Ga naar de bovenkant van de pagina

Pittige tomaten/linzensoep

Geschreven door Sundari op 21 01 2016. Aantal keer gelezen: 499. Permalink

Pittige tomaten/linzensoep

Categorieën: Eten en Drinken, Recepten.

Het is dan wel een vrij warme winter, maar een warme kom soep gaat er toch wel in. Lekker ook als lunch met een boterham of een broodje erbij. Deze soep kun je zoveel vegetarisch als niet vegetarisch maken. Allebei heel lekker.

De soep heeft als basis gedroogde rode linzen en tomaten uit blik. Laat je niet afschrikken door het woord pittig, want je kunt de soep net zo pittig maken als je zelf wilt. Het recept is voor 2 personen.

Voor deze soep heb je nodig:

  • 1 1/2 liter boullion. Voor de vegetarische versie natuurlijk groente bouillon anders kun je kippenbouillon of bouillon van rundvlees gebruiken
  • 75 gram linzen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 1 flinke wortel
  • 1 teentje knoflook
  • een blik tomaten van 400 gram
  • Sambal naar smaak, voor een minder pittige soep kun je dit ook weglaten
  • Een snufje kerriepoeder en een snufje tandoorikruiden.
  • Klontje boter of olie
  • Eventueel zout.

Bereidingswijze:

Verwarm de boter of olie in een pan. Snij de uien en knoflook fijn en laat op een matig vuur stoven Heel fijn snijden is niet nodig, omdat de soep straks gemixt gaat worden. Het is niet de bedoeling dat de uien bruin worden, dus hou het vuur laag en hou ze in de gaten. Bak ook de kerriepoeder en tandoorikruiden even mee en blijf roeren zodat de kruiden niet verbranden maar zich hechten aan de uien.

Als je de sambal wilt gebruiken, kun je die nu toevoegen en goed door het uienmengsel roeren.

Doe de linzen en de bouillon bij het uienmengsel in de pan en voeg ook de tomaten toe. Hele tomaten uit blik zijn meestal het lekkerst van smaak, maar eventueel kun je ook tomatenblokjes nemen.

Laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken of tot de linzen zacht en gaar zijn.

Daarna pureer je de soep met de staafmixer tot een mooie gladde, fluweelachtige  soep. Proef de soep om te bepalen of er eventueel zout bij moet. Heb je geen sambal gebruikt, dan is een beetje vers gemalen peper ook erg lekker.

Voor een extra vulling in de soep kun je heel goed kikkererwten gebruiken. Neem kikkererwten uit blik en laat ze uit lekken in een vergiet  Voeg ze toe aan de soep en laat ze even meekoken. De kikkererwten uit blik zijn al gaar, dus even meewarmen is voldoende. 

De kikkererwten zijn als het ware vegetarische balletjes in de soep. Maak je een niet vegetarische versie, dan kun je de kikkererwten natuurlijk ook vervangen door gewone gehaktballetjes of bijvoorbeeld stukjes gekookte kip. 

Wil je de soep een beetje feestelijk serveren dan is het heel mooi en lekker om een klein beetje kokosmelk of room bovenop de de soep te doen. Erg lekker zijn ook vers gehakte korianderblaadjes. 

Niet iedereen houdt van koriander, dus je kunt dat rustig weglaten of vervangen door wat selderij of peterselie. 

Probeer deze heerlijke soep een keer, zowel de vegetarische versie als de gewone zal je bevallen.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Dukan Dieet: de… 1 uur geleden
Zoekterm: dukan pannenkoek

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring