Ga naar de bovenkant van de pagina

Ragouttaart is echt heerlijk

Geschreven door Sundari op 25 04 2013. Aantal keer gelezen: 1971. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Als je op zoek bent naar een snel gerecht dat makkelijk te maken is en toch iets feestelijks heeft, is een ragouttaart een goed idee. Deze taart bestaat uit bladerdeeg gevuld met ragout en ziet er niet alleen mooi uit, hij smaakt ook heerlijk en je kunt er heel veel variaties op maken.

Je zou de ragouttaart kunnen omschrijven als een reuze pasteibakje met een deksel. Maar met vers gebakken bladerdeeg is de smaak veel beter dan de gewone opgewarmde pasteibakjes.

Bladerdeeg kun je kopen uit de koeling of uit de diepvries. Ik vind het bladerdeeg uit de koeling het prettigst om mee te werken, omdat het al kant en klaar is uitgerold op bakpapier. Het diepvries bladerdeeg moet je eerst ontdooien en zelf uitrollen. De smaak verschilt niet zo heel veel.

Verder heb je een vorm nodig. Dat kan een springvorm zijn, maar ook een niet te diepe ovenschaal of een andere bakvorm kan. Rond, vierkant of langwerpig maakt eigenlijk niets uit. Je bekleedt eerst de bodem van je vorm met een laagje bladerdeeg. Daarop komt de ragout en daarop nog een deksel van bladerdeeg.

De ragout kun je natuurlijk zelf maken op basis van een witte saus gemaakt met bouillon in plaats van melk. Maar je kunt ook een blik ragout gebruiken.

Als je je ragoutbasis zelf maakt, dan heb je een goede basis voor allerlei variaties. Je kunt visragout, garnalenragout of natuurlijk kipperagout, kalfsragout of rundvleesragout maken.

De ragout uit blik en natuurlijk ook je eigen ragout kun je een extra vulling geven met extra stukjes gaar vlees, gefruite champignons, reepjes ham of kip. Ook erg lekker zijn hardgekookte eieren die je fijnhakt en toevoegt aan de ragout. Eventueel kun je ook wat gare groente door je ragout mengen, denk bijvoorbeeld aan erwtjes, broccoli, worteltjes etc. Je zou hiervoor restjes uit de koelkast kunnen gebruiken. Belangrijk is wel dat de extra vulling droog is en geen extra vocht afgeeft bij het warm worden zoals bladgroente doet anders word je ragout te dun.

Verwarm de oven voor op 210 graden, schep de ragout op de bodem van bladerdeeg en dek de ragout af met een deksel van bladerdeeg. Vergeet niet om er een paar gaatjes in te maken zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk het deksel met wat losgeklopt ei of een beetje melk voor een extra mooie kleur.

Zet de taart midden in de oven en laat 30 minuten bakken. Voor alle zekerheid zou ik na 20 minuten even kijken hoe de taart er uit ziet. Is het deksel al mooi bruin, leg er dan een stukje aluminiumfolie of bakpapier op zodat het bladerdeeg niet verbrandt.

Snij de taart in stukken en licht ze met een vismes of taartschep uit de vorm op een bord. Let op! de ragout wil nog weleens uit de taart lopen en hij is heel warm.

Serveer meteen met een lekkere frisse salade!


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Slapen met een… 14 uur geleden
Zoekterm: zijslaapkussen…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring