Ga naar de bovenkant van de pagina

Recept Rijstevlaai

Geschreven door Nathalie Klaassen op 10 01 2016. Aantal keer gelezen: 593. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Dit is een recept voor rijstevlaai dat ik graag met jullie wil delen. Je staat wel even in de keuken maar het resultaat is heerlijk. 

Begin dit jaar was ik op een verjaardag van een vriendin van mij. En ze had zelf een appeltaart en rijstevlaai gebakken. Ik vond ze zo lekker dat ik haar maar even lief aangekeken voor het recept. Ik was nog even bang dat het mij niet zou lukken. En dat lukte ook de eerste keer niet echt naar mijn smaak, maar de tweede lukte gelukkig wel. Je bent er wel even mee bezig, het is geen taart die in 15 minuten in de oven staat.

Rijstevlaai

Wat heb je nodig:

  • oven
  • springvorm
  • maatbeker
  • klopper
  • boterkwastje
  • 2 messen

Ingredienten:

Voor de vulling:

  • 500 ml melk
  • 100 gr rijst, gewassen en uitgelekt
  • 1 mespunt zout
  • ¼ vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
  • 60 gr suiker
  • 1 afgestreken eetlepel custard
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 gr boter

Voor het deeg:

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 150 gr koude, harde boter
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 springvorm van 24 cm

Bereidingswijze:

  • Breng de melk in een dikke pan aan de kook en voeg de rijst, zout en het vanillestokje toe.
  • Laat het geheel al roerende weer aan de kook komen en kook er in een gesloten pan op laag vuur onder af en toe roeren in circa 1 uur een dikke rijstebrij van.
  • Verwijder dan het vanillestokje.
  • Vermeng de suiker en de custard en roer er de 2 losgeklopte eieren en vervolgens een deel van de rijstebrij door.
  • Roer dit mengsel en de boter door de rijstebrij.
  • Beboter de vorm en verwarm de oven voor op 200 graden. Of op gasstand 4.
  • Zeef dan de bakmeel, basterdsuiker en het zout in een kom. Voeg boter, een ei en vanillesuiker toe.
  • Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van.
  • Druk het nu gelijkmatig op de bodem en tegen de zijkant van de vorm uit.
  • Vul de vorm met de rijstebrij. Vouw de opstaande deegrand over de rijst heen. Plaats de vorm nu in de voorverwarmde oven op de onderste richel.
  • Bak je rijstevlaai op 200 graden of gasstand 4 bij een gasoven in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin.
  • Tussendoor even checken kan nooit kwaad.
  • Laat de rijstevlaai nog minstens 1 uur in de vorm afkoelen tot deze stevig aanvoelt, voor je de vorm verwijderd.
  • Het zou toch heel zonde zijn als hij nog te warm is en inzakt. Dan is al je werk voor niks geweest.

Dan zou ik zeggen:

Eet smakelijk!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Dukan Dieet: de… 1 uur geleden
Zoekterm: dukan pannenkoek

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring