Ga naar de bovenkant van de pagina

Peulvruchten

Geschreven door Sundari op 12 01 2014. Aantal keer gelezen: 1294. Permalink

Categorieën: Eten en Drinken, Cocktails.

Peulvruchten zijn eigenlijk de eetbare zaden van verschillende planten. De planten maken een soort beschermend jasje, de zogenaamde peul, waarin de zaden rijpen, vandaar de naam. Er zijn heel veel peulvruchten en ze smaken allemaal op hun eigen manier lekker.

Van sommige planten zoals de doperwt kun je peulen ook prima eten, zo lang ze tenminste nog jong en sappig zijn. Haricots verts of sperzieboontjes zijn eigenlijk ook gewoon de jonge peulen van de bonenplant. Van andere soorten eten we nu juist weer de zaden in plaats van de peulen.

Tuinbonen zijn een voorbeeld waarbij alleen de zaden worden gegeten omdat de peulen groot en hard zijn. Tuinbonen noemen wij altijd een discussiegroente, want het schijnt dat mensen ze of heerlijk vinden en juist vreselijk vies.

Peultjes zijn echt een delicatesse geworden en je kunt ze tegenwoordig het hele jaar kopen onder verschillende namen als snowpeas, sugarsnaps en dergelijke.

Erwten zijn heerlijk als je ze zelf dopt. De erwten zijn dan nog vrij klein, maar de peulen zien er al anders uit: dikker en ronder en ze zijn niet meer lekker om te eten. Erwten kun je ook goed drogen en dan kun je ze heel lang bewaren in een goed gesloten verpakking. Erwtjes kun je ook in blik kopen en zelfs in de diepvries. Ze hebben een speciale smaak die je vooral goed terugvindt in erwtensoep.

Kikkererwten lijken wat betreft smaak en uiterlijk niet veel op de kleine erwten behalve dat ze ook een ronde vorm hebben. Kikkererwten lijken wel wat op hazelnoten en ze hebben ook wel enigszins die smaak. Je vindt ze vooral in blik want verse moet je altijd weken en behoorlijk lang koken. Recepten voor kikkererwten vind je veel in de Indiase keukens.

Iedereen kent natuurlijk de witte en de bruine boon. Maar er bestaan ook kidneybonen die donkerrood zijn, zwarte bonen, kievitsbonen met bruine stippeltjes zoals op het bekende ei en ook zelfs heilige bonen. Op die bonen zie je een zwart vlekje en als je dat goed bekijkt lijkt het een beetje op een monstrans (waar ze in de kerk de hostie in bewaren) en daar komt ook de naam vandaan. Ik heb er een paar van iemand gekregen en ze zijn echt mooi.

Dit zijn nog lang niet alle soorten bonen, er zijn ook nog reuze witte bonen die ook wel boterbonen worden genoemd. Die moet je dan weer niet verwarren met de licht groene sperzieboon die ook die naam draagt. Verder ken ik nog pintobonen en flageolets, een soort groene boon. Maar ik weet zeker dat er nog veel meer soorten zijn. Ik vind ze zo mooi om te zien dat ik in de keuken een grote pot heb staan met allemaal laagjes verschillende bonen en ander peulvruchten.

Linzen horen natuurlijk ook bij de peulvruchten. In Nederland zie je vaak de groene en de rode/oranje linzen in de winkels. Deze worden altijd gedroogd verkocht. Je hebt ook bruine linzen en soms zie je ook gele. De gele zijn linzen die gepeld zijn. Linzen moet je ook even weken voor het koken, maar ze zijn over het algemeen snel gaar en erg lekker voor een stevige soep of een lekkere curryschotel.

Peulvruchten zijn een geweldig geschenk van moeder natuur dat je overal ter wereld kunt vinden.


Ervaringsverhalen bij dit artikel:

Er zijn nog geen ervaringsverhalen bij dit artikel geschreven.

Top van de dag:

Mijn ervaring met… 1 uur geleden
Zoekterm: ervaringen poor…

Grabbits! maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak voor de bezoekers van haar website te vergroten, advertenties te beheren en haar website te analyseren. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van Grabbits! geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoordcookie verklaring