Ga naar de bovenkant van de pagina

Roomsoezen, Bossche bollen en moorkoppen

Geschreven door Avanti op 19 07 2012. Aantal keer gelezen: 2598. Permalink

Roomsoezen, Bossche bollen en moorkoppen

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Roomsoezen, Bossche bollen, moorkoppen, allemaal namen voor variaties op hetzelfde thema: een bol van soezendeeg gevuld met slagroom. Grappig is dat roomsoezen over de hele wereld bekend zijn en dat er heel veel variaties zijn. Al zien ze er wat anders uit, ze zijn allemaal even lekker.

Zelfs in ons eigen kleine land zijn er al heel wat verschillende varianten op de roomsoes. Al dan niet bedekt met chocolade. Uit Frankijk komen de minisoezen die profiteroles heten en die je vaak als toetje ziet. Ook hebben ze daar soezen met room en fruit als vulling.

In Amerika zag ik giganten die eruit zagen als sneeuwballen en in Engeland hebben ze ze ook met een soort vla erin en caramel erop. Het verschil tussen een soes en een bol is dat een bol gevuld wordt door een gaatje in het gebak te maken.

Een soes wordt doorgesneden en dan gevuld met room, het kapje wordt er weer opgezet. Dat levert ook een smaakverschil op. Bij de bol proef je vooral room en heel weinig deeg, bij de soes is het deeg meer aanwezig en draagt bij aan de smaak.

Een Bossche- of chocoladebol wordt gevuld en al in de chocolade gedoopt. Hoe donkerder de chocolade, hoe lekkerder de bol volgens mij. Moorkoppen zijn soezen, met bovenop een laagje chocolade (soms glazuur) en daarop een toef slagroom standaard met een partje mandarijn er op. Sneeuwballen zijn grote soezen maar zonder chocolade en er slagroom bovenop. Zij zijn versierd met poedersuiker. Deze zie je in heel veel landen in de bakkerswinkels.

In Frankrijk vullen ze de onderste helft van de soes met fruit en slagroom en dan zetten de bovenste helft er omgekeerd op en daarop dan weer slagroom. Dubbelop dus! Ook zag ik daar een taart gemaakt van roomsoezen die zo gemaakt was dat de soezen een cirkel vormden. Ook weer gevuld met room en vruchten.

Terwijl wij in Nederland kleine soesjes bij de koffie eten, krijg je ze over de grens vaak als toetje met chocolade of caramelsaus erover. In Frankrijk bouwen ze voor feesten hele torens van soesjes die dan worden versierd met suikerdraden en bloemetjes. Dat ziet er prachtig uit.

Dit jaar zag ik voor het eerst Oranjebollen, een variant op de Bossche bol met een oranje jasje. Wel grappig maar voor mij iets te zoet. Maar alle andere bollen en soezen vind ik heerlijk. Jammer dat ze niet te best zijn voor de lijn anders zou ik ze wel elke dag lusten. 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Een echte Bossche bol!

Geschreven door rinajansen op 06 08 2011. Aantal keer gelezen: 3059.

Schrijf mee, deel mee en groei mee!In het weekend, tijdens een verjaardag of als er visite komt hebben wij regelmatig Bossche bollen in huis. Ik bedoel dan ook de echte Bossche bollen en geen moorkoppen. Onderstaand kun je mijn ervaring lezen met de Bossche bollen.

Lees meer...

Top van de dag:

Aquariumstenen en… 2 dagen geleden
Zoekterm: aquarium stenen…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring