Ga naar de bovenkant van de pagina

Recept voor Cape malay kip curry

Geschreven door Nathalie Klaassen op 28 01 2016. Aantal keer gelezen: 599. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Het allereerste curryrecept wat ik ging uitproberen buiten op een vuurtje in de Dutch oven die ik voor mijn verjaardag kreeg. Cape malay is een zoete milde curry met gedroogd fruit.

In veel curry’s worden kruiden gebruikt. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar heeft culinaire invloeden uit Maleisië, India en Indonesië. Omdat arbeiders uit deze landen zich vestigden rond Kaapstad in de 17e eeuw. Altijd leuk om te weten waar de oorsprong van het gerecht ligt en wat je nou precies op je bord hebt liggen. Maar genoeg geschiedenis, op naar het gerecht, daar gaat het immers om.

Ik vind het persoonlijk erg lekker. En vrienden ook toen ze hier kwamen eten. Daarom wil ik het recept ook met jullie delen.

Wat heb je nodig:

  • Mes
  • Keuken weegschaal
  • Lepel
  • Maatbeker
  • Braadpan
  • Schaal

Ingrediënten voor 2 à 3 personen:

  • 450 gram kip
  • 25 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram amandelsnippers
  • 1 groene paprika
  • 1ui
  • 1-1,5 teentjes knoflook
  • Half blik gezeefde tomaten
  • 7,5 gram maïzena
  • Half kaneelstokje
  • Halve theelepel gemberwortel
  • 1,75 gram kardemom
  • 0,25 gram saffraan
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper
  • 250 ml heet water
  • Rijst

Bereidingswijze:

  • Snij de paprika in repen.
  • Doe de abrikozen in een schaaltje en laat ze weken in lauw warm water voor 30 tot 60 minuten.
  • Snij de ui fijn en verhit de olie in de braadpan. Fruit de ui tot deze lichtbruin is. Voeg de knoflook, gemberwortel, saffraan en kardemom toe.
  • Snij de kip in reepjes en kruid deze met peper en zout. Voeg de kip bij de ui en de kruiden en bak hem zachtjes mee.
  • Voeg dan nu de gezeefde tomaten en het sap toe. Laat de kip en de groente ongeveer 15 tot 20 minuten stoven met het deksel op de pan. Ondertussen kun je het water aan de kook brengen en dan 250 ml kokend water, dus niet laten afkoelen, over de saffraan gieten en deze 15 tot 30 minuten laten staan. Zet nu ook een pan water op het vuur voor de rijst.
  • Voeg dan het warme water met de saffraan, de abrikozen (die wel afgieten) en de maïzena toe.
  • Roer het geheel voorzichtig door. Dan laat je het nog een paar minuten sudderen met het deksel op de pan tot de kip helemaal gaar is en de abrikozen zacht zijn.
  • Voeg dan de peper en het zout toe. Roer het nog even voorzichtig om.
  • Schep de rijst op samen de cape malay curry en strooi voor het opdienen wat amandelsnippers over het gerecht heen.

Eet smakelijk!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Mijn ervaring met… 50 min geleden
Zoekterm: ervaringen poor…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring