Stage lopen op de middelbare school: leuk of een verschrikking?
Geschreven door Redactie op 18 09 2010. Aantal keer gelezen: 4579. Permalink
Categorieën:
Opleiding en School,
Leerlingen,
Middelbare School.
Stages behoren steeds vaker tot een onderdeel van de opleiding. Tegenwoordig maakt stage lopen al deel uit van de middelbare schoolopleiding. Leerlingen doen op de
middelbare school een
maatschappelijke stage en een
beroepsstage. De
maatschappelijke stage is bedoeld om jongeren meer maatschappelijk betrokken te maken. De
beroepsstage is om te kijken of het vakgebied waar je interesse voor hebt ook is wat je verwacht van het beroep en om te kijken hoe het er aan toe gaat, wanneer je na je opleiding gaat werken.
Stageplek krijgen
Het verkrijgen van een
stageplek blijkt niet altijd even gemakkelijk. Vooral voor bepaalde beroepsgroepen is het soms lastig een stageplek te krijgen. Veelal zijn de stageplekken al opgevuld door mensen die met een vakopleiding bezig zijn. Een middelbare scholier is dan al gauw genoodzaakt een stageplek met een lager niveau te kiezen. Bijvoorbeeld een leerling met interesse voor het vak van dierenarts of dierenartsassistente kan niet terecht bij een dierenarts, maar moet het vervolgens zoeken bij een asiel of dierenwinkel. Iemand met belangstelling voor koken kan alleen maar terecht in een kantine, maar komt niet aan een stageplek in een gerenommeerd restaurant.
Stagebegeleiding
Wanneer het uiteindelijk gelukt is een stageplek te vinden, dan is het de vraag of je daar goed opgevangen en begeleid wordt. Een middelbare scholier is rond de 15 jaar oud als deze de beroepsstage moet uitvoeren. Veel bedrijven vinden deze leerlingen nog niet geschikt om moeilijk werk uit te laten voeren. Er wordt dan voor gekozen om de stagiair allerhande klusjes te laten doen. De zogenaamde “vervelende karweitjes”, zoals schoonmaakactiviteiten, opruimwerkzaamheden of bijvullen van voorraden. Het komt ook regelmatig voor dat de stagiair gewoon niets te doen krijgt, geen begeleiding krijgt en aan zijn lot wordt overgelaten. Helaas komt het voor dat ook vanuit de school weinig tot geen begeleiding wordt gegeven en er soms niet eens een stagebegeleider komt kijken op de stageplek. In het ergste geval wordt een stagiair echt niet goed behandeld en wordt deze gebruikt als het mikpunt van pesterijen.
Stageinstelling
Voordat je gaat stage lopen is het belangrijk om goede afspraken te maken met de stageinstelling. Zorg ervoor dat je zeker weet dat er iemand is, waar je mee kunt meelopen. Daarnaast is het goed, wanneer je je mond durft open te doen. Juist dit blijkt voor jongeren vaak moeilijk, zodat een stage een flinke teleurstelling kan worden. Als ouders kun je ook een bijdrage leveren in de begeleiding van je kind. Het is belangrijk met je kind te praten over hoe hij of zij de stage ervaart. Wanneer je als ouder het idee hebt dat de stage niet goed verloopt, dan kun je contact opnemen met de school. De school dient vervolgens in te grijpen om de situatie te verbeteren.
Grabbits! wil graag jouw
ervaring met stage lopen op de middelbare school plaatsen. Heb jij of heeft jouw kind ook goede of slechte
ervaringen met stage lopen en wil je je verhaal met anderen delen?
Meld je dan aan en begin met
schrijven!
Ervaringsverhalen bij dit artikel:
Geschreven door grabbitsnl op 26 04 2011. Aantal keer gelezen: 2801.

Op de meeste scholen word nu een maatschappelijke
stage en een beroepsstage gelopen. Een maatschappelijke stage wordt gelopen om jongeren meer betrokken te laten zijn bij de maatschappij. Een beroeps stage wordt gelopen om te zien of het wel echt iets is van wat je verwachte van het beroep. Toch spreekt het nog niet zo voor zich zo'n stage.
Lees meer...
Geschreven door Jackie op 21 12 2011. Aantal keer gelezen: 2198.
Ik loop stage bij het Dierenpension Koningen, hieronder kun je lezen hoe mijn stagedag van vandaag verliep. Ik vond het heel leuk.
Lees meer...