Ga naar de bovenkant van de pagina

Recept Potjiekos

Geschreven door Nathalie Klaassen op 26 01 2016. Aantal keer gelezen: 514. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Tijdens mijn vakantie in Zuid-Afrika heb ik verschillende lokale gerechten kunnen proeven. Potjiekos is daar één van en het recept ervan wil ik graag delen.

Vorig jaar oktober ben ik op vakantie naar Zuid-Afrika geweest. Als ik dan op vakantie ben vind ik het ook altijd leuk om de lokale gerechten te proberen. In het Krugerpark ben ik uitgenodigd door een familie voor het avondeten. Op het menu stond Potjiekos. Wij kennen het als stoofpotje. Het was erg lekker en ik kreeg het recept mee zodat ik het thuis nog eens zou kunnen maken.

Wat heb je nodig:

  • Dutch oven of een braadpan
  • Maatbeker

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram rundvlees of kip
  • 4 uien
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 200 ml olie
  • 20 ml kerriepoeder
  • 2,5 ml kurkuma
  • 1 ml gemalen koriander
  • 8 laurierbladeren
  • 4 aardappels
  • Verschillende groente, zoals wortel, aubergine, prei, pompoen
  • 4 tomaten
  • Zout
  • Peper
  • Rijst
  • Salade

Het is wel even werk dit gerecht, dus het makkelijkste is om alles eerst klaar te zetten, en niet alles te doen terwijl de pan al op het vuur staat. Dan wordt het wel eerst erg hard door snijden ben ik zelf achter gekomen.

Schil eerst de aardappel en snijd deze in stukken. Snij hierna de uien fijn. En snijd ook het rundvlees vast in stukjes.

Als dat klaar is kun je alle kruiden gaan verzamelen en ook de groente gaan snijden.

Mocht je een Dutch Oven gebruiken en je wilt deze buiten op de kolen zetten, houd er dan rekening mee dat de kolen ongeveer een half uur nodig hebben om te gloeien en voldoende warmte af te geven voor je de pot erop kunt zetten. Hier kun je mee beginnen voor je de groente gaat klaarmaken. Bij een braadpan hoef je hier natuurlijk geen rekening mee te houden, die zet je gewoon op je kookplaat als je zover bent.

Let op! Vanaf het moment dat je de aardappels in de pan doet wordt er niet meer geroerd!

Verhit eerst de olie. Doe dan de gesnipperde ui in de pan samen met de knoflook en bak de ui glazig. Nu gaan ook de andere kruiden erbij: kerriepoeder, koriander, kurkuma en de laurierbladeren. Roer dit allemaal goed door. Voeg nu de al gesneden rundvlees stukjes toe en deze bak je tot het vlees mooi bruin is.

Zodra het vlees gaar is leg je de aardappels bovenop het vlees. Meng al je soorten groente door elkaar en leg een laag over de aardappels heen.

Nu nog even snel de tomaten snijden en deze gaan als laatste laag in de pan. De tomaten liggen dus bovenop. Strooi er nog wat zout en peper overheen en laat alles nu een uurtje of 2 à 3 sudderen. Maak in het laatste half uurtje de rijst klaar.

Als de groenten zacht zijn is het gerecht klaar. Roer het nog even om voor je opschept.

Mocht je het lekker vinden, dan kun je er een salade bij serveren.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Dukan Dieet: de… 38 min geleden
Zoekterm: dukan pannenkoek

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring