Ga naar de bovenkant van de pagina

Recept voor boerenkaassoep

Geschreven door Nathalie Klaassen op 16 02 2016. Aantal keer gelezen: 577. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Een lekkere boerenkaassoep als voorgerecht bereid met lokale producten van Nederlandse bodem. Dat verschil in kaas proef je ook echt terug in het gerecht.

Onlangs heb ik een recept geplaatst voor pastagratin met boerenkaas en hangop als toetje. Daar hoort als voorgerecht eigenlijk ook nog boerenkaassoep bij. Maar ik vind zelf kaas als voorgerecht en dan ook in het hoofdgerecht een beetje teveel van het goede. Daarom deel ik dit recept met jullie apart. Maar voel je vrij om het wel te combineren. Smaken verschillen nou eenmaal.

Ik heb het geluk in de polder te wonen met veel boerderijen om mij heen. Een aantal boerderijen heeft ook een eigen winkeltje waar ze eigengemaakte producten verkopen. Hier koop ik ook mijn boerenkaas. Boerenkaas is zelfs door de Europese Unie beschermd als gegarandeerde traditionele specialiteit. Alleen Nederlandse kaas die volgens traditionele en gecontroleerde bereidingswijze op de boerderij bereid is, mag als boerenkaas worden verkocht. Het belangrijkste verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas is de grondstof. De melk. Op de boerderij gaat men uit van rauwe gekoelde melk. Bij fabriekskaas wordt de melk eerst gepasteuriseerd. En eerlijk is eerlijk, dat verschil proef je wel.

Wat heb je nodig:

  • Keukenweegschaal
  • Pannen
  • Bestek
  • Grill of oven
  • Maatbeker

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:

  • 450 gram boerenkaas/oud snijdbaar
  • 200 gram boerenkaas/oud
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels kirsch
  • 3 dl droge witte wijn
  • 7 dl kippenbouillon
  • 2 grote uien/ gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje verse dragon
  • Nootmuskaat
  • Vers gemalen peper
  • 4 sneetjes stokbrood

Bereiden:

Fruit de ui en de knoflook in de boter tot de ui glazig wordt. Voeg de wijn en de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Als het kookt zet je het vuur zacht en laat het zachtjes doorkoken voor 20 minuten. Voeg de dragon in het bosje toe en kook deze mee. Verwijder wel enkele blaadjes voor de garnering. Haal de dragon na 20 minuten weer uit de pan.

Verwarm nu de grill voor en verdeel circa 50 gram geraspte snijdbare boerenkaas over de stokbroodsneetjes. Breng nu de bouillon weer opnieuw aan de kook en voeg ook geleidelijk de geraspte kaas toe. Breng het geheel op smaak met de kirsch, de nootmuskaat en de versgemalen peper. Vergeet niet te proeven om te kijken of de verhoudingen kloppen.

Zet de sneetjes stokbrood even onder de grill tot de kaas goudbruin is geworden. Schenk de soep in kommen en leg er het sneetje stokbrood op. Garneer het nu voor de finishing touch met de blaadjes dragon die je apart hebt gehouden.

Een makkelijk voor gerecht en snel klaar.

Ik zou zeggen: Eet smakelijk!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Mensen met een… 7 uur geleden
Zoekterm: groot ego hebben

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring