland kennen ze heel veel soorten. Was het vroeger veel werk om ze te maken, nu kun je ze supersnel maken en meteen eten.

Pickles werden altijd gemaakt door groenten in te maken in kokend hete azijn, vaak werden daaraan kruiden en specerijen toegevoegd. De kunst was om de groenten zoetzuur en lekker knapperig te houden terwijl je ze toch lang kon bewaren. 

Maar nu is het een trend om een snelle pickle te maken om meteen te eten of om een paar dagen te bewaren in de koelkast. Geen maanden meer wachten tot de potten eindelijk open mogen, maar er meteen van eten. Ik zag ze zowel in het programma Dagelijkse kost van Jeroen Meus als bij Jamie Oliver. En ze zagen er echt heerlijk uit.

Je kunt bijvoorbeeld een snelle pickle maken van komkommer. Je kunt de komkommer schillen, maar dat hoeft niet. Daarna snij je de komkommer in stukjes. De zaadjes mogen eruit. Doe de komkommer in een doek of in een vergiet. Bestrooi royaal met zout (het meeste zout spoel je weg!), azijn en peper. Meng de komkommer goed door elkaar, dat mag best met je handen, tot het vocht eruit komt. Daarna kun je de doek met de komkommer uitwringen of de kommer uitdrukken in de zeef. Ik vind het lekker om de pickle nog even in de koelkast te zetten voor het serveren. 

Je kunt op dezelfde manier een lekkere frisse pickle maken van witte of rode kool of worteltjes en natuurljk kun je ook komkommer, wortels en kool door elkaar mengen. 

Als je de pickle een paar dagen wilt bewaren is het handig om de groente in een schone glazen pot te doen. Je hebt een kopje azijn en een kopje warm water nodig. Dit giet je in de pot, daarna voeg je wat zout toe. Sluit de pot af en bewaar in de koelkast tot je hem gaat gebruiken. Lekker met worteltjes, komkommer, bloemkool roosjes en witte of rode kool, geraspte winterpeen of knolselderij. Je kunt ook dunne plakjes ui proberen voor weer een heel andere smaak.

Pickles zijn heerlijk bij een pittige maaltijd om een beetje af te koelen. Maar ook bij de Hollandse rijsttafel met bonen of kapucijners in plaats van rijst zijn ze onmisbaar. Ook bij een barbecue horen natuurlijk pickles en probeer ook eens zelfgemaakte hamburgers met pickles.

In Engeland krijg je vaak pickles gereserveerd bij een Ploughmans lunch in de pub. Een lunch voor ploegers, dus mensen die wel een hapje konden gebruiken. Het bestaat uit een stuk of meerdere stukken lekkere kaas, een ambachtelijk gebakken brood, en verschillende pickles. Tegenwoordig krijg je er vaak ook nog wat salade bij. Vroeger dronk men er een stevige pint bij, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Ook in Nederland moet je zo'n lunch eens proberen. Lekker vers knapperig brood, een goed stukje kaas, liefst niet te jong, en dan wat lekkere zelfgemaakt pickles.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Komkommertijd

Geschreven door Sundari op 12 07 2015. Aantal keer gelezen: 824.

De uitdrukking "het is weer komkommertijd" wordt vaak gebruikt om een periode in de zomer aan te geven wanneer er weinig nieuws en handel is. Maar mensen gebruiken de uitdrukking ook wel om aan te geven dat het warm weer is en dus tijd voor de verkoelende komkommer.



Lees meer...

Top van de dag:

Hoe maak je zelf… 11 uur geleden
Zoekterm: Rijst lijm

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring