Ga naar de bovenkant van de pagina

Rauwkost, het smaakt veel beter dan het klinkt

Geschreven door Avanti op 15 05 2012. Aantal keer gelezen: 2101. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Producten.

Rauwkost, ik vind het niet lekker klinken en dat terwijl ik een grote fan ben van rauwe groente. Het klinkt een beetje naar dieet en dokters en dingen die moeten, of ligt dat aan mij? Ik noem het liever rauwe groente of salade en ik ben er dol op. Sommige mensen noemen het konijnenvoer, maar ik vind veel groenten rauw veel smakelijker.
Ik herinner me nog goed hoe vreselijk ik groenten als witlof, andijvie, spinazie en bloemkool vond als ik ze gekookt moest eten. Op een gegeven moment schreef de dokter mij rauwkost voor vanwege mijn darmproblemen. Iedereen beklaagde mij, maar ik vond het geweldig. Ineens bleken allerlei groenten gewoon lekker te zijn. In plaats van een laffe, slappe hap kreeg ik iets dat fris en knapperig was op mijn bordje. Wat een ontdekking. Witlof is rauw helemaal niet bitter en combineert heerlijk met fruit. Een salade van spinazieblaadjes met gebakken spekblokjes is zo heerlijk. En rauwe andijvie is duizendmaal smakelijker en je kunt er ook nog een heerlijke stamppot van maken. Al gauw wilden familieleden ook eens een hapje proeven en zij hadden dezelfde ervaring als ik: wat onzettend lekker. Natuurlijk eet ik ook weleens een gekookte groente voor de variatie, maar voor mij blijft rauw toch het lekkerst. Als het even kan schil, snij etc. ik mijn rauwkost zelf. Maar soms koop ik ook weleens iets kant en klaar. Wel valt mij op dat sommige groenten wat minder smakelijk en knapperig zijn als je ze gesneden koopt. De sla in zakken vind ik wel fijn, want ik hou altijd veel te veel sla over als ik grote kroppen moet kopen en veel soorten zijn ook niet los te koop. Wel haal ik de sla meteen uit de plastic zak en doe ze over in een Tupperware doos, daarin blijft het veel langer lekker. Rauwe groente is niet alleen lekker als salade, maar het is ook heel lekker om kleine stukjes rauwkost op je brood te leggen. Zo krijg je met de boterham met kaas of worst ook wat extra vitamientjes binnen. Ik vind rauwkost ook heerlijk om te knabbelen als tussendoortje. Heel geschikt daarvoor zijn: worteltjes of plakjes winterwortel, bloemkool of broccoliroosjes, radijsjes, kerstomaatjes, mini paprika's, komkommer. De dipsaus laat ik meestal achterwege want daar zitten de calorie├źn in. Natuurlijk laat rauwkost zich prima combineren met fruit, kaas, vleeswaren, eieren en dergelijke in een salade. Maar ook een beetje rauwkost naast je warme hapje is heel lekker. In Frankrijk eten ze vaak rauwkost als voorgerecht. Dan heet het ineens "cruditees" en klinkt dat niet veel smakelijker dan rauwkost? Ik merk dat ik gewoon meer groente en vaker en met plezier groente eet sinds ik rauwkost heb ontdekt en dat kan alleen maar goed zijn. Veel kinderen vinden rauwe groenten lekkerder dan de gekookte versie heb ik gemerkt. Dus bij ons staat er altijd iets rauws op tafel, ook als we een gekookte groente eten. Rauwkost? Ik zou niet anders meer willen.

Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Vers gesneden rauwkost, gezond en lekker

Geschreven door rinajansen op 22 06 2011. Aantal keer gelezen: 13487.

Schrijf mee, deel mee en groei mee!Rauwkost kan als bijgerecht en als hoofdgerecht gegeten worden. In rauwkost zitten voornamelijk groenten. Om rauwkost te maken kun je verschillende groenten samenvoegen maar je kunt ook kant en klare rauwkost kopen.

Lees meer...

Top van de dag:

Dukan Dieet: de… 22 min geleden
Zoekterm: dukan pannenkoek

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring