Ga naar de bovenkant van de pagina

Recept voor oliebollen

Geschreven door Nathalie Klaassen op 23 01 2016. Aantal keer gelezen: 481. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Ook wij eten standaard een paar oliebollen met oud en nieuw. Dit jaar besloot ik het maar eens te proberen om ze zelf te bakken. Vorig jaar heeft mijn moeder ze geprobeerd te bakken in de frituurpan. Helaas mislukte deze poging en moesten we ze alsnog bij de kraam in het dorp halen.

Dit jaar besloot ik het maar eens te proberen. Veel vertrouwen had ik er niet in, want ik kreeg al de vraag: "heb je ze al eerder gebakken?" "Euh, nou nee. Nou succes dan" en iemand anders zei ook al: "ik vind alleen je poging al dapper". Ik besloot ze maar in de pan te bakken in plaats van de frituurpan. De pan is na afloop ook weer sneller schoon.

Beginnen dan maar, deeg gemaakt, wat niet wilde rijzen, de beste bolletjes in de pan gedaan, ze werden mooi bruin, maar niet gaar. Oeps, zou iedereen dan toch gelijk krijgen?

Tweede poging, deeg gemaakt, olie verhit, even gluren onder de theedoek, deeg zag er goed uit. Bolletjes gemaakt en in de pan en jawel, deze lukten wel.

Een paar tips voor je begint:

  • Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Zorg voor een plek waar het deeg rustig kan rijzen.
  • Voeg de gist en zout gescheiden van elkaar toe, anders vernietigt het zout de werking van de gist.

Worden de oliebollen gelijk bruin als ze in de pan gaan, dan is je olie te heet. Zorg voor een temperatuur van 180 graden. Een te lage temperatuur zorgt voor een vette oliebol.

Ik heb om het deeg goed te laten rijzen een theedoek om de beslagkom gedaan en daarover een plastic zak, zoals mijn oma altijd deed. Toen rees het deeg perfect.

Wat heb je nodig:

  • Een oude pan
  • Beslagkom
  • 2 grote lepels
  • Mixer
  • Keukenpapier
  • Theedoeken
  • Plastic tas

Ingrediënten:

  • 2 liter olie
  • 750 gram bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eieren
  • 35 gram boter
  • 10 gram gist
  • 750 ml melk
  • 3 theelepels basterdsuiker
  • Poedersuiker
  • Eventueel rozijnen of krenten

Bereidingswijze:

  • Doe de bloem en het zout in de beslagkom.
  • Meng de gist en de suiker dan met een klein beetje warme melk en voeg dit bij de bloem. Giet nu ook langzaam de rest van de melk toe tot je een gladde massa deeg hebt.
  • Klop de eieren los en roer ze door het beslag heen.
  • Smelt de boter en roer ook dit door het beslag.
  • Wil je er rozijnen door, voeg deze dan ook bij het beslag. Of verdeel het beslag over 2 kommen, 1 met rozijnen en de andere zonder.
  • Doe een theedoek over de kom en hierover een plastic zak voor de warmte en laat het deeg een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de olie tot 180 graden.
  • Maak de lepels nat of dompel ze even in de olie en schep nu kleine bolletjes beslag en doe ze in de pan. Maak de bollen niet te groot.
  • Als ze niet vanzelf draaien, dompel ze even onder of help ze een handje met de lepels.
  • Bak ze tot ze mooi egaal bruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Als ze zijn uitgelekt en afgekoeld kunnen ze in een schaal en kun je als je wilt nog wat poedersuiker overheen strooien.

Eet smakelijk!

 


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Dukan Dieet: de… 11 min geleden
Zoekterm: dukan pannenkoek

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring